snofi
Naslednji Pil izide 7. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Samo trije res pomembni nacisti so se izognili sodišču za vojne zločine

Značka
Skrivnosti zgodovine
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Nacistična politična stranka, ki jo je vodil Adolf Hitler, je leta 1933 zmagala na volitvah v Nemčiji in prevzela oblast. Naprej zgodbo poznamo. Njihova norost in želja po ozemeljskem osvajanju je svet potegnila v drugo svetovno vojno. Po porazu so preživele naciste postavili pred sodišče in jih kaznovali. Mnogi od manj pomembnih so normalno živeli naprej in se vključili v novo Nemčijo. Med najpomembnejšimi nacističnimi voditelji pa so se samo trije izognili roki pravice. Njihova zgodba je polna skrivnosti.

 

Je Martin Bormann res umrl v Berlinu?

Kdo je bil Martin Bormann? Vodja nacistične stranke in Hitlerjev osebni tajnik je bil človek, ki se je zelo redko pojavljal v javnosti. Zato je na voljo malo njegovih fotografij. Povsem mogoče je, da bi z nekaj plastičnimi operacijami obraza lahko živel naprej neprepoznan, če bi mu uspelo pobegniti. Ključno vprašanje torej je – ali mu je uspelo?

Po Hitlerjevi smrti je v noči na drugi maj 1945 Bormann odšel iz Hitlerjevega bunkerja in bežal med ruševinami uničenega mesta. Od tega trenutka dalje je izginil in njegova usoda je postala uganka. Nekateri člani skupine, s katero je bežal, so povedali, da so videli, kako je umrl, drugi pričajo, da je pobegnil. Ker njegova smrt ni bila dokazana, so ga na sojenju vodilnim nacistom v Nürnbergu obsodili zaradi zločinov proti človeštvu na smrt v odsotnosti.

Po vojni so se pojavile številne teorije, od tega, da živi v Argentini, da so ga videli v Čilu, da se je pojavil v Paragvaju, pa do tega, da naj bi postal ruski obveščevalec in mirno živi v Sovjetski zvezi. Leta 1972 pa so uradno razglasili, da je umrl na begu v Berlinu. Med gradbenimi deli so namreč našli okostje, za katero so na podlagi zobne proteze in genetike potrdili, da je njegovo.

Kaj se je zgodilo s Heinrichom Müllerjem?

Nemška tajna državna policija, s kratico imenovana Gestapo, je bila verjetno najbolj strašljiva organizacija v Hitlerjevi Nemčiji. Njena naloga je bila, da uničuje vse, ki so bili resnični ali izmišljeni nasprotniki nacizma. To je počela neverjetno učinkovito. Njen vodja je bil Heinrich Müller.

O njegovi usodi je na voljo veliko dokumentov, pričevanj in teorij. Po eni od njih naj bi tik pred koncem vojne odletel iz Berlina in se uspešno skril v nevtralni Švici. Po drugi naj bi svoj mercedes naložil s tajnimi dokumenti, se mirno odpeljal čez rusko črto fronte in nato tudi on živel v Sovjetski zvezi. Prav tako je bila zelo aktualna tudi teorija, po kateri so ga videli v Južni Ameriki, kamor so uspešno bežali številni nacisti.

Leta 2013 je nemški profesor Johannes Tuchel povedal, da je našel dokaz, da je Müller umrl v Berlinu v zadnjih dneh vojne in da so ga najprej pokopali v začasnem grobu, nato pa njegovo truplo poslali v množično grobnico na judovskem pokopališču v mestu. Ta novica je vzbudila veliko ogorčenje med Judi. To bi pomenilo, da je eden največjih krivcev za genocid nad njimi  pokopan na njihovem pokopališču. Profesor je preučil pričevanja grobarja, ki govorijo o tem, da je pokopal človeka v generalski uniformi. Nato je raziskovalec dokumente in vojaška odlikovanja, najdena na truplu, primerjal s podatki različnih obveščevalnih služb. Če k temu pristavimo skromno osebno mnenje, težko verjamemo, da bi vodja Gestapa bežal v generalski uniformi, mnogo bolj verjetno je, da bi poskušal prikriti svojo identiteto. Ker judovski verski zakon prepoveduje ekshumacijo (izkop ostankov umrle osebe), Müllerjeva zgodba še naprej vsaj do neke mere ostaja skrivnost. 

AKTUALNO

V Ljubljano prihaja Znanstival

Znanstival bo Ljubljano obarval v čarobne znanstvene barve od 31. maja do ... več

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Maj 2024

gumb

Revija
Izid: 3. 5. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Fehtarji - Štorklje

Tuja
1. Miley Cyrus - Flowers
2. Käärijä - Cha Cha Cha
3. Tate McRae - Greedy
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Benson Boone - Beautiful Things

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi
5. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku

NAKLJUČNI VIC

Sestanek z mamo

Hčerka: “Mami, učiteljica te želi na sestanku v ponedeljek. Mama: “Zakaj?” Hčerka: “Ker me je vprašala zakaj klepetam med poukom.” Mama: “Kaj pa si ji rekla?” Hčerka: “Vprašala sem jo zakaj uči med mojim pogovorom.”

Nice girl, 14 pa pov