Naslednji Pil izide 7. maja

Nova številka
April 2021


Izid: 2. 4. 2021

Pisani romani z zaslona

IT

Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Vid Medved

Branje z ekrana ni več nič čudnega niti pri knjigah. Napravice, ki jih jemljemo s sabo na pot in tja, kamor gre še cesar peš, so zaradi praktičnosti in možnosti, da vanje shranimo na tisoče del, pri marsikom izpodrinile papir. Vendar pa klasične knjige niso edina oblika obsežnejšega branja, ki si ga je moč privoščiti z našimi elektronskimi pripravicami. Dosti ljubiteljev, predvsem v tujini, imajo tako imenovani vizualni romani, visual novels. To je oblika videoigre, ki meša besedilo, slike, zvok in igralčevo odločanje.

Vizualni romani so najbolj priljubljeni v Aziji, kjer očitno radi berejo, mogoče zato, ker prgišče pismenk nadomesti celoten stavek. :) No, verjetneje je, da ta zvrst leži na prijetnem presečišču med branjem in gledanjem. Zaslon ni poln črk kakor v knjigah, temveč se izpisuje v temu namenjenem okvirju, zgodbo pa gradijo predvsem dialogi. Kdor govori, se običajno pojavi na zaslonu kot animirana slika, dostikrat le od pasu navzgor, igralec pa prikazovanje teksta poganja s pritiskanjem gumba. Tako bralna izkušnja, ki je za ljubitelje ekranske živahnosti nekoliko pusta, postane živahna in vizualno zanimiva. Tudi tematike so raznolike, čeprav zaradi priljubljenosti zvrsti na Japonskem in bližnjih državah za nas občasno nekoliko eksotične: znanstvena fantastika in fantazija, odraščanje in srednješolsko ter univerzitetno življenje, pa limonade, pri katerih je bistvo to, da se igralec čustveno poveže s trpečimi liki, nakar sledi srečen konec. Čudno, da teh ne požegnajo Turki! 

Vprašanje

Šola na daljavo je ...
V bistvu super!
(382)
Šola kot šola, vseeno mi je.
(259)
Zanič, hočem nazaj v šolo!
(603)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Bepop - Daj se nasmej
BQL - Budala
Klara Jazbec - Največ
Nina Pušlar - Ujemi ritem
Jan Plestenjak - Meni dobro je

Tuja
Ava Max - Kings & Queens
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - So am I
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Nove zmage
5. Jan Plestenjak: Meni dobro je
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Maraaya: Obujem nove čevlje
9. Nika Zorjan: Zate dovolj
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Ava Max: Kings & Queens
4. Billie Eilish & Rosalia: Lo Vas A Olvidar
5. Ed Sheeran: Afterglow
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
9. Selena Gomez: De Una Vez
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 2. 4. 2021

UBOGI FANT

Miha pride domov in pravi: "Danes na šolskem dvorišču so se vsi fantje smejali ubogemu fantu, ki je padel, razen mene." "Bravo tako je prav," ga pohvalita starša: "Kdo pa je padel?" Miha odgovori: "Jaz."
Crazy emojigirl, 10