Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Ana Frank: »Oh, kako sem vesela, da sem te vzela s seboj!«

Značka
Skrivnosti zgodovine
Fotografija: Wikipedija
Besedilo: Aleš Nosan

Leta 1942 je trinajstletna Annelies Marie Anne Frank za rojstni dan dobila knjižico za zapisovanje vtisov, ki jo je poimenovala preprosto – moj dnevnik. Njena usoda je bila, da jo bo zaradi tega zvezka, kasneje poimenovanega Dnevnik Ane Frank, spoznal ves svet. Takrat bo Ana že dve leti mrtva. Živela in umrla je v nevarnem času. Divjala je druga svetovna vojna in Hitlerjeva Nemčija je osvojila skoraj celotno Evropo. Anin dnevnik, ki bo preživel vojno, pa bo pripomogel k obsodbi zločinskega nacističnega režima, ki je povzročil največjo tragedijo svetovne zgodovine in vzel okoli 60 (!) milijonov življenj. 

 

Judje in nacisti

Ana se je rodila v Nemčiji, vendar se je leta 1939 skupaj s sestro in starši preselila na Nizozemsko – v Amsterdam. To, da so bili judovska družina, v marsikateri normalni državi ne bi povzročilo nobene težave. Toda nacistična Nemčija ni bila normalna država. Adolf Hitler, ki je imel neomejeno oblast, si je namreč zadal cilj, da bo judovski narod izbrisal s sveta. Njegovi podrejeni so za uresničitev tega načrta uporabili grozljiv izraz – dokončna rešitev judovskega vprašanja. Posledica je bil –  genocid. Z dobro organizacijo so nacisti v veliki meri izvedli Hitlerjevo zahtevo – umrlo je približno šest milijonov Judov. Iz vse Evrope so vozili vlaki v uničevalna taborišča, ki so jih postavili na Poljskem, ker je tam živelo največ Judov v Evropi. Človeka, ki je bil glavni organizator prevozov z vlaki, s katerimi so vozili Jude v smrt, so po vojni ujeli. Ko so ga postavili pred sodišče, ni obžaloval ničesar. Njegova izjava se je zapisala v zgodovino: »Nisem kriv. Nikogar nisem ubil. Jaz sem samo skrbel za vlake.« To seveda ni bilo opravičilo. Še nikdar v zgodovini niso ljudje izpolnjevali tako zločinskih ukazov.

Amsterdam

Frankovi so se preselili, ker so bile razmere za Jude v Nemčiji nevzdržne. Sprejeti so bili posebni zakoni, ki so močno omejevali njihove pravice. Družina Frank je upala, da bo na Nizozemskem bolje. Toda – izbruhnila je druga svetovna vojna in ena prvih držav, ki so jih nacisti napadli, je bila – Nizozemska. Oče Otto je kmalu izgubil podjetje, saj Judje niso smeli voditi svojih podjetij. Prav tako so morali vsi otroci obiskovati posebne judovske šole. Nemci so zahtevali, da na rokavih oblačil nosijo Davidovo zvezdo. Pojavile so se govorice, da bodo morali vsi Judje zapustiti Nizozemsko. Po Amsterdamu so se vrstile aretacije in Anina sestra Margot je dobila sumljiv poziv, da se mora naslednji dan javiti na delo v koncentracijsko taborišče. Zato se je 6. julija 1942 družina odločila, da se umakne v skrivališče, ki ga je oče pripravljal že dlje časa.

Vprašanje

Bi si v Pilu želeli več ilustracij?
Ja, ilustracij je premalo.
(18)
Tako, kot je zdaj, je OK!
(30)
Raje imam fotografije kot ilustracije!
(13)

AKTUALNO

Največja noč skupine Joker Out

Joker Out so zmagali! V svojem rodnem mestu, pred zvestim občinstvom, ki jih spremlja od prvega dne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

December 2023

gumb

Revija
Izid: 1. 12. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Fehtarji - Štorklje

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Doja Cat - Paint The Town Red
4. Loreen - Tattoo
5. Miley Cyrus - Flowers

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Sunny Side of London
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Barve oceana
6. LPS: Insomnia
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Regen: Rada znala bi plesati
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Rema & Selena Gomez: Calm Down
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
4. Desa Muck - Blazno resno o šoli
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Padalca

Letalo dva padalca odvrže v zraku. Padalca padata z veliko hitrostjo. Pa en padalec vpraša drugega: "Bova počasi razprla padala?" "Ne, ne še saj sva na komaj sto metrih!" Pa čez petsto metrov spet prvi padalec vpraša drugega: "Bova sedaj razprla padala?" Pa mu drugi odgovori: "Pa ne še, če sva komaj na dvajsetih metrih!" Pa spet čez čas, ko sta že skoraj pri tleh prvi vpraša drugega: "Bova sedaj sedaj razprla padala?!" Pa mu drugi odgovori: "Ah, saj ni potrebe. Ja, s petih metrov pa se še ja nihče ni ubil!"

Bomba_RB11, 11 let