snofi
Naslednji Pil izide 6. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kleopatrine skrivnosti

Značka
Skrivnosti zgodovine
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Aleš Nosan

Pri znanih osebnostih je najbolj zanimivo prav to, da lahko o njih vedno najdemo kakšno podrobnost, ki je še ne poznamo. Egiptovska kraljica Kleopatra VII. (njeno ime v grščini pomeni Slava svoje domovine), je ena najbolj znanih žensk v svetovni zgodovini, čeprav smo  o njej največ izvedeli iz slavnega filma, posnetega leta 1963, v katerem je naslovno vlogo odigrala slavna igralka Elizabeth Taylor. Ob tem pa ne pozabimo na inteligentni film Asterix in Kleopatra, kjer lahko uživate ob odličnih dialogih in izjemnem humorju. Danes poskušamo odkriti še kakšno skrivnost te vladarice, ki je vladala Egiptu, čeprav je bila po rodu potomka makedonskih Grkov.

 

Kje je Kleopatrin grob?

Začnimo za spremembo na koncu. Vemo, da sta se Kleopatra in njen ljubimec, rimski vojskovodja Mark Antonij, po porazu v pomorski bitki pri Akciju v Grčiji proti neposrednemu konkurentu za prestol Rima Oktavijanu umaknila nazaj v Egipt, kjer sta v brezizhodni situaciji storila samomor. Antični pisatelj Plutarh trdi, da so ju leta 30 pred našim štetjem pokopali skupaj v grobnici, postavljeni v bližini templja boginje Isis. Grobnica naj bi bila spomenik, poln zlata, srebra, smaragdov, biserov, ebenovine in slonovine. S svojo smrtjo je Kleopatra v bistvu prelisičila vse – Rimljane in sodobne arheologe. Vse do danes ni še nihče odkril, kje je pokopana.

Že od leta 2010 pomembni arheologi raziskujejo ruševine njene palače v bližini mesta Aleksandrija, v kraju, ki se danes imenuje Taposiris Magna, in poskušajo dokazati, da je med njimi tudi Kleopatrin grob. Našli so kamnito glavo, ki predstavlja njenega sina, posmrtno masko Marka Antonija, 22 kovancev z vladaričinim obrazom, deset grobnic visokega rodu … Zaradi neuspešnega kopanja med arheologi prevladuje mnenje, da je njen grob oropan in uničen, kar onemogoča njegovo prepoznavanje, toda – pravi ljubitelji skrivnosti ne obupajo nikoli, mar ne?

Vse za lepoto

Kleopatra je ostala zapisana v zgodovini kot simbol lepote, ki nikoli ne mine, čeprav je imela tudi hibe (motile so jo suhost, pretirana mesnatost ustnic, izrazite ličnice, orlovski nos), do katerih je bila zelo kritična. Ko si je ogledovala svoj nos, je baje vzkliknila: »Ne prenesem ga, rada bi si ga dala odrezati!« Je bila njena lepota torej samo mit? Si je pri ohranjanju mladostnega videza pomagala s kakšnimi triki in pripravki? Zelo verjetno je dobro obvladala ličenje. Res pa je, da je umrla pri devetintridesetih, torej dokaj mlada. Uporabljala naj bi mnoge preparate, ki so aktualni tudi danes. Recimo – rožna voda, zakaj pa ne? Voda, pridobljena iz vrtnic, skrči pore, zato je koža videti lepša in bolj zdrava. Ob tem lahko mimogrede raziščemo še, ali so v Egiptu sploh gojili vrtnice. Ne dvomimo – za kraljico so naredili vse.

Pravijo, da je rada pila sok, ki se skriva v listih rastline, imenovane aloa vera. Pri tem si je pomagala z grobo mleto morsko soljo. Slovela je tudi po čudoviti koži, kar naj bi bila zasluga uporabe glinenih mask. Dokazano je, da prav glina uspešno pomaga pri odstranjevanju nečistoč, ki se nakopičijo v porah. Da je bila njena koža vedno lepo napeta in elastična, je uporabljala karitejevo maslo – ne poznate, moj bog, kje vendar živite😊 – ki kožo oskrbi s številnimi maščobami  in vitaminoma E in A. Pri odpravi zabuhlosti in utrujenega videza oči pa si je pomagala z osvežujočo mešanico, pripravljeno iz nastrgane zelene in konopljinih semen. In da ne bo nesporazuma – za morebitno posnemanje Kleopatrinih lepotnih nasvetov avtor članka ne prevzema odgovornosti.

Nadure v smrtnem in posmrtnem življenju

Težko si predstavljamo Kleopatrin čas, tako drugačen je. Po kriterijih, ki veljajo danes, bi jo razglasili za kruto, dekadentno, intrigantko, privrženko incesta, morilko, nezvesto žensko. Očitno je bila zelo zaposlena – lahko ji pripišemo veliko nadur. Če pa k temu dodamo njeno pozitivno plat – ki ji jo je priznal tudi rimski sovražnik, veliki Ciceron – uglajeno obnašanje, ljubezen do sina, obvladanje retorike in znanosti, znanje sedmih jezikov, pravično vladanje, potem o njeni polni zaposlitvi ne more biti dvoma.  

Vprašanje

Boš v jeseni naročil Pil?
Da
(342)
Ne
(209)
Ne vem
(149)

AKTUALNO

Poklic: vojak

Ali veste, da je pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske toliko, da je vojak verjetno tudi vaš ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Julij 2024

gumb

Revija
Izid: 5. 7. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Ariana Grande - yes, and?
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Zgodovina

Janezek se pogovarja s svojim prijateljem pa mu reče:,,Ves kaj sem razmišljal?” Prijatelj vpraša: kaj? Janezek: Se spomniš kako se pri zgodovini učimo o tem kako so včasih pisali v risbah. In ves da je res da se zgodovina ponavlja saj danes delamo enako😂😌👍😉🤨😎🥵🥶

Ema❤️, 11 let in pol