Intervju
Končala se je oddaja Mali šef Slovenije, kjer so v kuharskih spretnostih tekmovali vaši vrstniki. Zmagovalca 5. sezone sta postala Patrik in Matic iz OŠ Belokranjskega odreda Semič. Žirante sta prepričala z natančnostjo, dovršenimi okusi in organiziranostjo, svoji šoli pa sta mlada kuharja prikuhala nagrado v višini 10.000 evrov. Fanta sta se odločila, da bodo na šoli pridobljeno nagrado porabili za opremo učilnic, multisenzorično sobo in postavitev kuhinje na prostem. Poglejmo, kaj sta povedala mlada kuharja.
Kaj sta pričakovala, ko sta se prijavila v oddajo Mali šef Slovenije?
Pričakovala sva, da se bova naučila novih kuharskih znanj in prinesla šoli čim več denarja. Pa tudi, da bo to zelo naporna izkušnja.
Kakšna je razlika, če kuhaš doma ali pred kamerami?
Kuhanje pred kamerami je zelo stresno in se nikakor ne more primerjati s kuhanjem doma. Še sploh na začetku se je zelo težko sprostiti, ko vate gleda kakih sedem kamer. Čez čas pa na to kar pozabiš, ker se začenjaš bolj koncentrirati na kuhanje, ki je iz oddaje v oddajo bolj zahtevno.
Je trema velika ovira?
Patrik: Zame niti ne, skušal sem se osredotočiti na kuhanje in s tem je trema minila. Ko kuham, namreč pozabim na vse okoli sebe, saj je to zame ena največjih sprostitev.
Matic: Imel sem kar tremo, kar je malo neverjetno, ker sem v šoli in doma zelo glasen in me je povsod veliko. Oddaja pa je bila zame čisto novo in neznano okolje in je tudi mene presenetilo, da sem potreboval kar nekaj časa, da sem se sprostil.
Koliko časa traja snemanje ene oddaje?
Snemanja so bila različno dolga, lahko rečeva, da je to res izkušnja za potrpežljive in vztrajne vrstnike.
Kaj najraje skuhata?
Matic: Jagnječjo pečenko na ražnju, ki se peče cela, obvezno z dodatkom rožmarina, zraven pa krompir v kosih.
Patrik: Piščanca na ražnju s krompirjem, pečenim v žerjavici, in kruhki, ki se pečejo na žerjavici, medtem ko nanje kapljajo sokovi piščanca.
Kaj pa je bila najbolj nenavadna jed, ki sta jo do zdaj pripravila?
Oba: Ocvrta okra kot priloga najinega burgerja in finalna predjed, ko sva prvič pokusila surovo ribo.
Patrik: Na morju sem jedel tudi kuhane morske polže, ki jih izbezaš s šivanko.
Kje dobivata ideje za nove recepte?
V različnih kuharskih oddajah in tekmovanjih ter na spletnih kuharskih portalih. Vedno znova se marsikaj naučimo tudi od starejših in izkušenih kuharic in kuharjev v domačem okolju.
Kakšni so vtisi zdaj, ko je oddaja končana in sta zmagovalca?
Zelo sva navdušena in ponosna, da nama je uspelo zmagati. Nama je pa tudi žal, da se je vse skupaj tako hitro končalo, saj smo se tekmovalci med seboj zelo povezali in postali prijatelji. Pa tudi lepo in v čast se nama je bilo družiti s sodniki, od katerih sva se zelo veliko naučila.
Kakšni so odzivi sošolcev?
Zdaj sva postala kar popularna, velikokrat nama kdo kar mimogrede reče mala šefa. Na šoli so nama takoj naslednji dan pripravili sprejem, na katerem je sodelovala cela šola. Sošolci pa so spekli tudi odlično torto.
Kako boste na šoli porabili osvojeni denar?
Pri šoli bomo postavili učilnico na prostem, v kateri bo tudi gospodinjski kotiček z žarom in učni vrt. To bo prostor za učenje, druženje in izmenjevanje izkušenj vseh generacij in lokalnega okolja.
Bosta v šoli zdaj tudi kaj skuhala, ko sta si prislužila ta laskavi naslov?
Se dogovarjamo, vsekakor nas vsi na šoli sprašujejo o tem. Če bo le možno, se bova v tej smeri potrudila. Dobila sva že nekaj ponudb za kuhanje izven šole.
In kaj bo to?
Zagotovo burgerji, ki si jih vsi želijo pokusiti!
Kaj bi ob vajini zmagi sporočila tistim vrstnikom, ki radi kuhajo?
Če je kuhanje za vas sprostitev in veselje, vam priporočava, da se tudi sami prijavite na Malega šefa Slovenije! Prepričana sva, da bo to za vsakega od vas prav posebna in lepa izkušnja.
Kje se vidita v prihodnosti?
Matic: V kmetijstvu. Že sedaj imam 35 ovac, za katere v veliki meri skrbim sam. Imam že nove načrte, in sicer – začel bom izdelovati ovčji sir. V prihodnosti si želim pridobiti tudi certifikat zanj in odpreti trgovino z domačimi kulinaričnimi proizvodi.
Patrik: Postati želim profesionalni kuhar, veseli pa me toliko kulinaričnih področij, da se bom o tem odločal, ko bo čas za to. Vsekakor z lokalnimi sestavinami in s svojo lastno restavracijo.
Vprašanje
Kako vam je všeč zgodba v Pilu?
AKTUALNO
Veliko navdiha in praktičnih napotkov - Pilovi podcasti in webinarji
Z vami lahko delimo veliiiiko navdiha! V okviru festivala Najst, ki je potekal jeseni 2024, je Urška ... več
PILOVA LESTVICA
GLASUJ ZA NAJ SKLADBO
Pogosta vprašanja
KNJIŽNA LESTVICA
NAKLJUČNI VIC
Kamela
Kamelji mladič vpraša očeta:»Očka zakaj imamo na hrbtu dve grbi?« »Zato, da imamo dovolj vode, ko gremo skozi puščavo.« »Očka, zakaj imamo tako velike trepalnice?« »Zato, da nam ne nese peska v oči ko, hodimo po puščavi.« »Očka, zakaj imamo kopita na nogah?« »Zato, da se ne ugreznemo v pesek, ko hodimo po puščavi.« »Očka, kaj pa potem delamo v živalskem vrtu?«