snofi
Naslednji Pil izide 1. marca
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Prijatelji držijo skupaj … ali ne?

Značka
Odraščanje
Fotografija: Bojana Dimitrovski
Besedilo: Urška Kaloper

Nekdo je nekoč napisal: noben človek ni otok. In to je super misel za na majico, motivacijski plakat ali učbenik za etiko in državljansko vzgojo. Ne more pa se je uporabiti v praksi. Vam takoj povem, zakaj. A veste, ko se mi je zadnjič pri zgodovini zgodila krivica? No, zagnala sem cel vik in krik.

Najprej sama pri sebi. Ampak to ni dosti pomagalo. Čisto nič bolje se nisem počutila, niti manj jezno ali tesnobno. Zato sem svojo duševno muko delila s Klaro Jasno. Ki naj bi bila moja najboljša prijateljica, a je odgovorila … veste, kaj? Da dramatiziram. Prosim?!

Strinjala se je, da ocenjevanje ni bilo povsem pravično, a je menila, da tako pač je. Da se v življenju, še posebno pa v šoli včasih dogajajo krivice. Nato je dodala, da je štirica dobra ocena in da lahko do konca leta še vse popravim, če le ne bom zganjala drame in se tako zamerila učitelju zgodovine, da mi bo dokončno zagrenil življenje.

Dolgo sem premlevala ta njen odgovor in po vsakem mletju se mi je zdel bolj tuj. Ker, prvič, jaz ne morem ne dramatizirati. Če me kaj grize, me pač grize. Ne morem se pretvarjati, da ne čutim zob, saj so ostri in trdi – in tudi če bi si rekla, da jih ni, me ne bi nič manj bolelo. Drugič, ni bil problem v štirici, ampak v krivici. (Tudi to bi bil dober slogan za plakat, četudi bistveno manj motivacijski.). In tretjič, najboljši prijatelji so na svetu zato, da te razumejo in podpirajo – kajne? Jaz pa se nisem počutila, kot da me Klara Jasna razume. In njeno podporo sem čutila kvečjemu na pol.

Malo sem bila užaljena, priznam. In rahlo razočarana. Pa tudi zmedena. Vsi ti občutki so me oblili kot neskončno, temno morje.

 

Pomagaj si sam in …

»Naj pride mama v šolo,« je rekel učitelj zgodovine, ko me je poslal v klop, češ da se z mano nima več kaj pogovarjati.

Ta možnost mi ni bila preveč všeč. V šolske zadeve nerada vpletam starše. Mislim, nič nimam proti, da grejo na govorilne ure, kjer me učitelji hvalijo. Godlje pa raje rešujem sama. Zato sem tuhtala, ali obstaja še kakšna druga rešitev.

Da bi se obrnila na razrednika, ni prišlo v poštev, ker je bil učitelj zgodovine obenem tudi naš razrednik. Dvomim, da bi mojo pritožbo obravnaval, kot da se tiče koga drugega. »Gospod kolega učitelj zgodovine, kot razrednik vam moram povedati, da ste mojo učenko Urško obravnavali skrajno nepravično in da ji morate nemudoma popraviti oceno …« Ne, tega filma zgodovina ne bo videla.

Moja naslednja misel je bila šolska svetovalna delavka. Saj pravijo, da se moramo v stiski obrniti nanjo, in če tole ni stiska, ko te napadajo namišljeni zobje, potem tudi ne vem, kaj je. »Nora si, če boš šla k tej zmešani vešči,« je rekla Klara Jasna, ko sem ji zaupala svojo namero. »Ziher bo hotela, da ji poveš, s katero barvo bi opisala svoja občutja, in jih označiš na čustvenem barometru. Potem boš dobila za domov pesmico za boljšo voljo in navodilo, da vsak dan napišeš, zakaj si srečna, da živiš.« 

Vprašanje

Kako ti je všeč rubrika Glasba?
Zelo.
(111)
Mi je všeč, vendar se vsebine malo ponavljajo
(71)
Srednje.
(46)
Ni mi všeč.
(30)
Na sploh me glasba ne zanima preveč.
(18)

AKTUALNO

Pridruži se državnemu tekmovanju v recitiranju števila pi

Ali ste vedeli, da ima 14. marec poseben pomen za vse ljubitelje števil, matematike in znanosti ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Februar 2024

gumb

Revija
Izid: 2. 2. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Maraaya - Nebesa
4. Siddharta - Prepovedana
5. Joker Out - Sunny Side of London

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Olivia Rodrigo - Vampire
4. Miley Cyrus - Flowers
5. Doja Cat - Paint The Town Red

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Eva Boto: Kjer najbolj gori
3. Fehtarji: Štorklje
4. Joker Out: Sunny Side of London
5. Joker Out: Carpe Diem
6. Joker Out: Barve oceana
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
4. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi
5. Desa Muck - Blazno resno o šoli

NAKLJUČNI VIC

Uši

Učiteljica naravoslivja in biologije pokliče Jazenka pred tablo, da oceni njegovo znanje. Učiteljica: Dam ti eno vprašanja in če odgovoriš pravilno, dobiš pet, drugače pa dva. Janezek: Okej, samo da ne bo ena Učiteljica: Zakaj ne maramo uši? Janezek: Ker nam skačejo v lase!

#Stefi2, 13 let