HELLO TOREJ 2. DEL MOJEGA PRAZNOVANJA TER BLOGA Z VAMI.
DANES BOM BOLJ PODROBNO OPISALA PEKO PIŠKOTOV IN NJIHOVO PRIPRAVO. :cookie::coffee:
1. MASA
- 180 g pšenične bele moke
100 g sladkorja
80 g masla sobne temperature
1 jajce
0,5 žličke vanilijeve arome
0,5 žličke pecilnega praška
1 ščepec soli
POSTOPEK :
-
Vse našteto stresi v posodo in zmešaj v enotno maso. Iz nje oblikuj kepo, ki jo malce sploščiš in zaviješ v prozorno folijo za živila.
Testo za 20 minut postavi v hladilnik.
Pripravi površino za množično izdelovanje piškotov. Pomokaj jo in na njej razvaljaj piškotno maso do debeline približno 3 mm.
Pograbi poljubne piškotne modelčke in z njimi iz povaljane mase iztisni surove piškote.
ČE SI ŽE MOJSTER PA SE LOTI TEH PIŠKOTOV :
- 500 g zmletih mandljev
5 beljakov
480 g sladkorja v prahu
1,5 žličke mletega cimeta
POSTOPEK :
-
Iz beljakov stepemo sneg. Ko sneg še ni povsem čvrst, postopoma dodajamo 450 g sladkorja in stepamo še deset minut, da dobimo čvrst sneg.
Zmlete mandlje in cimet premešamo. Od štiri do pet žlic snega oddevamo na stran in ga shranimo v hladilniku, v preostali sneg pa dodamo zmlete mandlje in cimet ter vse skupaj previdno zmešamo. Maso shranimo v hladilnik za približno 60 minut.
Pripravimo si dva peki papirja. Prvega posujemo s preostalim sladkorjem v prahu in stresemo nanj ohlajeno maso. Pokrijemo z drugim papirjem in maso, ki je vmes, razvaljamo na približno 1 cm debeline. Papir odstranimo in iz razvaljane mase izrežemo zvezdice. Modelček med izrezovanjem sproti namakamo v mleti sladkor.
Zvezdice preložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. S čopičem jih premažemo s prihranjenim snegom in pustimo, da se vsaj dve uri sušijo na zraku (najbolje jih je sušiti kar čez noč), nato pa jih 10 minut pečemo na 160 °C. Počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato pa jih previdno preložimo na rešetko. Pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Ohlajene zvezdice serviramo na krožnik in postrežemo.
Dodatni nasvet
Namesto mletih lahko uporabimo cele mandlje. Mandlje prelijemo z vrelo vodo, odcedimo, olupimo kožico, posušimo in drobno zmeljemo.
Pecivo iz mandljev, ki jih zmeljemo tik preden jih dodamo v testo, ima boljšo aromo.
Testo za cimetove zvezdice je zelo mehko, zato je potrebno kaj nekaj potrpljenja, ko jih izrezujemo. Ko jih prelagamo, si pomagamo s širokim nožem.
Cimetove zvezdice hranimo v kovinskih škatlah. Na ta način bodo ostale hrustljave.
Prednost
Cimet so zelo cenili že Feničani, Kitajci in Egipčani. Njegova topla in mikavna aroma nas poživi in nam izboljša razpoloženje.
TAKO PRIŠLI SMO DO KONCA ČE MOJ BLOG DOBI VSAJ 5 LAJKOV BOM OBJAVILA ŠE NASLEDNJI DEL V KATEREM BOM OPISOVALA OKRAŠEVANJE STANOVANJA.
VESEL BOŽIČ :santa::christmas_tree:
DANES BOM BOLJ PODROBNO OPISALA PEKO PIŠKOTOV IN NJIHOVO PRIPRAVO. :cookie::coffee:
1. MASA
- 180 g pšenične bele moke
100 g sladkorja
80 g masla sobne temperature
1 jajce
0,5 žličke vanilijeve arome
0,5 žličke pecilnega praška
1 ščepec soli
POSTOPEK :
-
Vse našteto stresi v posodo in zmešaj v enotno maso. Iz nje oblikuj kepo, ki jo malce sploščiš in zaviješ v prozorno folijo za živila.
Testo za 20 minut postavi v hladilnik.
Pripravi površino za množično izdelovanje piškotov. Pomokaj jo in na njej razvaljaj piškotno maso do debeline približno 3 mm.
Pograbi poljubne piškotne modelčke in z njimi iz povaljane mase iztisni surove piškote.
ČE SI ŽE MOJSTER PA SE LOTI TEH PIŠKOTOV :
- 500 g zmletih mandljev
5 beljakov
480 g sladkorja v prahu
1,5 žličke mletega cimeta
POSTOPEK :
-
Iz beljakov stepemo sneg. Ko sneg še ni povsem čvrst, postopoma dodajamo 450 g sladkorja in stepamo še deset minut, da dobimo čvrst sneg.
Zmlete mandlje in cimet premešamo. Od štiri do pet žlic snega oddevamo na stran in ga shranimo v hladilniku, v preostali sneg pa dodamo zmlete mandlje in cimet ter vse skupaj previdno zmešamo. Maso shranimo v hladilnik za približno 60 minut.
Pripravimo si dva peki papirja. Prvega posujemo s preostalim sladkorjem v prahu in stresemo nanj ohlajeno maso. Pokrijemo z drugim papirjem in maso, ki je vmes, razvaljamo na približno 1 cm debeline. Papir odstranimo in iz razvaljane mase izrežemo zvezdice. Modelček med izrezovanjem sproti namakamo v mleti sladkor.
Zvezdice preložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. S čopičem jih premažemo s prihranjenim snegom in pustimo, da se vsaj dve uri sušijo na zraku (najbolje jih je sušiti kar čez noč), nato pa jih 10 minut pečemo na 160 °C. Počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato pa jih previdno preložimo na rešetko. Pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Ohlajene zvezdice serviramo na krožnik in postrežemo.
Dodatni nasvet
Namesto mletih lahko uporabimo cele mandlje. Mandlje prelijemo z vrelo vodo, odcedimo, olupimo kožico, posušimo in drobno zmeljemo.
Pecivo iz mandljev, ki jih zmeljemo tik preden jih dodamo v testo, ima boljšo aromo.
Testo za cimetove zvezdice je zelo mehko, zato je potrebno kaj nekaj potrpljenja, ko jih izrezujemo. Ko jih prelagamo, si pomagamo s širokim nožem.
Cimetove zvezdice hranimo v kovinskih škatlah. Na ta način bodo ostale hrustljave.
Prednost
Cimet so zelo cenili že Feničani, Kitajci in Egipčani. Njegova topla in mikavna aroma nas poživi in nam izboljša razpoloženje.
TAKO PRIŠLI SMO DO KONCA ČE MOJ BLOG DOBI VSAJ 5 LAJKOV BOM OBJAVILA ŠE NASLEDNJI DEL V KATEREM BOM OPISOVALA OKRAŠEVANJE STANOVANJA.
VESEL BOŽIČ :santa::christmas_tree:
Odgovori:
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Zelo dobra recepta! Ju bom čimprej preizkusla!
:kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie:
:kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie::cookie:
0
Moj odgovor:
Maja 1200
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
Srednja šola
hej a kdo hod na kozmetično srednjo v lj? sicres sm iz bežigrada tak da bom vrjetno šla pogledat k me ful zanima no da preidemo k bistvu....
pač mi 010 greneracija mi smo kar močna generacija nvm skepam tku ... in problem je k js mam ful premalo točk za it notr nevem letos bi jih mela vse skupaj nekje 102-103 predvidevam ...
ampak nekje je moja mama prebrala da ni letos tok zanimanja za kozmetičnega tehnika.... pač če je kdo na tej šoli mi lahko kej pove plisss hvallaaa
pač mi 010 greneracija mi smo kar močna generacija nvm skepam tku ... in problem je k js mam ful premalo točk za it notr nevem letos bi jih mela vse skupaj nekje 102-103 predvidevam ...
ampak nekje je moja mama prebrala da ni letos tok zanimanja za kozmetičnega tehnika.... pač če je kdo na tej šoli mi lahko kej pove plisss hvallaaa
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.