zanimivosti o sladoledu🍧🍨🍦
14
ojla
tale blog sem hotla nardit že kr neki časa, ampak sem se potem na koncu odločila, da bom počakala do poletja in ga takrat objavila. potem sem malo pozabila na to idejo, amapk sem se spet spomnila tako, da je tukaj tale blog!
*modra*:shaved_ice:1. Kako so naredili prvi sladoled?:shaved_ice:*modra*
kitajci naj bi zamrznjeno mešanico mleka in riža uživali že 200 let pred našim štetjem. zmes mleka in riža so poleti hladili tako, da so ga zapakirali v sneg, ki so ga premožni pridobivali iz goratih predelov. kitajci so izdelali prvo napravo za pripravo sladoleda. cesar je skrbno čuval pripravo sladoleda, ki je bil rezerviran zgolj za cesarski dvor, pomorščak Marco Polo pa naj bi se dokopal do tehnologije in jo pripeljal v Italijo. prav Italija je bila prva evropska država, kjer je nastal sladoled oziroma sorbet.
v egiptu pa je prvi sladoled nastal iz mleka, ledu in sladkorja, to naj bi bil tudi prvi pravi sladoled.
*modra*:ice_cream:2. Koliko sladoleda poje slovenec?:ice_cream:*modra*
vsak slovenec naj bi pojedel 4 litre sladoleda na leto (no to sigurno nisem jaz, ker jaz pomojem 100 litrov pojem na leto lol). američan pa naj bi v istem času zavžil okoli 25 litrov sladoleda.
*modra*:icecream:3. Najbolj priljubljen okus:icecream:*modra*
glede na raziskave si še vedno večina ljudi na svetu najraje privošči sladoled z okusom vanilije. vaniliji sledijo čokolada, piškotek, jagoda in mešanica vanilijevega sladoleda s koščki čokolade.
*modra*:shaved_ice:4. Sladoledne lučke so bile izumljene za otroke:shaved_ice:*modra*
sladoledne lučke sicer spadajo med precej nove izume, saj so se pojavile šele v 20. letih prejšnjega stoletja. sprva so bile namenjene otrokom, nato pa so s časom postale vse bolj priljubljene tudi med odraslimi.
*modra*:ice_cream:5. Sladoleda lahko pojeste skoraj neomejene količine:ice_cream:*modra*
Imate občutek, da se sladoleda kar ne morete nasititi? Znanstveno je dokazano, da sladoled vsebuje molekule, ki možganom preprečujejo, da bi nam sporočili, da smo siti, zato se ga (vsaj v glavi) nikoli ne moremo zares najesti.
*modra*:icecream:6. Kaj sploh je sladoled?:icecream:*modra*
gre za mešanico mleka, smetane, sladkorja in pogosto dodatnih sestavin, ki so zamrznjene v mehak in kremast izdelek. običajno je izdelan z 10-16% mlečnih maščob. če je narejen iz bolj mastnega mleka ima tudi bolj gladko teksturo, saj vsebuje manjšo količino vode in posledično manj vodnih kristalov.
*modra*:shaved_ice:7. Sladoled v veliki večini sestavlja zrak:shaved_ice:*modra*
ste vedeli, da je sladoled v veliki večini sestavljen iz zraka? brez zraka ne bi bil tako kremast in okusen, bil bi trd kot kamen in ne bi bil primeren za uživanje. torej ko kupimo sladoled večinoma kupimo zrak haha.
Če v zamrzovalnik postavimo posodo z mlekom, dobimo ledeno gmoto, ki je daleč od mehkega in kremastega sladoleda. Z uporabo posebnih tehnik mleku zmanjšajo velikost ledenih kristalov in vanj vnašajo zrak.
*modra*:ice_cream:8. Krave:ice_cream:*modra*
ste vedeli, da v celotnem življenju lahko ena krava proizvede dovolj mleka za 34.000 litrov sladoleda. (1 krava = preveč sladoleda haha).
*modra*:icecream:9. Evropa in sladoled:icecream:*modra*
evropa je bila s sladoledom seznanjena konec 13. stoletja, ko se je Marko Polo vrnil v Italijo s svojimi zgodbami o potovanju na Kitajsko. italija je tako postala zibelka modernega sladoleda.
*modra*:shaved_ice:10. Zamrznjeni možgani:shaved_ice:*modra*
Učinek sladoleda, ko vam "zamrznejo možgani", se sproži, ko se večja količina zelo hladnega sladoleda dotakne neba v ustih, kar povzroči, da se žile v glavi razširijo.
*modra*:ice_cream:11. Slovenija:ice_cream:*modra*
sladoled ni priljubljen samo v sloveniji, v državah članicah evropske unije so v letu 2020 proizvedli kar tri milijarde litrov sladoleda. slovenija je v letu 2021 uvozila skoraj 16 milijonov evrov sladoleda, izvozila pa ga je več kot petkrat toliko. lansko leto je liter sladoleda v povprečju stal 3,70 evra, cena porcije sladoleda s smetano pa je bila 5,10 evra. (opozorilo - to sem našla na neki spletni strani kar pomeni, da to ni bilo lansko leto, ampak mogoče tak 3 leta nazaj).
*modra*:icecream:12. Kje proizvedejo največ sladoleda?:icecream:*modra*
največja proizvajalka je bila nemčija, z 21,5 odstotnim deležem, sledila pa ji je Italija, ki je izdelala 17,1 odstotka vsega evropskega sladoleda.
*modra*:shaved_ice:13. Od sladoleda do korneta:shaved_ice:*modra*
sredi 18. stoletja je neki Italijan izumil hladilni stroj, ki je bil sposoben strjevati sestavine, jih mešati in jim dodati potrebno zračno strukturo. uživali so ga le na kraljevih dvorih, podoben je bil sorbetu. od trenutka, ko je hladilni stroj omogočil izdelavo sladoleda v samo nekaj minutah in po nizki ceni, je sladoled prenehal biti veliko razkošje. še vedno pa je obstajal problem: kako sladoled ohraniti dlje časa (da se ne stopi). Naredili so majhne steklene lizike, ki so imele vlogo današnjega korneta. steklene posodice so bile med epidemijami kolere in tuberkuloze večkrat vir okužb. ob koncu 19. stoletja so zato različne občine začele prepovedovati steklene lizike. kornet so izumili leta 1903, prodajalci sladoleda nad njim niso bili navdušeni zaradi krhkosti, problem je bil tudi v skladiščenju in transportu. različne regije in države so kmalu uzakonile kornete in tako izdelovalce sladoleda prisilile, da so začeli sladoledne kepice zlagati na kornete, kar je pripeljalo do takšnega načina postrežbe sladoleda, kot ga poznamo danes.
pa smo prišli do konca bloga! upam, da ste uživali v branju in izvedeli kaj novega! če slučajno koga zanima kje sem dobila navdih za blog... pri zgodovini sama sedim v zadnji vrsti (sicer je to edini predmed pri katerem sem sedela sama, ampak ful je dobr sam sedet, ker maš mir lol) in mi je blo eno uro malo dolg čas in sem na steni zdraven sebe vidla nek list na katerem je pisalo več manjših zanimivosti in je blo nekaj o nastanku sladoleda potem sem pa dobila idejo, da bi nardila takle blog.
love you<3
tale blog sem hotla nardit že kr neki časa, ampak sem se potem na koncu odločila, da bom počakala do poletja in ga takrat objavila. potem sem malo pozabila na to idejo, amapk sem se spet spomnila tako, da je tukaj tale blog!
*modra*:shaved_ice:1. Kako so naredili prvi sladoled?:shaved_ice:*modra*
kitajci naj bi zamrznjeno mešanico mleka in riža uživali že 200 let pred našim štetjem. zmes mleka in riža so poleti hladili tako, da so ga zapakirali v sneg, ki so ga premožni pridobivali iz goratih predelov. kitajci so izdelali prvo napravo za pripravo sladoleda. cesar je skrbno čuval pripravo sladoleda, ki je bil rezerviran zgolj za cesarski dvor, pomorščak Marco Polo pa naj bi se dokopal do tehnologije in jo pripeljal v Italijo. prav Italija je bila prva evropska država, kjer je nastal sladoled oziroma sorbet.
v egiptu pa je prvi sladoled nastal iz mleka, ledu in sladkorja, to naj bi bil tudi prvi pravi sladoled.
*modra*:ice_cream:2. Koliko sladoleda poje slovenec?:ice_cream:*modra*
vsak slovenec naj bi pojedel 4 litre sladoleda na leto (no to sigurno nisem jaz, ker jaz pomojem 100 litrov pojem na leto lol). američan pa naj bi v istem času zavžil okoli 25 litrov sladoleda.
*modra*:icecream:3. Najbolj priljubljen okus:icecream:*modra*
glede na raziskave si še vedno večina ljudi na svetu najraje privošči sladoled z okusom vanilije. vaniliji sledijo čokolada, piškotek, jagoda in mešanica vanilijevega sladoleda s koščki čokolade.
*modra*:shaved_ice:4. Sladoledne lučke so bile izumljene za otroke:shaved_ice:*modra*
sladoledne lučke sicer spadajo med precej nove izume, saj so se pojavile šele v 20. letih prejšnjega stoletja. sprva so bile namenjene otrokom, nato pa so s časom postale vse bolj priljubljene tudi med odraslimi.
*modra*:ice_cream:5. Sladoleda lahko pojeste skoraj neomejene količine:ice_cream:*modra*
Imate občutek, da se sladoleda kar ne morete nasititi? Znanstveno je dokazano, da sladoled vsebuje molekule, ki možganom preprečujejo, da bi nam sporočili, da smo siti, zato se ga (vsaj v glavi) nikoli ne moremo zares najesti.
*modra*:icecream:6. Kaj sploh je sladoled?:icecream:*modra*
gre za mešanico mleka, smetane, sladkorja in pogosto dodatnih sestavin, ki so zamrznjene v mehak in kremast izdelek. običajno je izdelan z 10-16% mlečnih maščob. če je narejen iz bolj mastnega mleka ima tudi bolj gladko teksturo, saj vsebuje manjšo količino vode in posledično manj vodnih kristalov.
*modra*:shaved_ice:7. Sladoled v veliki večini sestavlja zrak:shaved_ice:*modra*
ste vedeli, da je sladoled v veliki večini sestavljen iz zraka? brez zraka ne bi bil tako kremast in okusen, bil bi trd kot kamen in ne bi bil primeren za uživanje. torej ko kupimo sladoled večinoma kupimo zrak haha.
Če v zamrzovalnik postavimo posodo z mlekom, dobimo ledeno gmoto, ki je daleč od mehkega in kremastega sladoleda. Z uporabo posebnih tehnik mleku zmanjšajo velikost ledenih kristalov in vanj vnašajo zrak.
*modra*:ice_cream:8. Krave:ice_cream:*modra*
ste vedeli, da v celotnem življenju lahko ena krava proizvede dovolj mleka za 34.000 litrov sladoleda. (1 krava = preveč sladoleda haha).
*modra*:icecream:9. Evropa in sladoled:icecream:*modra*
evropa je bila s sladoledom seznanjena konec 13. stoletja, ko se je Marko Polo vrnil v Italijo s svojimi zgodbami o potovanju na Kitajsko. italija je tako postala zibelka modernega sladoleda.
*modra*:shaved_ice:10. Zamrznjeni možgani:shaved_ice:*modra*
Učinek sladoleda, ko vam "zamrznejo možgani", se sproži, ko se večja količina zelo hladnega sladoleda dotakne neba v ustih, kar povzroči, da se žile v glavi razširijo.
*modra*:ice_cream:11. Slovenija:ice_cream:*modra*
sladoled ni priljubljen samo v sloveniji, v državah članicah evropske unije so v letu 2020 proizvedli kar tri milijarde litrov sladoleda. slovenija je v letu 2021 uvozila skoraj 16 milijonov evrov sladoleda, izvozila pa ga je več kot petkrat toliko. lansko leto je liter sladoleda v povprečju stal 3,70 evra, cena porcije sladoleda s smetano pa je bila 5,10 evra. (opozorilo - to sem našla na neki spletni strani kar pomeni, da to ni bilo lansko leto, ampak mogoče tak 3 leta nazaj).
*modra*:icecream:12. Kje proizvedejo največ sladoleda?:icecream:*modra*
največja proizvajalka je bila nemčija, z 21,5 odstotnim deležem, sledila pa ji je Italija, ki je izdelala 17,1 odstotka vsega evropskega sladoleda.
*modra*:shaved_ice:13. Od sladoleda do korneta:shaved_ice:*modra*
sredi 18. stoletja je neki Italijan izumil hladilni stroj, ki je bil sposoben strjevati sestavine, jih mešati in jim dodati potrebno zračno strukturo. uživali so ga le na kraljevih dvorih, podoben je bil sorbetu. od trenutka, ko je hladilni stroj omogočil izdelavo sladoleda v samo nekaj minutah in po nizki ceni, je sladoled prenehal biti veliko razkošje. še vedno pa je obstajal problem: kako sladoled ohraniti dlje časa (da se ne stopi). Naredili so majhne steklene lizike, ki so imele vlogo današnjega korneta. steklene posodice so bile med epidemijami kolere in tuberkuloze večkrat vir okužb. ob koncu 19. stoletja so zato različne občine začele prepovedovati steklene lizike. kornet so izumili leta 1903, prodajalci sladoleda nad njim niso bili navdušeni zaradi krhkosti, problem je bil tudi v skladiščenju in transportu. različne regije in države so kmalu uzakonile kornete in tako izdelovalce sladoleda prisilile, da so začeli sladoledne kepice zlagati na kornete, kar je pripeljalo do takšnega načina postrežbe sladoleda, kot ga poznamo danes.
pa smo prišli do konca bloga! upam, da ste uživali v branju in izvedeli kaj novega! če slučajno koga zanima kje sem dobila navdih za blog... pri zgodovini sama sedim v zadnji vrsti (sicer je to edini predmed pri katerem sem sedela sama, ampak ful je dobr sam sedet, ker maš mir lol) in mi je blo eno uro malo dolg čas in sem na steni zdraven sebe vidla nek list na katerem je pisalo več manjših zanimivosti in je blo nekaj o nastanku sladoleda potem sem pa dobila idejo, da bi nardila takle blog.
love you<3
Odgovori:
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
fullll dober blog:heart:
2
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Hey!
To pa je zanimivo.
Kje ti najdeš vse to? Mislim, wow.
Koliko zanimivosti. Koliko novosti. Kako... kul!
Haha, ja, fajn je sam sedet, jaz letos žal nisem imela te sreče...
Odličen blog, tako, kot vsak do zdaj.
Lepo se imej!
Sophie Donna
To pa je zanimivo.
Kje ti najdeš vse to? Mislim, wow.
Koliko zanimivosti. Koliko novosti. Kako... kul!
Haha, ja, fajn je sam sedet, jaz letos žal nisem imela te sreče...
Odličen blog, tako, kot vsak do zdaj.
Lepo se imej!
Sophie Donna
1
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
zanimivo <33 :) js mam ful rada sladoled :joy::ice_cream:
0
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
ful carski bloggg
0
Dogi neprjaulna
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Dober blog strelka
0
Moj odgovor:
Šu šu
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
PROBLEM
Res bi prosila za odgovor, ker travmiram.
Okej, pač js sm zdej deveti razred in se moram odločit, kam bi šla na srednjo. Js si ful želim iti na KGBL in na Vič vzporedno. Vem, da je to zlo težko oboje delat in tuki pride do problema. Vič je zagotov ena izmed težjih gimnazij in vem, da je skor nemogoče delat oboje skupi, ampak me zanima, če ma kdo s tem kakšne izkušnje.
Okej, pač js sm zdej deveti razred in se moram odločit, kam bi šla na srednjo. Js si ful želim iti na KGBL in na Vič vzporedno. Vem, da je to zlo težko oboje delat in tuki pride do problema. Vič je zagotov ena izmed težjih gimnazij in vem, da je skor nemogoče delat oboje skupi, ampak me zanima, če ma kdo s tem kakšne izkušnje.
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
POSVOJI ŠNOFIJA!
Priljubljene objave
Oglas
Zadnji odgovori
OoOOoooo amari, kok je ta outfit lep:heart_eyes::sparkles::sparkling_heart:
Pa ...
superr zgodba ze komi cakam naslednji del:heart::hugging::kissing_heart:
sem ti že odpisala v komentar na hodniku.
ustrelili?!?!?!??!
uuuuuuu, super je!!!!! lovam:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes: