Hey, tako kot zadnjič bom tudi danes začela z lepo mislijo.
https://www.google.com/search?safe=active&client=ms-android-huawei-rev1&sxsrf=ALeKk03qSI1a9NQYEvgSiwx5TDGyIHOoMA:1604422386578&q=lepe+misli&tbm=isch&chips=q:lepe+misli,g_1:pozitivne+misli&sa=X&ved=2ahUKEwj6o6-T6-bsAhWoxIsKHXfCAQkQgIoDKAB6BAgBEAY&biw=360&bih=654#imgrc=b9iZ_yUEhJhWuM
No glavno mesto države o kateri bom govorila danes je Lisbona. Kot ste mogoče že ugotovili bom govorila o Portugalski hrani.
PREDJED
Portugalci s hrano ne šparajo, temu primerne so tudi velike porcije. Bolj, ko boste šli v notranjost dežele, okusnejša bo hrana in večje porcije bodo stregli. To si je dobro zapomniti še preden se lotite predjedi, ki jo največkrat že najdete na pogrinjku ali jo prinesejo na mizo takoj, ko sedete. Za predjed bodo postregli s kruhom, olivami, sirom, ribjo pašteto in maslom. Ali eno izmed kombinacij omenjenega. Skoraj vedno sledi tudi topla juha. Tako je, še preden začnete uživati v glavni jedi, trebušček že napol sit.
GLAVNA JED IN SLADICA
Poudarek je na mesu in ribah in vseh možnih kombinacijah med enim in drugim. Zelenjava je največkrat priloga v obliki kuhanega ohrovta, ki ga mimogrede obožujejo, ter zelja, korenja, in krompirja. Tudi solata je del glavnega obroka, največkrat zelena, z rezinami paradižnika in čebule ter prelita z odličnim lokalnim olivnim oljem. Vsemu sledi še sladka, skoraj presladka sladica, kateri se domačini preprosto ne morejo upreti. Navada je, da vam ob koncu obilne gostije ponudijo še dišečo bico ali garoto. To je črna kava – ekspreso in ekspreso s kančkom mleka.
JEDI KI JIH PRIPOROČAJO
1. Caldo Verde – juha iz galicijskega zelja in krompirja s koščkom klobase
2. Sopa de Peixe – ribja juha
3. Carne de Porco a Alentejana – rezine marinirane svinjine v omaki iz mladih školjk
4. Tripas a moda do Porto – vampi z belim fižolom, recept doma iz Porta
5. Sardinhas Assadas – sardine na žaru
6. Bacalhau – polenovko znajo pripraviti na 365 načinov, poskusite vsaj enega od njih
7. Bife de Atum – tunin zrezek
8. Salada de Polvo – solata iz hobotnice
9. Caldeirada – ribji brodet iz več vrst rib in zelenjave
10. Cozido a Portuguesa – specialiteta iz govedine, prekajene klobase in zelenjave
Tako upam da je v redu in zanimiv.
Za tiste ki vas zanima kakšna je zastava.
https://www.google.com/search?q=portugalska+zastava&oq=portugalska+zastava&aqs=chrome..69i57j0l2.5315j0j7&client=ms-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=VAgYOnC-PMYBSM
Uživajte še naprej in naj vas žalostne stvari ne omejujejo.
Lp Plesalka:wave:
https://www.google.com/search?safe=active&client=ms-android-huawei-rev1&sxsrf=ALeKk03qSI1a9NQYEvgSiwx5TDGyIHOoMA:1604422386578&q=lepe+misli&tbm=isch&chips=q:lepe+misli,g_1:pozitivne+misli&sa=X&ved=2ahUKEwj6o6-T6-bsAhWoxIsKHXfCAQkQgIoDKAB6BAgBEAY&biw=360&bih=654#imgrc=b9iZ_yUEhJhWuM
No glavno mesto države o kateri bom govorila danes je Lisbona. Kot ste mogoče že ugotovili bom govorila o Portugalski hrani.
PREDJED
Portugalci s hrano ne šparajo, temu primerne so tudi velike porcije. Bolj, ko boste šli v notranjost dežele, okusnejša bo hrana in večje porcije bodo stregli. To si je dobro zapomniti še preden se lotite predjedi, ki jo največkrat že najdete na pogrinjku ali jo prinesejo na mizo takoj, ko sedete. Za predjed bodo postregli s kruhom, olivami, sirom, ribjo pašteto in maslom. Ali eno izmed kombinacij omenjenega. Skoraj vedno sledi tudi topla juha. Tako je, še preden začnete uživati v glavni jedi, trebušček že napol sit.
GLAVNA JED IN SLADICA
Poudarek je na mesu in ribah in vseh možnih kombinacijah med enim in drugim. Zelenjava je največkrat priloga v obliki kuhanega ohrovta, ki ga mimogrede obožujejo, ter zelja, korenja, in krompirja. Tudi solata je del glavnega obroka, največkrat zelena, z rezinami paradižnika in čebule ter prelita z odličnim lokalnim olivnim oljem. Vsemu sledi še sladka, skoraj presladka sladica, kateri se domačini preprosto ne morejo upreti. Navada je, da vam ob koncu obilne gostije ponudijo še dišečo bico ali garoto. To je črna kava – ekspreso in ekspreso s kančkom mleka.
JEDI KI JIH PRIPOROČAJO
1. Caldo Verde – juha iz galicijskega zelja in krompirja s koščkom klobase
2. Sopa de Peixe – ribja juha
3. Carne de Porco a Alentejana – rezine marinirane svinjine v omaki iz mladih školjk
4. Tripas a moda do Porto – vampi z belim fižolom, recept doma iz Porta
5. Sardinhas Assadas – sardine na žaru
6. Bacalhau – polenovko znajo pripraviti na 365 načinov, poskusite vsaj enega od njih
7. Bife de Atum – tunin zrezek
8. Salada de Polvo – solata iz hobotnice
9. Caldeirada – ribji brodet iz več vrst rib in zelenjave
10. Cozido a Portuguesa – specialiteta iz govedine, prekajene klobase in zelenjave
Tako upam da je v redu in zanimiv.
Za tiste ki vas zanima kakšna je zastava.
https://www.google.com/search?q=portugalska+zastava&oq=portugalska+zastava&aqs=chrome..69i57j0l2.5315j0j7&client=ms-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=VAgYOnC-PMYBSM
Uživajte še naprej in naj vas žalostne stvari ne omejujejo.
Lp Plesalka:wave:
Moj odgovor:
mia in jaz
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
nevem kaj mi je
torej js sm zdej u sredni in sm spoznala eno ful fajn punco in sva bli tko ful dobri prjatlci. In pol me je ona povabila v petek jest in sva šle pa pač use to in sva pojedle pa po, sva se še družli in sva tko res dobri prjatlci. In pol sm pršla domov in se mi je zdel sam tko čudn use skp. In zdej ji že dva dni skorej nič ne pišem pa vse mi je tko čudn. No in v sredni sm pa najprej spoznala še dve punci s katerima sem se pa najprej dobr razumela pol smo se pa mal odtujile ker sm se js z uno začela družit. In onidve sta se ful zbližali in sta tud pr športni v paru skupej pa use. In js bi se zdej spet z njima družla ampak pač trioti ponavadi ne delujejo in mislim da bom izobčena pa to. Pa js tut tko nimam bff onidve pa obe masta sam ne hodta na enako šolo. In js zdej res nevem kaj se z mano dogaja. Aja pa tista ta prva prijateljica tudi nima bff in zdej mislm da ona misl da sva midve bff ker sva se tko res cele dneve pogovrjale.
1. Kaj je narobe z mano da se tko počutim o tej frendici?
2. Kako naj se zbližam z drugima prijateljicama ne da bi me povsod izločevali ven (kadar bi se morali dati v pare)?
1. Kaj je narobe z mano da se tko počutim o tej frendici?
2. Kako naj se zbližam z drugima prijateljicama ne da bi me povsod izločevali ven (kadar bi se morali dati v pare)?
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
POSVOJI ŠNOFIJA!
Priljubljene objave
Oglas
Zadnji odgovori
neee jaz se strinajm z roxi isabella in stephan ...