snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra

Nova številka
Julij 2021

Revija
Izid: 2. 7. 2021
pepca oblacek

Legende o nastanku sveta

Skrivnosti zgodovine

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Pri pouku zgodovine, biologije, kemije, etike in še marsikje drugje se srečujemo z zanimivim vprašanjem, kako je nastal svet. Pustimo danes znanstveno razlago o velikem poku in evoluciji malo pri miru in poglejmo, kaj pravi teorija kreacionizma – nastanka sveta s pomočjo neke višje sile – torej boga. Kaj o tem menijo krščanske kulture, kaj stari Grki in kaj prastari Sumerci?

Od koga smo prepisali Biblijo?
Odkrito rečeno, sveta knjiga krščanstva Biblija, vsaj njena Stara zaveza, v veliki meri temelji na sumerskih mitih. Tega nam prebivalci Mezopotamije ne bodo zamerili, ker so v glavnem vsi mrtvi. Saj veste, kaj pravi Sveto pismo: Na začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo. Zemlja je bila pusta in prazna; tema se je razprostirala nad prepadom in Božji duh je lebdel nad vodami. In Bog je rekel: Naj bo svetloba! In bila je svetloba. Do sem je šlo vse tako dobro, da skoraj ne bi moglo iti bolje. Zato je Bog lahko poskusil z naslednjim ustvarjalnim predlogom: Naredimo človeka po svoji podobi. Svojo kreacijo, imenovano Adam, je postavil v rajski vrt. Ker je opazil, da je Adam precej osamljen, je iz njegovega rebra naredil Evo, da mu bo delala družbo. Lepo postavljen načrt je propadel, ko je zlobni kači – Hudiču, pravzaprav – uspelo pregovoriti Evo, da pokusi jabolko s prepovedanega drevesa. Pričakovali bi, da bo tako nevarno drevo nekdo čuval, toda, kako prikladno, tega ni počel prav nihče. Če rahlo skrajšamo zgodbo, prepovedani sad je pokusil še Adam, tako sta odkrila ljubezen, zato ju je Bog pregnal z vrta in človeštvo obsodil na večno trpljenje zaradi njunega dejanja, skoraj zločina. Zveni verodostojno? O, seveda, za mnoge je to edina resnica.

 

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Bepop - Daj se nasmej
Alya - Ti z mano znaš

Tuja
Måneskin - Zitti E Buoni
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - good 4 u
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Billie Eilish - Your Power

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Budala
5. Čuki: Mogoče
6. Eva Boto: Ti
7. Klara Jazbec: Največ
8. Magnifico: Sonce posijalo
9. Mi2: joj joj joj
10. Rina: Naprej

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon: Peaches
6. Katy Perry: Electric
7. Lorde: Solar Power
8. Måneskin: Zitti E Buoni
9. Olivia Rodrigo: good 4 u
10. The Weeknd: Save Your Tears

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 2. 7. 2021

NAKLJUČNI VIC

SKLANJANJE

V šoli se Janezek uči sklanjatve. Učiteljica ga vpraša: "Kako se sklanja dedek?" Janezek odgovori: "Ja … brez kozmodiska težko."
LančaPomaranča, 14 let