snofi
Naslednji Pil izide 6. oktobra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

REPORTAŽA: Po stopinjah Gorana Dragića

Značka
Aktualno
Naslovnica
Fotografija: Nik Moder
Besedilo: Andreja Potočnik Krajnik

Kot pojejo fantje iz Joker Out, najbolj vroče glasbene skupine pri nas: »Mi bomo celo noč plesali …«., nekako tako se je 140 nadobudnih mladih košarkarjev in košarkaric (starih od 8 do 15 let) iz sedmih držav med 9. in 15. julijem v Laškem zabavalo, učilo novih veščin košarke in plesalo na 9. Košarkarskem kampu Gorana Dragića. Na bržkone najboljšem, najbolje organiziranem in najbolj domiselnem kampu daleč naokrog so udeležence povezovali šport, glasba in branje. Poleg košarke in poplesavanja ob ritmih skupine Joker Out so si vzeli čas tudi za revijo za najstnike, ki jo je svoj čas bral glavni protagonist športnega tedna v Laškem. 

»Revija Pil je mojo generacijo spremljala skozi osnovnošolska leta. Spomnim se tatujev, ki so bili priloženi reviji. Od vsebine me je, razumljivo, najbolj zanimal šport,« je ob listanju revije povedal zlati kapetan iz Kosez. Športno obarvan je bil tudi teden, ki ga je preživel z otroki. Poleg košarke so bili na urniku igre v vodi, discipline, v katerih tekmujejo paraolimpijci. Gogi je izstopal v lokostrelstvu in dvoranskem balinanju, oblada pa tudi, ne boste verjeli, vožnjo v invalidskem vozičku, tekmovanje v kultni televizijski oddaji Male sive celice, šolo in nastop v improvizaciji, male skrivnosti profesionalnega komentiranja tekem, osnove oživljanja, pravice športnikov in varna uporaba interneta. Otroke je že prvo popoldne čakalo pravo profesionalno fotografiranje z Goranom Dragićem, končni produkt pa so nato v obliki sličic lepili v album s sličicami vseh udeležencev in se vsaj za trenutek počutili zvezde izbranega športa. 

Gogi ima na Pil številne lepe spomine. »Ko revijo vzamem v roke danes, me ponese nazaj v brezskrbna otroška leta, ko smo košarko igrali še na betonskih zunanjih igriščih in sanjali o tem, da bomo velike zvezde. Nekaterim so se sanje uresničile, drugim ne, a vezi s tistih let so ostale, kot je obstala tudi revija, ki jo danes bere novi rod, morda tudi bodočih košarjarjev,« se spominja revije Gogi in priznava, da v marsikaterem udeležencu vidi željo in sanje, da enkrat stopi v njegove čevlje. In kot je sam svoj čas stene sobe, ki si jo je delil z bratom Zoranom, polepil s športnimi plakati, danes mladi na stene lepijo njega. »Včasih kar težko dojamem, da sem marsikateremu otroku vzornik. Ko sem bil njihovih let, so bili vzorniki nekaj nedosegljivega in nedotakljivega.« V primerjavi z njimi pa je Goran Dragić povsem prizemljen in dostopen. Z otroki v Laškem je zajtrkoval, popravljal njihov met, se z najbolj drznimi pomeril v igri ena na ena, jih spodbujal in motiviral, da na All stars tekmi staršem pokažejo novo znanje in s košarkarskega kampa odidejo še boljši. Najbolj od vsega pa je nalezljiva njegova neskončna ljubezen do oranžne žoge. 

Košarkarski kamp Gorana Dragića je vse prej kot klasičen košarkarski kamp. Je srčnost 35-članske ekipe trenerjev, vzgojiteljev in organizatorjev, ki otrokom predajajo tudi številne življenjske veščine komuniciranja, sobivanja v skupini in sprejemanja drugačnih. Je vsak objem, nasmeh in podeljena petka srčnim otrokom, ki jim prisotnost v Laškem zagotovo ostane v spominu še dolgo po tem, ko si že pomahajo v slovo. 

Branje, glasba in šport nas povezujejo
Na Pilovem TikTok profilu si oglejte video z nagradnim vprašanjem za vstopnice za koncert skupine Joker Out, ki bo 6. oktobra v Stožicah. Vstopnice bomo razdelili 2 srečnima izžrebancema, ki bosta pravilni odgovor do 15. septembra 2023 poslala na pil@mladinska-knjiga.si. Odgovor se skriva v Reportaži. 
Pravila in pogoji nagradne igre.

Vprašanje

Kakšen se ti zdi septembrski Pil?
Super kot vedno.
(443)
Boljši kot lani.
(104)
Lani mi je bil bolj všeč.
(215)

AKTUALNO

NAGRADNA IGRA: JOKER OUT

 
Na Pilovem TikTok profilu poteka super nagradna igra, v kateri bomo dvema srečnežema podarili ... več
REPORTAŽA: Po stopinjah Gorana Dragića

Kot pojejo fantje iz Joker Out, najbolj vroče glasbene skupine pri nas: »Mi bomo celo noč ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

September 2023

gumb

Revija
Izid: 1. 9. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Joker Out - Barve oceana
4. Žan Serčič - Pusti mi spomin
5. LPS - Disko

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Måneskin - Beggin'
5. Loreen - Tattoo

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. BQL & Budale: Denarnica
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Carpe Diem
4. Joker Out: Barve oceana
5. Kokosy: Lukatova mami
6. LPS: Osem korakov
7. Magnifico: Na obali
8. Nika Zorjan: Zadnjič kakor prvič
9. Nina Pušlar: Malo, malo
10. Žan Serčič: Pusti mi spomin

Tuja

1. Dua Lipa: Dance The Night
2. Harry Styles: Satellite
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Rema & Selena Gomez: Calm Down
9. Taylof Swift ft. Ice Spice: Karma
10. Taylor Swift: Cruel Summer

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Nejka Omahen Šikonja - Vihar v meni

NAKLJUČNI VIC

Imena

Gresta Kaj te briga in Pamet do gostilne. Pa Pamet reče, da gre ona na eno pivo, Kaj te briga pa naj jo počaka zunej.Pa pride do Kaj te brige policaj in jo vpraša: "Kako ti je ime?" "Kaj te briga." "Kako se pa ti obnašaš? Takoj mi povej, kako ti je ime!" "Ja... Kaj te briga!" Potem pa policaj vpraša: "Kje maš pa Pamet?" "V gostilni pije pivo🍺."

Ginny 😁, 11 let