ŽIVJO,
vem da je minilo že st let od kar sem nazadnje pisala ta blog a se mi ga iskreno rečeno ni dalo več pisat. Ampak zdaj pa SE MI DA! To Plesalka. (zdaj sem skoraj napisala moje pravo ime). No današnje potovanje nas bo odpeljalo v zelo kulinarično razviti državij. Ja prav ste prebrali danes bo opisala kar dve državi. No hrano v teh dveh državah.
Pripravljeni, pozor, zdaj!
Najprej odpotujmo v knjigo z lepimi mislimi in si preberimo eno, ki je povezana z četrtkom https://i.pinimg.com/736x/1d/9e/c9/1d9ec9a9a99573b98c46591d6b9b06e3.jpg Govori o teh današnjih časih in o četrtku. O moj bog kako sem danes čudna. A nisem?
No pa začnimo. Glavno mesto države v katero bomo odpotovali najprej je Pariz.:joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy: Ta j epa zelo težka.:joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy: Ja bravo danes gremo najprej v FRANCIJO.
Okej Francozi jedo plže. Pripravljajo jih na sto in en način. Preberimo si en vic.
ZAKAJ FRANCOZI JEDO POLŽE? - KER NE MARAJO HITRE HRANE.
Prvič, ko sem prebrala vic mi ni bil smešen in mi še vedno ni. Me pa zanima če je smešen vam. Napišite Plisssssss.
POVEJ MI KAJ JEŠ, IN POVEM TI OD KOD SI.
Francoska kulinarika je nekaj, na kar so Francozi zelo ponosni. Zaradi rodovitne prsti in ugodnih podnebnih razmer lahko skoraj skozi vse leto pridelujejo sveže sadje, zelenjavo, zelišča in žita ter redijo živali, vse to pa potem uporabijo pri kuhanju. Prehrana je v Franciji zelo pomemben del vsakdanjega življenja, prehranske navade posameznika pa nam velikokrat razkrijejo, iz katere regije prihaja, kateremu družbenemu sloju pripada in kako zdrav je.
NAJBOLJŠE FRANCOSKE JEDI:
ratatouille – mešanica pražene zelenjave, vključno z jajčevci, bučkami, paradižnikom, papriko in čebulo;
andouillette – klobasa, narejena iz drobovine;
boeuf bourguignon – govedina, kuhana v omaki iz burgundca, navadno pa ji dodajo še gobe in korenje; (https://img-3.journaldesfemmes.fr/3q1hdTGIoj2XznsQWzr9V0Cg3KY=/800x600/smart/d6db2baa728b47f8adbf30b99a957dc0/recipe-jdf/10002051.jpg)
cassoulet – ragu iz različnih vrst mesa in belega fižola, ki se kuha zelo počasi; (https://www.seriouseats.com/recipes/images/2014/10/20140930-cassoulet-recipe-food-lab-new-6.jpg)
moules frites – klapavice z ocvrtim krompirjem. Ta jed sicer izhaja iz Belgije, a je zelo popularna tudi v Franciji; (https://static.750g.com/images/600-600/203a157ca1eec1f5271705aa553435f4/adobestock-184713102.jpeg)
coq au vin – zelo slavna francoska jed je seveda tudi petelin v vinski omaki, ki mu dodajo slanino, gobe in česen; (https://www.onceuponachef.com/images/2020/01/Coq_au_vin-scaled.jpg)
pot-au-feu – goveja obara, ki jo obožujejo po vsej Franciji. Neki francoski kuhar je celo dejal, da ta jed uteleša francosko kuhinjo. (https://files.meilleurduchef.com/mdc/photo/recette/pot-au-feu/pot-au-feu-640.jpg)
Tako upam, da sem vse napisala prav. :grimacing:
Zdaj pa druga država katere glavno mesto je RIM. :joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy:Ta je še težja kot prejšnja.:joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy:Tako. Bravo. :clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap:To je ITALIJA.
Vsi poznamo veliko Italjanske hrane. Ne le zato, ker je naša soseda in ne zato, ker bi se v šoli učili o Italjanski hrani amoak zato ker smo "pametni". Saj smo kajne? Vsi vemo da je PICA italjanska in da so italijanski ŠPAGETI. In seveda da je ena izmed meni ljubših sladic tudi italjanska. To je TIRAMISU.
ITALIJANSKA JEDI:
Njoki z omako puttanesca -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Aug2015/61644833.jpg?v=ba85
Italijanska riževa torta - https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Mar2014/61410980.jpg?v=ba85
Tiramisu -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Apr2011/60662705.jpg?v=ba85
Rižota z gobami -https://images.24ur.com/media/images/953x459/Aug2015/61649198.jpg?v=ba85
Italijanska mesna štruca -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Sep2014/61491082.jpg?v=ba85
Pica margerita -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Aug2014/61471296.jpg?v=ba85
Osso buco s koromačem -https://images.24ur.com/media/images/953x459/Jan2014/61370276.jpg?v=ba85
Panna cotta s kavnim sirupom -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Jan2014/61374977.jpg?v=ba85
Tako upam, da vam je bil tale del všeč in da nisem preveč dolgovezla in da nisem preveč čudno začela. Hvala vsem, ki me spremljate in ste tudi ta del mojega že skoraj pozabljenega bolga prebrali do konca. :kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart:
Lp Plesalka
vem da je minilo že st let od kar sem nazadnje pisala ta blog a se mi ga iskreno rečeno ni dalo več pisat. Ampak zdaj pa SE MI DA! To Plesalka. (zdaj sem skoraj napisala moje pravo ime). No današnje potovanje nas bo odpeljalo v zelo kulinarično razviti državij. Ja prav ste prebrali danes bo opisala kar dve državi. No hrano v teh dveh državah.
Pripravljeni, pozor, zdaj!
Najprej odpotujmo v knjigo z lepimi mislimi in si preberimo eno, ki je povezana z četrtkom https://i.pinimg.com/736x/1d/9e/c9/1d9ec9a9a99573b98c46591d6b9b06e3.jpg Govori o teh današnjih časih in o četrtku. O moj bog kako sem danes čudna. A nisem?
No pa začnimo. Glavno mesto države v katero bomo odpotovali najprej je Pariz.:joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy: Ta j epa zelo težka.:joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy: Ja bravo danes gremo najprej v FRANCIJO.
Okej Francozi jedo plže. Pripravljajo jih na sto in en način. Preberimo si en vic.
ZAKAJ FRANCOZI JEDO POLŽE? - KER NE MARAJO HITRE HRANE.
Prvič, ko sem prebrala vic mi ni bil smešen in mi še vedno ni. Me pa zanima če je smešen vam. Napišite Plisssssss.
POVEJ MI KAJ JEŠ, IN POVEM TI OD KOD SI.
Francoska kulinarika je nekaj, na kar so Francozi zelo ponosni. Zaradi rodovitne prsti in ugodnih podnebnih razmer lahko skoraj skozi vse leto pridelujejo sveže sadje, zelenjavo, zelišča in žita ter redijo živali, vse to pa potem uporabijo pri kuhanju. Prehrana je v Franciji zelo pomemben del vsakdanjega življenja, prehranske navade posameznika pa nam velikokrat razkrijejo, iz katere regije prihaja, kateremu družbenemu sloju pripada in kako zdrav je.
NAJBOLJŠE FRANCOSKE JEDI:
ratatouille – mešanica pražene zelenjave, vključno z jajčevci, bučkami, paradižnikom, papriko in čebulo;
andouillette – klobasa, narejena iz drobovine;
boeuf bourguignon – govedina, kuhana v omaki iz burgundca, navadno pa ji dodajo še gobe in korenje; (https://img-3.journaldesfemmes.fr/3q1hdTGIoj2XznsQWzr9V0Cg3KY=/800x600/smart/d6db2baa728b47f8adbf30b99a957dc0/recipe-jdf/10002051.jpg)
cassoulet – ragu iz različnih vrst mesa in belega fižola, ki se kuha zelo počasi; (https://www.seriouseats.com/recipes/images/2014/10/20140930-cassoulet-recipe-food-lab-new-6.jpg)
moules frites – klapavice z ocvrtim krompirjem. Ta jed sicer izhaja iz Belgije, a je zelo popularna tudi v Franciji; (https://static.750g.com/images/600-600/203a157ca1eec1f5271705aa553435f4/adobestock-184713102.jpeg)
coq au vin – zelo slavna francoska jed je seveda tudi petelin v vinski omaki, ki mu dodajo slanino, gobe in česen; (https://www.onceuponachef.com/images/2020/01/Coq_au_vin-scaled.jpg)
pot-au-feu – goveja obara, ki jo obožujejo po vsej Franciji. Neki francoski kuhar je celo dejal, da ta jed uteleša francosko kuhinjo. (https://files.meilleurduchef.com/mdc/photo/recette/pot-au-feu/pot-au-feu-640.jpg)
Tako upam, da sem vse napisala prav. :grimacing:
Zdaj pa druga država katere glavno mesto je RIM. :joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy:Ta je še težja kot prejšnja.:joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy:Tako. Bravo. :clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap:To je ITALIJA.
Vsi poznamo veliko Italjanske hrane. Ne le zato, ker je naša soseda in ne zato, ker bi se v šoli učili o Italjanski hrani amoak zato ker smo "pametni". Saj smo kajne? Vsi vemo da je PICA italjanska in da so italijanski ŠPAGETI. In seveda da je ena izmed meni ljubših sladic tudi italjanska. To je TIRAMISU.
ITALIJANSKA JEDI:
Njoki z omako puttanesca -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Aug2015/61644833.jpg?v=ba85
Italijanska riževa torta - https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Mar2014/61410980.jpg?v=ba85
Tiramisu -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Apr2011/60662705.jpg?v=ba85
Rižota z gobami -https://images.24ur.com/media/images/953x459/Aug2015/61649198.jpg?v=ba85
Italijanska mesna štruca -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Sep2014/61491082.jpg?v=ba85
Pica margerita -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Aug2014/61471296.jpg?v=ba85
Osso buco s koromačem -https://images.24ur.com/media/images/953x459/Jan2014/61370276.jpg?v=ba85
Panna cotta s kavnim sirupom -https://images.24ur.com/media/images/1500x1000/Jan2014/61374977.jpg?v=ba85
Tako upam, da vam je bil tale del všeč in da nisem preveč dolgovezla in da nisem preveč čudno začela. Hvala vsem, ki me spremljate in ste tudi ta del mojega že skoraj pozabljenega bolga prebrali do konca. :kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart:
Lp Plesalka
Odgovori:
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
SUPER JE!!!! SUČNO!!!
Danes bom napisala del najinega bloga, a imaš kaj časa za v klepetalnico?
DRUGAČE JE TALE BLOG ZELOOOOOOOOO SUČEN (ti bom povedala kaj to pomeni)!!
:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart::heart::heart::heart::kissing_heart::kissing_heart:
Danes bom napisala del najinega bloga, a imaš kaj časa za v klepetalnico?
DRUGAČE JE TALE BLOG ZELOOOOOOOOO SUČEN (ti bom povedala kaj to pomeni)!!
:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart::heart::heart::heart::kissing_heart::kissing_heart:
1
Moj odgovor:
Težave?
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
Menstra
Hoj,
v glavnem, jaz mam en problem...
Prvo mentro sm dobila 10. avgusta to leto in deloval je vse ok... Ampak neki časa nazaj sem dobila zelo močen izcedek in bil je zelo rjav in kdaj bolj sluzast (sem povedala mami). Trajal je nekaj dni in potem je bilo bolj rdeče, potem spet rjavo in potem vse bolj svetlo rjavkast izcedek. Vedela sem, da je to menstra, sam mi je čudno, ker sem jo imela 12 dni zaporedoma še kar normalno, včeraj je nisem imela, danes pa sem jo spet dobila in spet je rjava.
Zanima me, če se je še keri punci kaj takega zgodilo ali kaj podobnega. Vem, da se mi še uravnava cikel, samo zakaj jo imam tako dolgo?
Prosim, odgovore!
Hvala!
v glavnem, jaz mam en problem...
Prvo mentro sm dobila 10. avgusta to leto in deloval je vse ok... Ampak neki časa nazaj sem dobila zelo močen izcedek in bil je zelo rjav in kdaj bolj sluzast (sem povedala mami). Trajal je nekaj dni in potem je bilo bolj rdeče, potem spet rjavo in potem vse bolj svetlo rjavkast izcedek. Vedela sem, da je to menstra, sam mi je čudno, ker sem jo imela 12 dni zaporedoma še kar normalno, včeraj je nisem imela, danes pa sem jo spet dobila in spet je rjava.
Zanima me, če se je še keri punci kaj takega zgodilo ali kaj podobnega. Vem, da se mi še uravnava cikel, samo zakaj jo imam tako dolgo?
Prosim, odgovore!
Hvala!
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
POSVOJI ŠNOFIJA!
Priljubljene objave
Oglas
Zadnji odgovori
ahhh, to je tok lepo:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:. ...
če želite recept je tukaj
https://www.youtube.com/shorts/LSsufDsqpd4
pac ...
:ghost::ghost::ghost::ghost::ghost::ghost::ghost::ghost::ghost:woooooooooooooooooooooooooo