Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Vejpanje

Značka
Ti & jaz
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša Draž

Mnogi mladi danes vejpajo. Mnogi tudi ne. Smo pač različni. Eni vozijo kolo, drugi skiro, eni hodijo k frizerju, druge striže mama. Večino razlik smo se do te točke že naučili sprejemati in s tem nimamo več težav, vejpanje pa je izjema. To je opazila tudi 13-letna Alya, ki nam je pisala, ker njene prijateljice vejpajo in v to silijo tudi njo.

 

Niso vse razlike nedolžne

Pravzaprav iz Alyinega pisma bode kar nekaj vprašanj. Znašla se je na točki odraščanja, ko so se začele njena pot in poti njenih prijateljic razhajati očitneje kot kdaj prej, to pa težko sprejme, predvsem zato, ker je razlog za to razhajanje izrazito negativen. Če bi se na primer prijateljice oddaljile, ker bi ena od njih postala tako uspešna športnica, da ne bi več imela časa za druženje, bi bilo težko, a prebavljivo. Če bi se druga preselila z družino v Avstralijo, bi se pogrešale, a zagotovo ohranile stike in malo bi se jim tudi fino zdelo, da imajo prijateljico, ki ji po dvorišču skačejo kenguruji. A na žalost niso vsa razhajanja posledica pozitivnih sprememb. Med prijateljice se lahko vrine vse od ljubosumnih fantov, slabih ocen, težav v družini ... do škodljivih navad. Kadar pride do te vrste razhajanj, nastane težava, saj je na eni strani prijateljica, ki v nesreči raje ne bi ostala sama in hoče vanjo zvleči še svojo BFF, na drugi pa taista BFF dela vse, da bi prvo izvlekla iz blata.

Navzven je mogoče videti, da so vejparke kul, ker je vejpanje trenutno pač in, a v resnici jim Alya, ki vztraja pri bolj zdravem življenjskem slogu, nehote nastavlja ogledalo.

Nič takega, bi si lahko mislili, saj se tako ali tako kar naprej gledamo, fotkamo in objavljamo. A v resnici si v naši dobi vseprisotnih ogledal ta nastavljamo le sami, pri čemer pazimo, da ujamemo svetlobo in kot, v katerih smo videti kar najbolje. Nočemo se videti, kot nas vidijo drugi, in čeprav nekateri to opevajo kot samozavest, se ta rada sprevrže v samozaverovanost, ki pa prej škodi kot koristi. Ko tako vztrajamo vsak pri svoji podobi, ki nam jo naše skrbno filtrirano ogledalo še potrjuje, težko razumemo drug drugega in še težje se drug od drugega učimo. To je na lastni koži izkusila tudi Alya; da ta težava nima enostavne rešitve, pa kaže že večplastnost njene zadrege, ki bi jo lahko razdelali nekako takole:

 

Ali je vejpanje škodljivo?

Na kratko: Ja. Vejpanje ali elektronske cigarete so razvili, da bi omejili škodo zaradi kajenja pri odraslih. V navadnih cigaretah je več kot 7000 kemikalij, večinoma škodljivih. Ker jih je zaradi načina uživanja (s paro) v elektronskih cigaretah manj, sledi logičen zaključek, da so te manj škodljive. A ker gre za relativno mlado iznajdbo, le malo stvari lahko rečemo zagotovo. Zagotovo je tole: Prvič, čeprav naj bi bile manj škodljive, so pri uporabnikih elektronskih cigaret zaznali povečano število poškodb pljuč in smrti. Zakaj, še ne znajo povsem pojasniti, a številke ne puščajo dvoma, da vejpanje lahko pusti resne posledice. In drugič, glavna sestavina v elektronskih cigaretah je nikotin, ki je sam po sebi nevaren, še posebej za otroke, najstnike in mlade odrasle. Nikotin je izjemno zasvojljiva substanca in škoduje razvoju možganov, tako na kratki kot na dolgi rok.Pišite nam!

Moje mnenje za naslednjo številko

14-leta Wherecanigo nam je pisala: »Moja težava je, da ne vem, na katero šolo bi šla. Ne vem niti, ali bi šla na gimnazijo ali na poklicno/strokovno šolo. Glede zgubljanja točk res nimam problemov. Vendar se ne morem odločiti. Ne vem, kako bo to vplivalo name. Kaj naj naredim, ker nimam več veliko časa?«

Imate tudi vi podobne težave? Ste se že odločili, v katero srednjo šolo boste šli? Kako ste se odločili? Kdo vam je pri tem pomagal? Kaj bi svetovali Wherecanigo?


Tvoje vprašanje ali mnenje:

Tvoje ime ali vzdevek:

Starost:Vprašanje

Bi si v Pilu želeli več ilustracij?
Ja, ilustracij je premalo.
(18)
Tako, kot je zdaj, je OK!
(30)
Raje imam fotografije kot ilustracije!
(13)

AKTUALNO

Največja noč skupine Joker Out

Joker Out so zmagali! V svojem rodnem mestu, pred zvestim občinstvom, ki jih spremlja od prvega dne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

December 2023

gumb

Revija
Izid: 1. 12. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Fehtarji - Štorklje

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Doja Cat - Paint The Town Red
4. Loreen - Tattoo
5. Miley Cyrus - Flowers

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Sunny Side of London
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Barve oceana
6. LPS: Insomnia
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Regen: Rada znala bi plesati
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Rema & Selena Gomez: Calm Down
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
4. Desa Muck - Blazno resno o šoli
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Dvojni vic

Prvi vic: so šli Slovenc Danec in Hrvat na letalo Danec je iz letala vrgel kamen,Hrvat hlod in slovenec je odvrgel bombo in ko so prispeli iz letala so srečali dečka, ki se je jokal in so ga uprašali zakaj joče in je odgovoril da mu je na glavo padel kamen. kmalu zatem so srečali tudi dedka, ki se je enako kot deček jokal. Spet so uprašali zakaj joče in je odgovoril, da mu je na glavo padel hlod. nato pa so videli babico in jo uprašali zakaj se tako režoče smeje. Odgovorila pa je, da je njen soset tako glasno prdnil, da se je slišalo po celem mestu.

Drugi vic: Janezek je za domačo nalogo imel da napiše vse kar je slišal, in je šel z očetom v park najprej je slišal pobčka, ki je rekel mami zakaj jaz. Šel je dalje in slišal, ko je mož svoji ženi govoril pejva, pejva ljubica. Kmalu zatem je slišal deklico, ki je dečku govorila, gorila v zelenih gatah. Zadna beseda,ki jo je slišal je bila res žalostna.cvetličarka je dejala,da ji je uvenela rožica.Nasledni dan je v šoli uprašala učiteljica janezka. kaj si napisal janezek? Janezek je prebral zakaj jaz? Šeno tako Janezek pa greva k ravnatelju reče učiteljica. Janezek pa pejva pejva ljubica. In gresta k ravnatelju, pa Janezek reče gorila v zelenih gatah.Nato učiteljica pade iz stola. Janezek mora izjaviti še konec svoje domače naloge in sicer: o,o,o,o,o,o,o,o, rožica je ovenela.

Kaja in Nika, 11 in 12 let