Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Svetovalnica: Srednja šola

Srednja šola

1
Srednješolka
Hej!

1. Mene ful skrbi začetek šolskega leta, ker grem zdej prvič v srednjo šolo. Ima kdo izkušnje s tem? Kako se počutiš, ko prvič stopiš v novo šolo? Kako hitro se uklopis v družbo? Je srednja šola res boljša od osnovne? Je gimnazija res zelo zahtevna? Jaz sem bila celo osnovno šolo odlična in imam dobre delovne navade, ampak me zelo skrbi, ker ljudje pravijo, da v prvem letniku gimnazije ocene padajo in nihče ni odličen.
2. Kakšno šolsko torbo naj si izberem za v srednjo šolo? Kakšne šolske torbe imate vi to leto?
Prosim, pomagajte.
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Hej na prvo vprašanje ti ne morem odgovoriti, ker imam isti problem:confused:.
2. Glede torbe pa imam jaz že več let nahrbtnik Dakine in še zmeraj zgleda kot nov. Samo svetujem ti, da če si izbiraš katerokoli torbo je pametno, da imaš naramnice narejene na tale način:
https://images.evo.com/imgp/1500/44872/252997/dakine-101-backpack-black.jpg
Ker se ti potem ne strgajo naramnice, pa tudi lažje neseš torbo. Pa pomembno je še da ma dost veliko prostornino. Moj ima še poseben žep za računalnik kar pomeni, da je zmogljiv in ne bo klonil pod težo knjig. Dobro je tudi, da je vsaj malo odporen proti dežju, moj je sicer plohe ne bo zdržal ampak pršec in normalen dež pa že.
Važno je da je tebi udoben in da ti je všeč.

No upam da sem ti vsaj tu malo pomagala:blue_heart:
0
 
Melody moon
Srednješolka
Hej, Melody moon. Hvala za tvoj odgovor. Zelo si mi pomagala glede izbire torbe. Srečno v srednji šoli!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
To bo nenavaden odgovor, ampak težavnos gimnazije je lahko zelo odvisna od gimnazije same. Nekatere so 'znane' po tem, da so dobre oziroma zahtevne (v Ljubljani npr. Bežigrad, pa druga v Mariboru ima reputation ali pa v Ljutomeru). Jaz nisem obiskovala nobene izmed teh in se mi je zdel prvi letnik presenetljivo lahek. Seveda smo imeli olajševalne okoliščine - bolj ali manj celo leto smo imeli pouk na daljavo (ki pri nas ni bil najbolje organiziran, vsaj ne pri vseh predmetih) in posledično se je zmanjšala količina testov in jaz bi rekla da ocen na splošno. Snov smo še vseeno predelli, amapk so profesorji odlašali z ocenjevanji, ker 'kaj pa e gremo naslendji mesec v šolo'....saj veš.

Jaz nimam dobrih delovnih navad, pa sem bila vseeno odlična, z dobrim povprečjem (čeprav sem bila pri parih predmetih na koncu med oceno, mi je uspelo vse zvišati). Če imaš dobre delovne navade, te ni treba skrbeti. Imeti moraš voljo.

Posebej priporočam, da se sproti učiš matematiko (vsak dan naredi domačo nalogo oz. naloge iz učbenika/zbirke nalog glede poglavja, ki ga tisto uro predelate), mi smo imeli težaka za biologijo, zato bi se tudi to moral sproti učiti (jaz se nisem, ampak mi je na koncu uspela štirica) - odvisno tudi od profesorjev. Če ti ne leži angleščina in nemščina oziroma drugi in tretji tuj jezik, bi priporočala, da se tudi tisto učiš sproti.

Zgodovino se moraš napiflat. Tukaj ni druge, geografijo, na primer, pa se lahko res lepo naučiš (npr. podnebja). Jaz nisem privrženka kemije ali fizike, pa mi je oboje uspelo - rešuj vaje iz učbenika pred testi in spraševanji. Mi smo pri slovenščini pisali polno spisov, tukaj ti svetujem, da sama prej poskusiš napisati kakšen spis na temo, glasoslovje je šlo našemu razredu slabo, ampak se zares moraš samo naučiti pravila (jaz se nisem ravno učila pravil, ker se moraš samo ravnati po tem, kako govoriš ampak spet - mogoče ti ne bo šlo, potem rešuj vaje).

Še zadnji nasveti: če je le mogoče, se pri predmetih javi za spraševanje (mogoče imaš status športnika, glasbenika, kulturnika...) ali pa si v razredu napišete sezname kdaj je kdo vprašan (pri nas se ga niso držali, ampak ok).
Če profesor/ica ponudi, da bi napisal referat/seminarsko in predstavil temo razredu, zagrabi priložnost. Lahko dosežena petica in eno spraševanje manj (še vseeno se boš morala snov učiti za test). Pri nas je npr. pri zgodovini ponudila, da si naredil ppt (powerpoint) na temo rimske vojske, julija cezarja ali konstantina velikega, potem to med uro predstavil in si dobil pet.
Poveži se z drugimi letniki in jih prosi za teste - ekateri profesorji ponavljajo naloge, vsekakorpa je reševanje super utrjevanje za preverjanje lastnega znanja.

In ne obremenjuj se, s kom boš v razredu in ali boš našla prijatelje. Šele po par mesecih bo zares razvidno, kdo je kakšen in s kom boš prijateljica ali ne. Mogoče ne boš našla bestike, bff ali svoje 'skupinice', v katero bi spadala, ampak je okej. Bodi prijazna, dostopna, posodi jim nalogo, če jo morajo prepisati, sodeluj v skupinskem chatu (mi smo imeli na snapchatu skupino). In sedi blizu tabli. Ni treba v prvi vrsti, ampak se izogbaj zadnje vrste, ker je preveč motečih dejavnikov in slabo vidiš na tablo. Sodeluj pri pouku, ampak ne sili v ospredje (ne bit tista know-it-all, ker smo mi imeli eno v razredu in je res nadležna, ker hoče imet vepovsod zadnjo besedo, odgovarja na vprašanja brez da bi dvignila roko).

Mislim, da bi meni to pomagalo pred par leti. Upam, da tebi bo, ampak ne upoštevaj samo mene - mogoče je tvoja gimnazija drugačna, vejretno bo imela bolj razvite osebke v razredu in mogoče ne bo četrt razreda imelo popravcev - ne zaradi težavnosti, ampak zaradi lastne lenobe. Jaz mislim, da ti ni treba skrbeti, ker na gimnazije gre še veliko ostalih s slabšimi povrečji. Če bo padla kakšna štirica, trojka ali dvojka (jaz sem pri biologij dobila svojo prvo in do zdaj edino dvojko) se ne sekiraj preveč, ampak popravi z naslednjo oceno. In tudi profesorji se trudijo, da bi imela dober uspeh (vsaj večina tistih z zdravo kmečko pametjo), zato ni skrbi, da ga ne bi dosegla.

Aja, za torbo je super izbira dakine ali fjallraven, dakine je precej pogost, ampak si kupi dovolj velikega, da bo šlo vse noter, posebej če na vaši šoli ni omaric (če imate omarice, lahko kakšne zvezke ali učbenike, ki jih res ne potrebuješ, puščaš v šoli - likovna, glasba, informatika, berilo za slovenščino takrat, ko ne delate književnosti).
4
 
gimazijka
Srednješolka
Živjo, gimnazijka!
Hvala za tako obširen odgovor. Prosila bi te samo, če mi lahko odgovoriš se na eno vprašanje, res bi bila vesela. Zanima me, ali na začetku šolskega leta pri predmetih pišete test ali preverjanje, da preverijo vaše znanje iz osnovne šole.
 
Blinding lights
Hey tole bo tudi meni fuuuul pomagalo in bi bila vesela če bi povedala na katero gimnazijo si pa hodila/hodiš?
 
gimazijka
Če imam prav, je z zakonom prepovedano, da bi se ocenjevalo nepredelano snov oz. snov, ki je ni v učnem načrtu, ni bila razložena... Zato ne, ni nobenih preverjanj, vsepovsod gre od začetka. Mogoče vam bo dal/a pri npr. angleščini profesor/ica kakšen učni list, da preveri, koliko tensov ste jemali, pa še tega pri nas ni bilo.

Blinding lights, z veseljem bi ti povedala, kam hodim, ampak bi rada ostala skrita, ker je relativno majhna gimnazija. Če se ti počutiš dovolj udobno, da mi poveš, kam se vpisuješ, ti lahko potrdim, če sem letos obiskovala to gimnazijo ali če jo poznam, ampak dvomim, da greš na mojo. Če greš kamorkoli v Ljubljano, ti ne morem pomagati. :/
 
Srednješolka
Ful ti hvala!!! 😊 Zelo si prijazna.
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
živjo, jaz sem sicer še v osnovni šoli inti ne znam odgovorit na vsa vpr. vendar ti lahko malo pomagam.

mislim da se hitro vklopiš v družbo saj so tam vsi 1. letniki novi.
pri šolski torbi pa je tako kot v osnovni, mora biti tebi všeč in seveda primerno velika

mislim da so najprej slabe ocene ker je velik preskok in ja to tudi mene skrbi, ampak mislim da se potem vse poštima :wink:


ne skrbi in uživaj do konca počitnic :kissing_heart:
0
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Sporočilo pred pošiljanjem še enkrat preberi in premisli, kako bi se ti počutil, če bi ga prejel.

Svetovalnica


Sam uprasam
Objava:

Vp za use

Ogledov: 9 Odgovorov: 1
 
0
Vprašanje_za_vse_ki_so_vedno_pripravljeni_pomagat
Objava:

Neumno vprašanje...ampak pomagajte...

Ogledov: 18 Odgovorov: 3
 
0
Vem da je takih objav veliko, ampak nisem našla up
Objava:

Debela stegna

Ogledov: 21 Odgovorov: 2
 
0
lina pade
 
1
#SomeGirl#
Objava:

Starejši fant

Ogledov: 70 Odgovorov: 3
 
0
Kikim
Objava:

ZMERJANJE

Ogledov: 36 Odgovorov: 4
 
0
ninc
Objava:

hejjj

Ogledov: 39 Odgovorov: 2
 
0
ninci
Objava:

cau cau

Ogledov: 33 Odgovorov: 1
 
0
ninc potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

hejjj

a ma kera punca kak nasvet za kako kremico za ogrce pa mozolje. Ja mam od cerave uno ta modro pa zeleno pa mi ne bas pomagajo.
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

POIŠČI PILOVCA/KO

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Aktualne objave

3
Obupana diva
6
 
4
Manca123
3
 
5
Football fan
2
 
6
Lost in my head
2
 
9
šipkov čaj
2
 
10
Blablabla
2
 

Oglas

Zadnji odgovori v Svetovalnici

Pr 14 konc osmga r
 
nevem glih sam pac prosim nic si ne naredit ...
 
nevem glih sam pac prosim nic si ne naredit ...
 
Svetovalka_drugim
𝒍𝒆𝒋 𝒏𝒐𝒓𝒎𝒂𝒍𝒏𝒐 𝒋𝒆 č𝒊𝒔𝒕 𝒔𝒖𝒉𝒂 𝒔𝒊 š𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒎𝒂𝒍 𝒌𝒈 ...
 
Svetovalka_drugim
𝒍𝒆𝒋 𝒏𝒐𝒓𝒎𝒂𝒍𝒏𝒐 𝒋𝒆 č𝒊𝒔𝒕 𝒔𝒖𝒉𝒂 𝒔𝒊 š𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒎𝒂𝒍 𝒌𝒈 ...
 
Svetovalka_drugim
𝒍𝒆𝒋 𝒏𝒐𝒓𝒎𝒂𝒍𝒏𝒐 𝒋𝒆 č𝒊𝒔𝒕 𝒔𝒖𝒉𝒂 𝒔𝒊 š𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒎𝒂𝒍 𝒌𝒈 ...
 
na kakšen način to misliš te ne lih razumem ...
 
hej. iz izkušenj: čim več gibanja (hoja, ...
 
ninci
zk noben ne odgovori
 
lahko pogledas na kaki aplikaciji. Drugac ...
 
Uff ja težko pod 70€. Na ippoyo jih majo ...
 
kok si stara? pac ce si noseca pa ne zelis ...
 
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
 
začela bom z odgovorom na zadnje vprašanje. ja, ...
 
girl toje prevelk age gap, in se posebi z ...