Petek, 20.11.2020 - NASVETI ZA ZDRAVJE / TZS (Tradicionalni Slovenski zajtrk) + ANKETA!!!
Živjo!
Danes naj bi govorila o koronavirusu, a sem se odločila da bom namesto tega danes govorila o Slovenskem tradicionalnem zajtrku, ki poteka vsak 3. petek v novembru. In kaj sestavlja ta zajtrk? Črni kruh, med, maslo in jabolko! Če bi bili v šoli, bi tak zajtrk imel ravno danes! Vsi ti pridelki morajo biti lokalnega in sezonskega izvora kar pomeni, da mora biti pridelek izdelan v sloveniji! Med nam skoraj v celoti pripravijo čebele. In ne samo medu: tudi sadje in zelenjavo. Če ne bi bilo čebel, potem bi morali ljudje opraševati sami, to pa bi bilo nemogoče. Torej: če umrejo čebelo bomo tudi ljudje. V Sloveniji je najpogostejša Kranjska čebela. Ta ima odlično orientacijo. Slovenska hrana je bolj sveža in ima več vitaminov kot tista, ki jo pripeljejo iz daljnih dežel. Pomembno je, da vsak dan zajtrkujemo: to so lahko kosmiči, črn kruh, jogurt, maslo, med, marmelada... Zajtrk nam da moč in energijo za cel dan, zato je zelo pomembno, da ga ne izpustimo, ker je to NAJPOMEMBNEJŠI obrok. Sedaj pa še ena zanimivost: ali ste vedeli da vsako 3 žlico na krožniku pridelajo čebele in drugi opraševalci? In kaj ti lahko storiš za obstoj čebel? Posadi medovito rastlino! Varuj okolje! Kupuj lokalni med! Če bi rad izvedel še več o današnjem zajtrku si poglej spodnja posnetka: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/aktualno/tzs-izobrazevalni-video/. Sedaj pa še moj izbor TOP 3 zgodb v pisalnici:
3. WEREWOLVES DON'T DIE - NoName / Super zgodba, talentirana pisateljica!
2. ZALIN DNEVNIK - JustLilly / ODLIČNO!!!
1. THE MUSEUM - Tani / Zgodba te zasvoji!
To bo za danes to. Jutri in v nedeljo ne bom objavljala na blog, tako da se slišimo v ponedeljek!
Lp, POWER GIRL
P. S.:
Kljub temu da danes nismo govorili o koronavirusu sem vam pripravila anketo: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScS6f82WumOJHInjlUV3TdzYMk-ZAy8w0wneijmJ1ytirn__w/viewform?usp=sf_link
Živjo!
Danes naj bi govorila o koronavirusu, a sem se odločila da bom namesto tega danes govorila o Slovenskem tradicionalnem zajtrku, ki poteka vsak 3. petek v novembru. In kaj sestavlja ta zajtrk? Črni kruh, med, maslo in jabolko! Če bi bili v šoli, bi tak zajtrk imel ravno danes! Vsi ti pridelki morajo biti lokalnega in sezonskega izvora kar pomeni, da mora biti pridelek izdelan v sloveniji! Med nam skoraj v celoti pripravijo čebele. In ne samo medu: tudi sadje in zelenjavo. Če ne bi bilo čebel, potem bi morali ljudje opraševati sami, to pa bi bilo nemogoče. Torej: če umrejo čebelo bomo tudi ljudje. V Sloveniji je najpogostejša Kranjska čebela. Ta ima odlično orientacijo. Slovenska hrana je bolj sveža in ima več vitaminov kot tista, ki jo pripeljejo iz daljnih dežel. Pomembno je, da vsak dan zajtrkujemo: to so lahko kosmiči, črn kruh, jogurt, maslo, med, marmelada... Zajtrk nam da moč in energijo za cel dan, zato je zelo pomembno, da ga ne izpustimo, ker je to NAJPOMEMBNEJŠI obrok. Sedaj pa še ena zanimivost: ali ste vedeli da vsako 3 žlico na krožniku pridelajo čebele in drugi opraševalci? In kaj ti lahko storiš za obstoj čebel? Posadi medovito rastlino! Varuj okolje! Kupuj lokalni med! Če bi rad izvedel še več o današnjem zajtrku si poglej spodnja posnetka: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/aktualno/tzs-izobrazevalni-video/. Sedaj pa še moj izbor TOP 3 zgodb v pisalnici:
3. WEREWOLVES DON'T DIE - NoName / Super zgodba, talentirana pisateljica!
2. ZALIN DNEVNIK - JustLilly / ODLIČNO!!!
1. THE MUSEUM - Tani / Zgodba te zasvoji!
To bo za danes to. Jutri in v nedeljo ne bom objavljala na blog, tako da se slišimo v ponedeljek!
Lp, POWER GIRL
P. S.:
Kljub temu da danes nismo govorili o koronavirusu sem vam pripravila anketo: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScS6f82WumOJHInjlUV3TdzYMk-ZAy8w0wneijmJ1ytirn__w/viewform?usp=sf_link
Moj odgovor:
rožica
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
vse je slabo
Torej mam problem s staršema. Torej zame bi vsi rekl da sm ful srecna v zviljenu da mam ful fajne starse in da smo taka vesela družina. Ampak temu ni čist tko. Sj ne rečem kdaj se mamo res res fajn in takrt sm zlo srečna kdaj pa je vse slabo da mi gre cel dan na jok in zvečer se zjokam v pojstli. Torej mami včasih pije. Ima obdobje ko ne in takrat je super. Zdaj pa je spet obdobje ko skriva pijačo po sstanovanju in jaz sm že dost stara da vem kdaj je kaj pila ker se ji vidi po obnašanju. Sj ni grozno pijana mi pa to čisto nič ni všeč. Tud za očijem se vse večkrat kregata. Zdj je oči že 3 dni čist hladen in žalosten. Oba hočta to pred mano mal skrit ampak jima gre očitno bl slabo. Zdj je pa še oči najdu nek vin nekje skrit in je katastrofa. Prov otročja sta že. Recimo mami zameri in gre v sobo in ati skuha kosil in ona pol tega ne je in mi gre nasleden dan govort dda kaj zj on misl da je k je skuhal ta kosil. Pol mi zvecer ati rece bom naredu neki drudzga da ne bo presimpl da nav problemov in ja. In pač najbl slabo je to da je v hiši tok slb vibe da mi gre cel čs na jok. Vedno k se pogovarjata mi srce nabija da bo en znoru. Vem da se tud od drugih starši kregajo ampak vsi k jih js pozanm majo vsaj enga brata al pa sestro in to je pol mal lažje. Js sm pa edinka. PA še mami ma neke zdravstven težave in me je strah da ni kj narobe. Kaj nj ?? A nej se vmešam all nj rajš vse pustim prmir? A se še komu kj takega dgaja?
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Vprašanje
Kako vam je všeč septembrski Pil?
Zelo mi je všeč.
(315)
Srednje.
(197)
Ni mi všeč, premalo je zanimivih vsebin.
(54)