snofi
Naslednji Pil izide 2. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Spolni odnosi

Značka
Ti & jaz
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša Draž

Največja tabu tema vseh medijev za najstnike je spolnost, kar je precej trapasto, ker je po drugi strani to tema, ki večino najstnikov najbolj zanima. To potrjuje tudi pismo 12-letnega Ojoja, ki ga spolni odnosi »ful zanimajo«, a si ne upa vprašati staršev. Njegovo pismo smo izbrali, ker v svojem raziskovanju (in pomanjkanju zaupanja vrednih virov) zagotovo ni sam.

Naj za začetek stresem pehar slabe volje na vse, ki so pomagali pripeljati do absurdne situacije, v kateri javno ne smem preveč odkrito govoriti o tem, kar nas (vse) zasebno tako zelo okupira. Saj mislim, da osnovni namen ni bil slab – res bi bilo nesmiselno v imenu izobraževanja komaj zoreča človeška bitja zasuti z vsemi vidiki spolnosti, ki jih včasih še nekateri bolj izkušeni težko prebavimo. Ljudje pač dozorevamo različno hitro, niso na pogovor o seksu vsi pripravljeni že pri dvanajstih. A bojim se, da smo v pretirani skrbi, da ne bi komu prehitro odstrnili zaves v odraslost, dosegli ravno nasprotno. S tem, ko iz spolnosti delamo tabu, vedoželjno deco porivamo v internetno močvirje vprašljivih spolnih praks, torej natanko v to, pred čimer bi jih radi obvarovali.

Od misli k besedam

Razmišljanje o spolnosti je torej nekaj zelo normalnega in po mojem kaže na to, da gre odraščanje po planu. Dvanajst let in tudi nekaj manj se mi ne zdi nič prezgodaj za to. Pravzaprav o spolnosti tako ali drugače razmišljajo že zelo majhni otroci. Opazijo razlike med fantki in punčkami, zanima jih, od kod pridejo otroci, in jasno jim je, da je ljubezen med mamico in očijem nekaj posebnega. Seveda se razumevanje in obseg razmišljanja skozi leta poglabljata, to se mi zdi tudi precej logično.   Prej ali slej to pripelje do točke, ko je treba preiti od misli k besedam. Tu bomo začeli danes.

Od besed k dejanjem

Čeprav nisem verna, sta moje življenje in razmišljanje prepredena s krščanstvom, ki se je nekje v 8. stoletju naselilo v našem slovanskem gnezdu in iz njega zbrcalo gnila poganska jajca. Tako vse glavne krščanske praznike praznujem z ustreznim jedilnikom, redno uporabljam hvalabogu in omarija, cenim dobra dela in se primerno kaznujem, kadar me premaga skušnjava in zapadem v greh. Tako kot pravi kristjani tudi jaz grešim v mislih, besedah in dejanjih. Ta trinivojski pristop nam bo danes prišel precej prav.Pišite nam!

Moje mnenje za naslednjo številko

14-letna #nadnadzorom nam je pisala: »Živjo! Jaz imam en zelooo velik problem. Moji starši so zelo zaščitniški do mene. Komaj so mi (šele pri 14 letih ) pustili pametni telefon. Ne pustijo mi TikToka, Snapchata, Instagrama in niti Vibra. Dopisujem si lahko samo po Teamsu, ki smo ga rabili v šoli, ko smo imeli pouk na daljavo. Imam starševski nadzor (30 min na dan), vsak dan mi pregledujejo telefon, moje slike in vedno, ko me vidijo na telefonu, sprašujejo, kaj sem počela na telefonu. Ne morem iti niti na igrišče, ki je 30 sekund stran od doma. Lahko sem samo pred hišo. Prosim, pomagajte, ker ne vem, kako naj preživim s takim nadzorom še 4 leta.

Kaj menite o tem problemu? Imate tudi vi težave z nadzorom staršev? Kako bi svetovali #nadnadzormom?


Tvoje vprašanje ali mnenje:

Tvoje ime ali vzdevek:

Starost:Vprašanje

Katere ilustracije v Pilu so vam najbolj všeč?
Teta Justi
(76)
Test
(74)
Zgodba
(69)
Odraščanje
(123)
Uvodnik, strip
(86)

AKTUALNO

'Mej se LUŠTno

Najboljše spomine ustvarjamo ob druženjih s prijatelji in družino. Nič pa ni boljšega, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Maj 2023

gumb

Revija
Izid: 5. 5. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. LPS - Disko
3. BQL & Polkaholiki - Lučke
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Joker Out - Barve oceana

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Miley Cyrus - Flowers
3. Meghan Trainor - Made You Look
4. Taylor Swift - Anti-Hero
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. BQL & Polkaholiki: Lučke
2. Joker Out: Barve oceana
3. Joker Out: Carpe Diem
4. Leopold I.: Kinderšpil
5. LPS: Disko
6. Mi2: Zbudi me za 1. maj
7. Nika Zorjan: Zadnjič kakor prvič
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Taja: Za trenutek
10. Žan Serčič: Pusti mi spomin

Tuja

1. GAYLE: abcdefu
2. Imagine Dragons X JID: Enemy
3. Måneskin: Beggin'
4. Meghan Trainor: Made You Look
5. Michael Jackson: Billie Jean
6. Miley Cyrus: Flowers
7. Rosa Linn: Snap
8. Sam Smith & Kim Petras: Unholy
9. Stephen Sanchez: Until I Found You
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Renia Spiegel - Renjin dnevnik
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Špela Frlic - Bleščivka

NAKLJUČNI VIC

Znak za pešče

Policist je na mostu zaustavil kmeta, ki je s seboj vodil bika. “Na začetku je prometni znak, ki dovoljuje promet samo za pešce!” je rekel policist. “Ja, in? Se mar moj bik pelje?”

Bella EVANS11, 11