snofi
Naslednji Pil izide 7. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Zakaj mi starši ne zaupajo?

Značka
Ti & jaz
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša

Dvanajstletna Koki je v prejšnji številki Pila odprla temo, ki se tiče čisto vsakega: zaupanje. Z vprašanjem zaupanja drugih v nas in nas v druge se ukvarja vsak človek, vse od otroštva do konca življenja. Zato gre Koki najprej ena velika zahvala, da se je v svoji težki situaciji zmogla podati na pot iskanja rešitev ne le zase, ampak za vse nas.

 

Prepričana sem, da s tem, ko se posvečamo samo sebi, včasih težave še poslabšamo.  To seveda ne pomeni, naj ne bi skrbeli zase, hočem reči, da ne bi smeli skrbeti samo zase. Menda sreče ne najdeš v sebi, ampak v navezi z drugimi, tako vsaj pišejo zelo pametni strokovnjaki, ki sem jih slučajno prebirala pred kratkim. In skoraj si upam trditi, da je ena od posledic povezovanja z drugimi tudi – več zaupanja.

Zaupanje spodbuja napredek

Če hočemo kot vrsta kaj doseči, pač moramo sodelovati. Saj veste, več glav več ve in več rok več naredi. Poglejmo le gospoda Oppenheimerja, film o njem je slavil na letošnjih oskarjih in ga ljubkovalno imenujejo tudi »oče atomske bombe«. Mislite, da je to dosegel sam? Kje pa! Ob sebi je zbral najboljše fizike in inženirje tistega časa, pridobil si je zaupanje vlade, ki je v njegove raziskave zmetala gore denarja, samo pri izdelavi materiala je sodelovalo okrog 60.000 ljudi. To je res veliko zaupanja.

Verjetno zdaj že nestrpno godrnjate, kaj ima to z zaupanjem med Koki in njeno mamo? Obljubim, da pridemo do tja. Atomska zgodba je odličen primer, ki kaže, da se zaupanje gradi, prisluži in upravičuje. Vsi ti ljudje si niso zaupali od prvega srečanja, začeli so iz nič in zaupanje počasi gradili. To jih je pripeljalo zelo daleč, glede na škodo, ki jo povzroči jedrsko orožje, celo predaleč.

Zaupanje med otroci in starši je ravno obratno. Sprva je popolno, z leti pa rado kopni, saj z dejanji drug drugemu dokazujemo, da nismo tako idealni, kot smo si predstavljali, ko smo se v porodnišnici prvič zazrli drug drugemu v oči.

Zaupanje ni črno-belo

Menda dojenčki prvih nekaj tednov življenja vidijo le črno-belo in takšna je v otroštvu tudi narava zaupanja. Bolj ko smo veliki, bolj tudi zaupanje dobiva najrazličnejše odtenke. Če si ga predstavljate kot eno tako barvno lestvico, je na eni strani popolno zaupanje, na drugi pa popolna odsotnost zaupanja. Razen že omenjenih dojenčkov na teh skrajnih koncih ni skoraj nikogar, vsi drugi smo nekje vmes. Poleg tega je treba omeniti, da se zaupanje s časom spreminja, zaupanje drugih v nas je odvisno od naših dejanj in naše zaupanje drugim od njihovih. Če je na primer zaupanje med mamo in hčerko zelo dobro, potem pa mama trikrat zapored pozabi priti po hčerko na balet, to zaupanje pade. Ko mama pol leta ne pozabi pomembnih dogovorov, zaupanje zleze nazaj navzgor. Zaupanje gre torej hitro navzdol in težje navzgor, podobno kot drsanje po toboganu. Padec in rast zaupanja namreč nista enakomerna, naš samoohranitveni nagon poskrbi, da se zaupanje izgubi hitro, pridobi pa malo počasneje.Pišite nam!

Moje mnenje za naslednjo številko

12-letna Miška nam je pisala: »Živijo ... nvm ampak ful me zanima poljubljanje.. Pač zanima me, če s tistim, ko se poljubiš, si pol pa, pa od tebe pričakuje spolni odnos.. Zanima me, kdaj je tud tisti prvi resni poljub, pa če sm premlada za te teme.. Upam, da bo to objavljeno v Pilu.. Hvala že vnaprej! ❤️❤️❤️«

Kaj bi svetovali Miški? Vas zanimajo enake stvari? Razmišljate tudi vi o poljubu?
Tvoje vprašanje ali mnenje:

Tvoje ime ali vzdevek:

Starost:AKTUALNO

V Ljubljano prihaja Znanstival

Znanstival bo Ljubljano obarval v čarobne znanstvene barve od 31. maja do ... več

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Maj 2024

gumb

Revija
Izid: 3. 5. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Fehtarji - Štorklje

Tuja
1. Miley Cyrus - Flowers
2. Käärijä - Cha Cha Cha
3. Tate McRae - Greedy
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Benson Boone - Beautiful Things

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi
5. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku

NAKLJUČNI VIC

Pameten dogovor

Pride Janezek k učitelju in mu reče: ''Mami mi je rekla, da za vsako petko dobim 50 evrov''.

''Ampak, saj nobene nimaš'' reče učitelj.

Janezek reče: ''Imam idejo. Napišite mi petko in denar si bova delila''.

55555, 11 let