Slovenski kviz znanja
4
1. Katera reka teče skozi Ljubljano?
A) Sava
B) Drava
C) Soča
D) Ljubljanica
2. Kako se imenuje najvišja gora v Sloveniji?
A) Mangart
B) Triglav
C) Stol
D) Grintovec
3. Kdo je napisal slovensko himno?
A) France Prešeren
B) Ivan Cankar
C) Simon Gregorčič
D) Tone Pavček
4. Leta 1991 je Slovenija postala neodvisna. Kateri mesec?
A) Januar
B) April
C) Junij
D) December
5. Katera barva ni del slovenske zastave?
A) Modra
B) Zelena
C) Bela
D) Rdeča
6. Kako se imenuje tradicionalna slovenska jed iz kislega zelja in mesa?
A) Potica
B) Kranjska klobasa
C) Jota
D) Idrijski žlikrofi
7. Kateri športnik je znan kot eden najboljših slovenskih košarkarjev?
A) Luka Dončić
B) Primož Roglič
C) Tadej Pogačar
D) Peter Prevc
8. Kje stoji Blejski grad?
A) Na otoku
B) Ob jezeru
C) Na pečini nad jezerom
D) V središču mesta
9. Kako se imenuje največja slovenska kraška jama, ki je odprta za turiste?
A) Škocjanske jame
B) Postojnska jama
C) Vilenica
D) Pivka jama
10. Katera avtohtona slovenska vinska sorta izhaja iz Vipavske doline?
A) Refošk
B) Chardonnay
C) Zelen
D) Riesling
A) Sava
B) Drava
C) Soča
D) Ljubljanica
2. Kako se imenuje najvišja gora v Sloveniji?
A) Mangart
B) Triglav
C) Stol
D) Grintovec
3. Kdo je napisal slovensko himno?
A) France Prešeren
B) Ivan Cankar
C) Simon Gregorčič
D) Tone Pavček
4. Leta 1991 je Slovenija postala neodvisna. Kateri mesec?
A) Januar
B) April
C) Junij
D) December
5. Katera barva ni del slovenske zastave?
A) Modra
B) Zelena
C) Bela
D) Rdeča
6. Kako se imenuje tradicionalna slovenska jed iz kislega zelja in mesa?
A) Potica
B) Kranjska klobasa
C) Jota
D) Idrijski žlikrofi
7. Kateri športnik je znan kot eden najboljših slovenskih košarkarjev?
A) Luka Dončić
B) Primož Roglič
C) Tadej Pogačar
D) Peter Prevc
8. Kje stoji Blejski grad?
A) Na otoku
B) Ob jezeru
C) Na pečini nad jezerom
D) V središču mesta
9. Kako se imenuje največja slovenska kraška jama, ki je odprta za turiste?
A) Škocjanske jame
B) Postojnska jama
C) Vilenica
D) Pivka jama
10. Katera avtohtona slovenska vinska sorta izhaja iz Vipavske doline?
A) Refošk
B) Chardonnay
C) Zelen
D) Riesling
Odgovori:
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
1 .d
2. b
3. a
4. d
5. b
6. c
7. a
8. a
9. b
10. a
2. b
3. a
4. d
5. b
6. c
7. a
8. a
9. b
10. a
0
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
1-d
2-b
3-a
4-c
5-b
6-c
7-a
8-a
9-b
10-a
2-b
3-a
4-c
5-b
6-c
7-a
8-a
9-b
10-a
0
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
REŠITVE:
Katera reka teče skozi Ljubljano?
D) Ljubljanica
Kako se imenuje najvišja gora v Sloveniji?
B) Triglav
Kdo je napisal slovensko himno?
A) France Prešeren (Zdravljica)
Leta 1991 je Slovenija postala neodvisna. Kateri mesec?
C) Junij (25. junij 1991)
Katera barva ni del slovenske zastave?
B) Zelena
Kako se imenuje tradicionalna slovenska jed iz kislega zelja in mesa?
C) Jota
Kateri športnik je znan kot eden najboljših slovenskih košarkarjev?
A) Luka Dončić
Kje stoji Blejski grad?
C) Na pečini nad jezerom
Kako se imenuje največja slovenska kraška jama, ki je odprta za turiste?
B) Postojnska jama
Katera avtohtona slovenska vinska sorta izhaja iz Vipavske doline?
C) Zelen
Katera reka teče skozi Ljubljano?
D) Ljubljanica
Kako se imenuje najvišja gora v Sloveniji?
B) Triglav
Kdo je napisal slovensko himno?
A) France Prešeren (Zdravljica)
Leta 1991 je Slovenija postala neodvisna. Kateri mesec?
C) Junij (25. junij 1991)
Katera barva ni del slovenske zastave?
B) Zelena
Kako se imenuje tradicionalna slovenska jed iz kislega zelja in mesa?
C) Jota
Kateri športnik je znan kot eden najboljših slovenskih košarkarjev?
A) Luka Dončić
Kje stoji Blejski grad?
C) Na pečini nad jezerom
Kako se imenuje največja slovenska kraška jama, ki je odprta za turiste?
B) Postojnska jama
Katera avtohtona slovenska vinska sorta izhaja iz Vipavske doline?
C) Zelen
0
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
ko bo vsaj 18 odgovorov napišem rešitve.:kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart:
0
Moj odgovor:
helpppme
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
Pls help, koža
hiiii!
js mam že tko okol 2 leti težave s kožo in pač ful mam teh dark spotov od takrt k sm si pokala mozolje, ki so na moji faci že ful dolg, pa še ful textured kožo mam,pač kt da bi bla moja koža posuta z nekim zdrobom PLEASE POMAGITE CUZ DO ZDEJ NČ NI DELAL!
hvalaaaa!
js mam že tko okol 2 leti težave s kožo in pač ful mam teh dark spotov od takrt k sm si pokala mozolje, ki so na moji faci že ful dolg, pa še ful textured kožo mam,pač kt da bi bla moja koža posuta z nekim zdrobom PLEASE POMAGITE CUZ DO ZDEJ NČ NI DELAL!
hvalaaaa!
Obvestila
12.3.2026
NAPAČNO ZVEZAN MARČNI PIL
Žal se je v tiskarni, kjer se tiska Pil, tokrat malo zapletlo. Če ste med tistimi, ki so dobili »pokvarjen« Pil, pišite na revije@mladinska-knjiga.si ali pokličite na 080 12 05. Poslali vam bomo novega.
Uredništvo Pila
Vprašanje
Si naročen na Pil samo zaradi tekmovanja v Veseli šoli?
Ne tekmujem v Veseli šoli, jo pa preberem.
(41)
Vesela šola me ne zanima.
(66)
Nikako, zanima me celoten Pil in bi bil naročen tudi, če ne bi tekmoval.
(116)
Ja, naročen sem predvsem zaradi tekmovanja v Veseli šoli.
(37)
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
Priljubljene objave
Zadnji odgovori
super ideje.
Drugače lahko objavlaš slike ...
js se strinjam z 2, dobra ideja






Igralnica