snofi
Naslednji Pil izide 5. julija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

O poljubljanju

Značka
Ti & jaz
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Urška Kaloper

Poljubljanje, pravijo strokovnjaki, je precej koristna dejavnost. Pri njem naj bi se aktiviralo okoli 30 obraznih mišic, torej je to prava obrazna aerobika. Sproščajo se hormoni, ki so povezani z občutenjem sreče, užitka, povezovanja in zmanjševanjem stresa. In ne nazadnje, pri poljubljanju si izmenjujemo najrazličnejše bakterije in s tem krepimo imunski sistem.

 

Ampak, iskreno, med poljubljanjem skoraj nihče ne razmišlja o teh rečeh. Kar predstavljajte si romantični film, v katerem bi princ na belem konju rekel: »Zdaj pa potelovadiva z žvekalno mišico« ali bi princesa dahnila: »Nekam prehlajena sem, bom vzela en poljub.« V resnici se poljubljamo predvsem zato, ker je to prijetno. In ker s tem izražamo, da nam je nekdo všeč in si želimo njegove bližine.

S kom

Prvi pogoj za dober poljub je torej občutek privlačnosti in naklonjenosti. Lahko se sicer poljubljamo s kom, ki se je naključno znašel v naši bližini in se strinjal, da si bo z nami delil nekaj streptokokov in serotonina, ampak pravi, čarobni poljub, ob katerem začutiš metuljčke v trebuhu, se lahko zgodi samo med dvema, ki sta vsaj malo zaljubljena (drug v drugega, se razume).

Povsem normalno je, da smo pred prvim poljubom nekoliko živčni – in mogoče bo pomagalo, če veste, da je skoraj zagotovo živčen tudi tisti, ki ga boste poljubili.

Običajno živčnost izgine kmalu zatem, ko se ustnice staknejo (ker v igro vstopijo hormoni sreče in povezovanja), in preplavi nas prijetna toplina. Če smo si poljuba želeli in smo nanj pripravljeni, je potem samo še fino. Drobni spodrsljaji, če se že zgodijo, pa padejo v hormonsko morje in utonejo v pozabo.

Kako

Strah pred prvim poljubom je povezan tudi s skrbjo, da ne bomo vedeli, kaj sploh početi. Kam naj damo roke? Kako močno se moramo pritisniti ob ustnice? A lahko vmes dihamo? In kaj natančno naj počnemo z jezikom? Če si to skušamo plastično predstavljati, se vsa stvar lahko zdi kar malce grozljiva. Kdor je vsaj malo nagnjen k paničarjenju, namreč v tem prej vidi napad slinaste hobotnice kot kaj prijetnega, recimo lizanje sladoleda.

Ampak ravno to je osnovni problem: pri poljubljanju ne smemo preveč razmišljati, temveč se mu moramo preprosto prepustiti.

Roke potem kot po čudežu same od sebe vedo, kam naj se namestijo (skušajmo pa jim preprečiti, da bi že prvič divje grabile vsepovprek); pritisk na ustnice je ravno pravšnji in dihanje gre avtomatično (ja, skozi nos, če le nismo totalno prehlajeni). In jezik? Ne vem, ali obstaja kakšen univerzalen scenarij ali matematična formula, kdaj mora vstopiti v igro, ampak mislim, da se tudi to zgodi kar samodejno. In ne skrbite, zmeraj ve, kaj mora početi – kot kadar ima pred sabo sladoled.

Kdaj

Kot ste najbrž že ugotovili, je s poljubljanjem povezanih le malo pravil. Zato tudi starosti, pri kateri se je dovoljeno ali priporočljivo začeti poljubljati, ne boste našli v nobenem pravilniku. Prve cmokce včasih dobimo že v vrtcu. Tisti pravi poljubi, za katere je treba zbrati nekaj več poguma, pa se običajno zgodijo v puberteti: pri nekaterih na začetku najstniških let, pri drugih pa šele pri koncu ali še pozneje.

Vse to je normalno in okej – pomembnejše, kot kdaj začnemo, je namreč, koga cmokamo.

Nima smisla hiteti in potem vse življenje govoriti, da je bil prvi poljub ena čista beda. A tudi če se to zgodi, ni panike – vaja dela mojstra in drugič (ali tretjič ali četrtič) bo zagotovo bolje. Še zlasti je to precej verjetno, če se bomo drugič in tretjič in četrtič poljubljali z istim človekom. Bolj ko smo sproščeni, lepše je.Pišite nam!

Moje mnenje za naslednjo številko

13-letna Sadgirl nam je pisala: »Sem zasvojena z zasloni in enostavno ne zdržim niti en dan brez računalnika, zato imam pogosto težave v šoli in doma. V šoli me kritizirajo in opravljajo, doma pa me moja sestra vedno zatoži, da sem gledala računalnik in potem je ogenj v strehi. Enostavno mi je računalnik v redu, ker nisem tam kritizirana in se ne dere name kot moja mami. Zato sem enkrat špricala 1 teden šole, čeprav vem, da ni prav, a se počutim, da me noben ne mara, ker sem v šoli nula, doma pa nekdo, ki dela samo težave. Enostavno ne morem premagat odvisnosti, ker bežim na računalnik zaradi težav. Ne vem več, kaj narediti!«

Tudi vi preživite preveč časa na različnih ekranih? Imate zato težave s starši? Imate prijatelje ali sošolce, ki so zasvojeni z računalniki ali telefoni? Mislite, da se Sadgirl zaradi odvisnosti počuti, da jo nobeden ne mara ali je vzrok drugje? Kako bi ji pomagali? Svetujte!
Tvoje vprašanje ali mnenje:

Tvoje ime ali vzdevek:

Starost:Vprašanje

Ali bi te motilo, če veselošolske priloge ne bilo več v tiskani izdaji, ampak samo na spletu?
Da, zelo bi me motilo.
(144)
Ne bi me motilo.
(122)
Ne vem. / Nimam mnenja.
(54)

AKTUALNO

Pripravi si LUŠTično pico, ki bo razveselila vse okoli tebe!

*Fotografija je simbolična.


Ali iščeš idejo za pripravo okusne pice? Odkrij ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Junij 2024

gumb

Revija
Izid: 7. 6. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Carpe Diem
4. Joker Out - Barve oceana
5. Maraaya - Nebesa

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Tate McRae - Greedy
5. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
4. Desa Muck - Blazno resno o šoli
5. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču

NAKLJUČNI VIC

V piceriji

Marko gre v picerijo in tam naroči pico.

Ko je pica pripravljena pride do njega natakar in ga vpraša, ali želi pico narezano na 4 ali na 8 kosov. Marko pove, da na 4, ker jih 8 ne bo mogel pojesti.

Mamma Mia, 10 let