blog 1.del
5
Mici10
hej hej, danes vam bom napisala dva recepta za piškote
1. Čokoladni piškoti
SESTAVINE
– 200 g temne čokolade, nasekljane
– 125 g surovega masla
– 150 g sladkorja v prahu
– 100 g svetlorjavega sladkorja
– 2 veliki jajci
– 130 g navadne bele moke
– 3 čajne žličke kakava v prahu
– 1 čajna žlička pecilnega praška
– 1/4 čajne žličke soli (in še malo za posip)
PRIPRAVA
Opomba: pri tem receptu je nadvse pomemben čas, zato si najprej pripravite dva pekača s papirjem za peko, pečico pa segrejte na 180 stopinj Celzija.
1. Čokolado in maslo stopite nad vodno kopeljo. Ko je nared, postavite na stran.
2. V mešalniku natanko 5 minut penasto stepajte jajca, rjavi sladkor ter sladkor v prahu, nato dodajte stopljeno čokolado.
3. Nato v drugi posodi zmešajte suhe sestavine (pazite, da kakav ne bo v grudicah) ter jih dodajte v posodo z jajci in čokolado. Hitro pomiksajte, na koncu pa pomešajte še s spatulo ali kuhalnico, da se tudi sestavine, ki so se nabrale na dnu posode, zamešajo v testo.
4. Piškote oblikujte s pomočjo zajemalke za sladoled (saj je nekoliko tekoče) in ga polagajte na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Med posamezno porcijo pustite dovolj prostora, da se bodo piškoti lahko razlezli, a ne sprijeli med seboj.
5. Še nepečene piškote malce posolite, nato pa jih postavite v že ogreto pečico za 12 minut.
6. Piškoti bodo iz pečice prišli čudovito razpokani in omamno dišeči. Počakajte 20 do 30 minut, preden jih poberete s pekača. Naj se ohladijo in malce upadejo, saj bodo tako mehkejši in imeli čudovito rahlo sredico.
2.LINŠKI PIŠKOTI
:diamonds: Sestavine:
120 g sladkorja v prahu
250 g masla
1 jajce
250 g moke
2 vanilijeva sladkorja
ščepec soli
marmelada
sladkor v prahu za posip
Praznični piškoti
Praznični piškoti / FOTO: osebni arhiv
Iz moke, sladkorja v prahu, masla, vanilijevega sladkorja, soli in jajca zamesimo gladko testo, ki ga zavijemo v folijo in damo za 30 minut počivati v hladilnik.
Pekač obložimo s papirjem za peko, pečico pa segrejemo na 180 stopinj Celzija. Ohlajeno testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo 0,5 centimetra debelo. S pomočjo modelčkov izrežemo piškote različnih oblik. Polovici piškotov na sredini z majhnimi modelčki izrežemo luknjice. Piškote zložimo na pekač in jih pečemo v ogreti pečici 10 minut.
Piškote brez luknjic premažemo z marelično ali kakšno drugo marmelado. Pokrijemo jih s piškoti z luknjicami ter nežno stisnemo skupaj, da se zlepijo. Pripravljene piškote potrosimo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
uživajte v peki.
1. Čokoladni piškoti
SESTAVINE
– 200 g temne čokolade, nasekljane
– 125 g surovega masla
– 150 g sladkorja v prahu
– 100 g svetlorjavega sladkorja
– 2 veliki jajci
– 130 g navadne bele moke
– 3 čajne žličke kakava v prahu
– 1 čajna žlička pecilnega praška
– 1/4 čajne žličke soli (in še malo za posip)
PRIPRAVA
Opomba: pri tem receptu je nadvse pomemben čas, zato si najprej pripravite dva pekača s papirjem za peko, pečico pa segrejte na 180 stopinj Celzija.
1. Čokolado in maslo stopite nad vodno kopeljo. Ko je nared, postavite na stran.
2. V mešalniku natanko 5 minut penasto stepajte jajca, rjavi sladkor ter sladkor v prahu, nato dodajte stopljeno čokolado.
3. Nato v drugi posodi zmešajte suhe sestavine (pazite, da kakav ne bo v grudicah) ter jih dodajte v posodo z jajci in čokolado. Hitro pomiksajte, na koncu pa pomešajte še s spatulo ali kuhalnico, da se tudi sestavine, ki so se nabrale na dnu posode, zamešajo v testo.
4. Piškote oblikujte s pomočjo zajemalke za sladoled (saj je nekoliko tekoče) in ga polagajte na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Med posamezno porcijo pustite dovolj prostora, da se bodo piškoti lahko razlezli, a ne sprijeli med seboj.
5. Še nepečene piškote malce posolite, nato pa jih postavite v že ogreto pečico za 12 minut.
6. Piškoti bodo iz pečice prišli čudovito razpokani in omamno dišeči. Počakajte 20 do 30 minut, preden jih poberete s pekača. Naj se ohladijo in malce upadejo, saj bodo tako mehkejši in imeli čudovito rahlo sredico.
2.LINŠKI PIŠKOTI
:diamonds: Sestavine:
120 g sladkorja v prahu
250 g masla
1 jajce
250 g moke
2 vanilijeva sladkorja
ščepec soli
marmelada
sladkor v prahu za posip
Praznični piškoti
Praznični piškoti / FOTO: osebni arhiv
Iz moke, sladkorja v prahu, masla, vanilijevega sladkorja, soli in jajca zamesimo gladko testo, ki ga zavijemo v folijo in damo za 30 minut počivati v hladilnik.
Pekač obložimo s papirjem za peko, pečico pa segrejemo na 180 stopinj Celzija. Ohlajeno testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo 0,5 centimetra debelo. S pomočjo modelčkov izrežemo piškote različnih oblik. Polovici piškotov na sredini z majhnimi modelčki izrežemo luknjice. Piškote zložimo na pekač in jih pečemo v ogreti pečici 10 minut.
Piškote brez luknjic premažemo z marelično ali kakšno drugo marmelado. Pokrijemo jih s piškoti z luknjicami ter nežno stisnemo skupaj, da se zlepijo. Pripravljene piškote potrosimo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
uživajte v peki.
Moj odgovor:
Težave?
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
Menstra
Hoj,
v glavnem, jaz mam en problem...
Prvo mentro sm dobila 10. avgusta to leto in deloval je vse ok... Ampak neki časa nazaj sem dobila zelo močen izcedek in bil je zelo rjav in kdaj bolj sluzast (sem povedala mami). Trajal je nekaj dni in potem je bilo bolj rdeče, potem spet rjavo in potem vse bolj svetlo rjavkast izcedek. Vedela sem, da je to menstra, sam mi je čudno, ker sem jo imela 12 dni zaporedoma še kar normalno, včeraj je nisem imela, danes pa sem jo spet dobila in spet je rjava.
Zanima me, če se je še keri punci kaj takega zgodilo ali kaj podobnega. Vem, da se mi še uravnava cikel, samo zakaj jo imam tako dolgo?
Prosim, odgovore!
Hvala!
v glavnem, jaz mam en problem...
Prvo mentro sm dobila 10. avgusta to leto in deloval je vse ok... Ampak neki časa nazaj sem dobila zelo močen izcedek in bil je zelo rjav in kdaj bolj sluzast (sem povedala mami). Trajal je nekaj dni in potem je bilo bolj rdeče, potem spet rjavo in potem vse bolj svetlo rjavkast izcedek. Vedela sem, da je to menstra, sam mi je čudno, ker sem jo imela 12 dni zaporedoma še kar normalno, včeraj je nisem imela, danes pa sem jo spet dobila in spet je rjava.
Zanima me, če se je še keri punci kaj takega zgodilo ali kaj podobnega. Vem, da se mi še uravnava cikel, samo zakaj jo imam tako dolgo?
Prosim, odgovore!
Hvala!
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
POSVOJI ŠNOFIJA!
Priljubljene objave
Oglas
Zadnji odgovori
🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heartpulse::heartpulse::hear