Naslednji Pil izide 7. maja

Nova številka
April 2021


Izid: 2. 4. 2021

Prijatelj... V stiski?

6
Nekega deževnega torka opaziš da soseda zraven tebe nima več tako urejenega zvezka kot ga je imela še takrat, ko si celo ti sam pokukal k njij in posnemal njen stil zapiskov, da bi se lažje učil.
Ampak sedaj- sadaj je njena pisava bolj brezbrižna, nič evč ne ilustrira poleg zapiskov in izgleda kot, da ji je preprosto vseeno.
Ampak ti si o tem nič ne misliš in zapiske pišeš naprej v svojem stilu.

Mine nekaj dni, ko vaju učiteljica določi za par pri vaji odbojke, ker gre njej nekoliko slabše in še ne more igrati prave odbojke z ostalimi. Nič si ne misliš, ker imaš ti rad odbojko ji z veseljem pomagaš... Ampak med tem ko poskuša pravilno odbiti žogo, ji nekateri žogo odbijajo stran, se ji posmehujejo ali jo poskušajo odmisliti od vaje, da bi ji šlo slabše-enkrat jo tista trda žoga, ki jo je učitel ravno napumpal skoraj zadane v obraz!
Ampak ti si misliš da to ni nič takega in, da če jo zelo moti bo že povedala učitelju.

Mine nekaj časa, ko se nekega odmora s prijatelji pogovarjaš in sprehajaš po razredu, ko sporaj stopiš na nekoga! To je tista soseda,, na kateri na tleh sedi njena najboljša prijateljica in ji galvo pritiska ob tla - čeprav se tebi to zdi izjemno neprimerno in grobo, ne narediš nič ker se tvoja soseda smeje med tem ko to počneta.

Mineva čas kot blisk in na sosedo se ne oziraš preveč. Dokler se ne zgodi nzkaj kar nisi pričakoval. Na koncu šolskega leta oznanijo, da mora ponavljati razred, ona se zjoka, steče na stranišče in od tsiega trenutak naprej je ne vidiš nič več kot le na hodinku ko gre v knjižnico ali na kosilo. In nihče ne izgleda kot da jo pogreša.

Precej žalosten konec....
Pa je to res konec?
Tvoja soseda med tem, nič kaj bolj vesela kot prejšnje leto, ponavlja razred.
Ampak dobi novo sosedo.
Niko, recimo.
Nika opazi da novo dekle nima nobenega prijatelja in se med odmori zadržuje na stranišču, zato se kmalu odloči, da ne bo kar stala križem rok in gedala kako je oseba zraven nje dan za dnem žalostna.
Kmalu jo vpraša če je kaj narobe in da ji želi pomagati.
Dekle ji v trenutku odgovori da ni nič, ampak nika ji ne vrjame. Noče pa jo siliti v nič in zato ji pove, da je vedno tukaj zraven nje in bo vedno pripravljena, če se ji želi zaupati. Da ji ni vseeno zanjo in če se ne želi zaupati njej so vedno tukaj tudi učiteljice ter šolska psihologinja. Poleg tega pa tudi anonimna pomoč kot je Tom telefon.
Dekle se ji nasmehne in reče hvala potem pa nadaljuje s pisanjem zapiskov.
Nika ve, da ta korak morda ni velik, ampak njej se je tako zdelo, ker sedaj dekle ve, komu lahko zaupa poleg tega pa jo je prvič videla vsaj malo veselo.

Naslednjega dne med poukom Niki dekle zašepeta, da se njeni starši doma ves čas prepirajo in da jo je strah da se bodo ločili.
Nika je vedela da se tudi njeni starši kdaj skregajo, a vedela je tudi da sosedi NIKAKOR ne sme reči "to ni nic tekega" ali "saj bo vse vredu" ker bi jo to lahko še bolj potrlo.
Nika jo vpraša kaj si misli o tem in čeprav se to vprašanje zdi neumno, jz bila prepričana, da je njeni sosedi pomagalo, saj ji je zaupala svoje msili in čustav kar lahko vedno pomaga pri stiski. Priznala ji je tudi, da je vesela, da je to lahko nekumo povedala, zato ji je nika predlagala da piše dnevnik in vanj piše vsakič ko je jezna, žalostan, ali preprosto želi nekomu nekaj zaupati.
Naslednjega dne Niki soseda potoži, da se ji zdi, da je neumna in cele dneve ne dela drugega kot ždi za telefonom in se potem počuti slabo.
Zato je Nika sosedo veselo povabila, da se po pouku druži z njo in njenimi prijateljicami. Čeprav je dekle nekaj časa neodločeno in prestrašeno, se kmalu vključi v družbo in se takoj počuti bolje! To se je zgodilo popolnoma spontano, samo poskusiti ej bilo treba-Nika je vse skupaj povabila na sladoled in sosedo vprašala kateri je njen najljubši in akterega sovraži in, če vrjameš ali ne pogovor se je takoj razpletel.
Čez nekaj tednov se je Nikina nova prijateljica, tista soseda, ki je bila še pred nekaj časa žalostan in osamljena, zdela bolj vesela, ampak nekaj še vedno ni bilo prav.
Prijateljica je Niki povedala da jo je zelo strah šole in da se ji zdi da je prevč vsega, ona pa se še učiti ne zna.
Nika tokrat ni bila prepričana kako pomagati-predlagala si je da naj iam bolj urejene zapiske ampak to ji ni veliko pomegalo, dokler se Nika ni spomnila, da lahko ta problem rešite s šolsko psihologinjo.
Ker prijateljica ni bila prepričana, je z njo odšla Nika in pogovorili so se s psihologinjo. Ugotovili so da mora prijateljica ugotoviti, kater stil učenja njej najbolj ustreza, kar so naredili hitreje kot si je mislila. Kmalu je imela spet urejene zapiske in razred končala prav dobro.
Od takrar je bila vesela, kot ni bila že zelo dolgo. :grin::smile:

O ZGODBI:
1. Napisana po polovično resničnih dogodkih.
2. Uporablejni so naslednji nasveti:
- če je prijatelj v stiski lahko poaziš po tem, če se je kako spremenil ( pisava, stil, obnašanje), če se okoli njega dogajajo stresne stvari (nadlegovanje iz strani sošolcev ali fejk prijateljev, pridobivanje slabih ocen).
- pomagaš mu lahko tako da mu poveš, da ti lahko zaupa in to tudi ZARES MISLIŠ. NIKAKOR NZ RECI TEGA, ČE MISLIŠ NEJGOVO STISKO RAZKRITI CELI ŠOLI KI GA BO ŠE BOLJ NADLEGOVALA.
- če se ti ne želi razkriti mu povej kje lahko poišče rešitev oz. Komu se lahko ( kakšen nasvet lahko najde v Pilu, tako tiskanem kot spletnem, če želi bolj personalizirani odgovor se lahko anonimno zaupa Tom Telefonu, osebno(ne anonimno) pa psihologinji, učitelju, odraslemu, ki mu zaupa)
- če se tebi zaupa mu predlagaj rešitev, AMPAK ČE NISI PREPRIČAN KAKO SE BO OBNESLA MU RAJE PREDLAGAJ OBISK ZGORAJ NAŠTETIH OSZB/ORAGNIZACIJ OZIROMA SE SAM POZANIMAJ. Lahko mu pomagaš tako, da z njim družiš tudi po šoli, torej prostovoljno in TAKRAT NE OMENJAJ NJEGOVIH TEŽAV IN DRUGIH STVARI KI SO LAHKO ZANJ STRESNE KOT SO NAPRIMER ŠOLA.
- pomaga lahko pisanje dnevnika.
- NE REČI MU DA BO VSE VREDU ALI DA BO VSE OK ALI KAJ V TEM SMISLU SAJ MU TO EN POMAGA VELIKO, POČUTI SE LAHKO SAMO ŠE SLABŠE.
- Če nima pomuma da naredi korak naprej in se reši iz stresa/žalosti/depresije mu pomagaj! Svetuj mu, bodi mu ob strani, nj on to čuti!

Upam da stz v branju uživali, veliko časa sem porabila za tole ampak je bilo tudi zabavno! :upside_down:
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Bravo! Moja prijateljica je imela tudi problem s prepiri staršev, pa se mi je zaupala pa sva skupaj to rešili
0
 
Hvala🙃
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Tole si super napisala!! <3
0
 
Aww
Hvala!
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Šola na daljavo je ...
V bistvu super!
(323)
Šola kot šola, vseeno mi je.
(232)
Zanič, hočem nazaj v šolo!
(519)

Top prispevki festivala

Girrl
23
 

Revija PIL
19
 

Revija PIL
17
 

MašaTuFanPage
13
 

Revija PIL
13
 

lightningsky
64
 

Revija PIL
10
 

Plezalka:)
51
 

Oglas

Zadnji odgovori festival

Ginny Weasley 123 je odgovoril/a na
Čestitke!!!!!! Svaka vam čast!!!:clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap::nail_care:
 

Ginny Weasley 123 je odgovoril/a na
Hvala:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart: ...
 

spletnapunca❤ je odgovoril/a na
:clap:
 

lightningsky je odgovoril/a na
wow ress lepo
 

Legolas14 je odgovoril/a na
:sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::ok_hand::ok_hand::ok_
 

Legolas14 je odgovoril/a na
čestitam :heart::heart::heart::heart::heart:🤩🤩🤩🤩:heartpulse::heartpulse::heartpulse::heart
 

Legolas14 je odgovoril/a na
wow:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart:. ...
 

# natur je odgovoril/a na
jej:heart::heart::heart:
 

kdorkoli je odgovoril/a na
NICE:thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumb
 

Sky je odgovoril/a na
Hvala.:heart:
 

Ginny Weasley je odgovoril/a na
OMG! PA RES!
 

shark girl je odgovoril/a na
Bravo:thumbsup_tone1:
 

WhoLovesBooksAndMusic je odgovoril/a na
Bravo!
 

hipogriff je odgovoril/a na
Čestitke vsem!:clap:
 

AnabeL je odgovoril/a na
Hojla pil najprej bi čestitala vsem zmagovalcem! Me ...