snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Škrlatna ara – dragulj tropske Amerike

Značka
Tačke
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Marina Dermastia

Tik pred izbruhom pandemije kovida-19 smo z ekipo RTV Slovenija v tropskih deževnih gozdovih Kostarike snemali dokumentarni film o neverjetni biološki raznovrstnosti te male srednjeameriške države. Snemalec, ki so ga vzpodbudila pripovedovanja o mojih najljubših živalih – arah, si je v scenariju zamislil, da bi film končal z jato škrlatnih ar, ki odleti z drevesa. Lahko mi verjamete, da je to lažje reči kot v resnici narediti, saj škrlatne are niso dresirane domače živali, ampak kraljice tropskega neba. Imel pa je neverjetno srečo. Tik preden je začel pospravljati svojo snemalno opremo, so se škrlatne are spustile na obalna drevesa in v naslednjih minutah pozirale za prizor, ki si ga lahko ogledate na spletu: Kostarika (rtvslo.si) in Vrnitev v pragozd, 2/2 (rtvslo.si).

 

Velika družina papig

Are so papige novega sveta, vendar pa je družina razširjena v vseh tropskih območjih na Zemlji. Zelo veliko vrst papig je avstralskih. Med avstralskimi papigami so priljubljeni hišni ljubljenčki – skobčevke.

Papige druži kar nekaj skupnih značilnosti. Vse imajo močan in ukrivljen kljun ter na vsaki nogi po dva prsta obrnjena naprej in po dva nazaj. Noge so prilagojene za plezanje in oprijemanje. Večinoma se hranijo s cvetovi, plodovi in semeni rastlin, včasih pa si jedilnik popestrijo tudi z žuželkami. 

Škrlatne are so izjemno prilagojene življenju v tropskem gozdu

Telo škrlatne are je veliko približno 30 centimetrov in tehta kakšen kilogram. Ta papiga ima bel obraz ter rumeno, rdeče, zeleno in modro perje. Z velikim in močnim kljunom zlahka razbija oreške in semena. Pri hranjenju ji pomaga tudi luskast jezik, ki ga kost v notranjosti spreminja v učinkovit jedilni pribor. Z oprijemalnimi prsti zgrabi in drži predmete, da si jih lahko natančno ogleda. Ob pogledu na čudovito bleščeče perje škrlatnih ar in na njihove zelo dolge repe si težko predstavljamo, da je te velike ptice v zelenilu tropskega gozda težko opaziti, vendar se v resnici kar stopijo z zelenimi krošnjami, pisanimi cvetovi in plodovi dreves.

Vse za dobro družbo

Škrlatne are so tako kot vse papige zelo inteligentne, radovedne in izjemno družabne. Zbirajo se v jate, ki štejejo od deset do trideset osebkov. Njihovi glasni klici in vriski odmevajo po gozdu. Z njimi se sporazumevajo v jati, označujejo ozemlje in se po glasovih tudi prepoznavajo. So dobre posnemovalke glasov, kot hišne ljubljenke dobro posnemajo tudi človeški govor. Jata ponoči spi na drevesih, zjutraj pa po hrano lahko odleti zelo daleč.

Ko je sadja preveč in soli premalo

V tropskem gozdu praviloma manjka mineralnih hranil, ki jih škrlatne are nujno potrebujejo za pravilno presnovo. Škrlatne are so ugotovile, da lahko potrebne minerale dobijo tako, da se hranijo z vlažno prstjo rečnih brežin. Hranjenje z vlažno prstjo škrlatnim aram pomaga nevtralizirati sadne kisline in prepreči, da bi jih zaradi njih bolel želodček.

Skupaj za vse življenje

Škrlatne are si svojega življenjskega partnerja izberejo za vse življenje, in to je zeeelo dolgo časa, saj živijo tudi do 80 let. S svojimi partnerji si delijo hrano in uživajo v negovanju drug drugega. Samice izležejo od enega do štirih jajc v gnezdo visoko v krošnji dreves. Med valjenjem jim samci nabirajo hrano in jo prinašajo v gnezdo. Ko se mladiči izležejo, zanje skrbita oba.

Pustimo jim svobodo

Zaradi lepote, inteligence in družabnosti so are zelo priljubljeni hišni ljubljenčki. Te, ki jih lahko kupimo, so večinoma vzgojene v ujetništvu, vendar pa jih za prodajo še vedno zelo veliko nezakonito izlovijo iz narave. Pri odločanju, ali bi imeli doma škrlatno aro, pomislite na dvoje. Ara potrebuje ves vaš čas, saj je družabna in hitro zboli, če se z njo ne ukvarjamo. In še nekaj, kar ni nezanemarljivo – ker are izjemno dolgo živijo, lahko mi prej postanemo stari kot one. Zato pred nakupom škrlatne are raje pomislite na boljše ozaveščanje o alarmantno hitrem izginjanju njihovega domačega gozda zaradi našega nepremišljenega ravnanja z naravo in jim omogočite, da bodo v njem svobodno živele še naprej.

 

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(31)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(196)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(41)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 5. 4. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Barve oceana
5. Raiven - Veronika

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Sia - Gimme Love

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Desa Muck - Blazno resno o šoli
4. Dita Zipfel - Kako mi je norost razložila svet
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Zgodovina

Janezek se pogovarja s svojim prijateljem pa mu reče:,,Ves kaj sem razmišljal?” Prijatelj vpraša: kaj? Janezek: Se spomniš kako se pri zgodovini učimo o tem kako so včasih pisali v risbah. In ves da je res da se zgodovina ponavlja saj danes delamo enako😂😌👍😉🤨😎🥵🥶

Ema❤️, 11 let in pol