VARNOST IN HIGIENA PRI KUHANJU (LEKCIJA 1.DEL)
3
Heyla:blue_heart:,
pozdravljeni v prvi lekciji za kuharsko šolo:yum:.Danes se bomo učili o varnosti in higieni pri kuhanju.
No kar pojdimo:grimacing::grimacing:.
*roza* VARNOST PRI KUHANJU *roza*
Varnost pri kuhanju je zelo pomembna. Saj se lahko pri kuhanju urežemo,oparimo, lahko tudi zastrupimo,...
Zato je potrebno upoštevati nekaj "pravil" oz. nasvetov, ki človeka zaščitijo pred poškodbami.
1.NOŽI- noži so eni izmed zelo nevarnih predmetov,zato z njimi ravnamo previdno.Z njimi ne mahamo in opletamo po kuhinji.Ko končamo z njihovo uporabo jih pospravimo in ne puščamo na pultu,mizi,...
2.OLJE- olje se lahko segreje do 200 stopinj celzija, zato je pri kuhanju treba biti zelo previden saj lahko vroče olje privede do hudih opeklin. Za cvrtje oz. delo z oljem se priporoča uporaba višjih posod oz. posod z višjim robom.
3.ROČAJI PONEV- če je ročaj ponve obrnje stran od kuhalne plošče ga zlahka prevrnemo in se pritem poškodujemo saj se lahko vroče tekočine polijejo na nas. Zato vedno ročaje ponev in loncev postavite proti plošči in ne stran od plošče.
4. STRGALA- med ribanje bodite vedno pozorni na to da kos ki ga ribate držite trdno, ker če kosa ne držite trdno se vam lahko zmakne in vi si postrgate kožo oz. se urežete.
5. REZALNE PLOŠČE- če za rezanje zelenjave,sadja in mesa uporabimo isto rezalno plošče se lahko zastrupimo z bakterijo salmonelo. Zato za meso in sadje/zelenjavo uporabljaj različni deski!
Tole je bilo nekaj o varnosti pri kuhanju zdaj pa še nekaj o higieni pri kuhanju.
*modra* HIGIENA PRI KUHANJU *modra*
1.ROKE-roke je treba umiti pred kuhanjem,med kuhanjem, po uporabi WC-ja,... Če delamo v gostilni,lokalu lahko uporabljemo tudi rokavice.
2.LASJE- pri kuhanju si lase spnemo v čop ali pa pokrijemo z pokrivalom. Pazimo da lasje ne pridejo v hrano!
3.ČISTOČA-med kuhanjem in pred kuhanjem morajo biti delovne površine čiste. Tudi pripomočki rabijo biti čisti.
4.KAŠLJANJE-ČIHANJE- oseba ki kuha mora biti zdrava. Zelo škodljivo je če oseba kiha ali kašlje v jedi oz stvari ki jih pripravlja. S tem čprenaša bakterije in viruse!
5. OBLAČILA- pazimo da nosimo čista oblačila, pripročljiv je predpasnik. Na oblačilih so lahko bakterije,... ki lahko takrat ko pridejo v stik z hrano ali jedmi okužijo hrano.
*zelena* DOMAČA NALOGA *zelena*
Domača naloga danes ne bo težka. Odgovorite na naslednja 3. vprašanja. Nalogo pošljite v moj kotiček do petka 11.8.
1.Kaj bi naredila če bi v jedi ki je pripravljena zate našla las?
2.Zakaj ne režemo mesa in zelenjave na isti rezalni plošči?
3. Kaj lahko naredimo da se ne opečemo z vročim oljem?
Na vprašanja odgovorite čim bolj na dolgo.
Lep pozdravček,Kavica12:blue_heart:
pozdravljeni v prvi lekciji za kuharsko šolo:yum:.Danes se bomo učili o varnosti in higieni pri kuhanju.
No kar pojdimo:grimacing::grimacing:.
*roza* VARNOST PRI KUHANJU *roza*
Varnost pri kuhanju je zelo pomembna. Saj se lahko pri kuhanju urežemo,oparimo, lahko tudi zastrupimo,...
Zato je potrebno upoštevati nekaj "pravil" oz. nasvetov, ki človeka zaščitijo pred poškodbami.
1.NOŽI- noži so eni izmed zelo nevarnih predmetov,zato z njimi ravnamo previdno.Z njimi ne mahamo in opletamo po kuhinji.Ko končamo z njihovo uporabo jih pospravimo in ne puščamo na pultu,mizi,...
2.OLJE- olje se lahko segreje do 200 stopinj celzija, zato je pri kuhanju treba biti zelo previden saj lahko vroče olje privede do hudih opeklin. Za cvrtje oz. delo z oljem se priporoča uporaba višjih posod oz. posod z višjim robom.
3.ROČAJI PONEV- če je ročaj ponve obrnje stran od kuhalne plošče ga zlahka prevrnemo in se pritem poškodujemo saj se lahko vroče tekočine polijejo na nas. Zato vedno ročaje ponev in loncev postavite proti plošči in ne stran od plošče.
4. STRGALA- med ribanje bodite vedno pozorni na to da kos ki ga ribate držite trdno, ker če kosa ne držite trdno se vam lahko zmakne in vi si postrgate kožo oz. se urežete.
5. REZALNE PLOŠČE- če za rezanje zelenjave,sadja in mesa uporabimo isto rezalno plošče se lahko zastrupimo z bakterijo salmonelo. Zato za meso in sadje/zelenjavo uporabljaj različni deski!
Tole je bilo nekaj o varnosti pri kuhanju zdaj pa še nekaj o higieni pri kuhanju.
*modra* HIGIENA PRI KUHANJU *modra*
1.ROKE-roke je treba umiti pred kuhanjem,med kuhanjem, po uporabi WC-ja,... Če delamo v gostilni,lokalu lahko uporabljemo tudi rokavice.
2.LASJE- pri kuhanju si lase spnemo v čop ali pa pokrijemo z pokrivalom. Pazimo da lasje ne pridejo v hrano!
3.ČISTOČA-med kuhanjem in pred kuhanjem morajo biti delovne površine čiste. Tudi pripomočki rabijo biti čisti.
4.KAŠLJANJE-ČIHANJE- oseba ki kuha mora biti zdrava. Zelo škodljivo je če oseba kiha ali kašlje v jedi oz stvari ki jih pripravlja. S tem čprenaša bakterije in viruse!
5. OBLAČILA- pazimo da nosimo čista oblačila, pripročljiv je predpasnik. Na oblačilih so lahko bakterije,... ki lahko takrat ko pridejo v stik z hrano ali jedmi okužijo hrano.
*zelena* DOMAČA NALOGA *zelena*
Domača naloga danes ne bo težka. Odgovorite na naslednja 3. vprašanja. Nalogo pošljite v moj kotiček do petka 11.8.
1.Kaj bi naredila če bi v jedi ki je pripravljena zate našla las?
2.Zakaj ne režemo mesa in zelenjave na isti rezalni plošči?
3. Kaj lahko naredimo da se ne opečemo z vročim oljem?
Na vprašanja odgovorite čim bolj na dolgo.
Lep pozdravček,Kavica12:blue_heart:
Odgovori:
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
woww, ressss super šola!:grinning::green_heart:
0
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Las bi odstranila in ne vem če bi pojedla
Ker zelenjava prevzame okus mesa
Gledamo ga ko ga greje in ne damo ga na pre visoko
Ker zelenjava prevzame okus mesa
Gledamo ga ko ga greje in ne damo ga na pre visoko
0
Moj odgovor:
Lost in my head
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
eating disoder
torej, ubsistvu nevem če mam eating disorder. Pač stara sm 13, in pr tko 9 sm se začela sovražt. Takrt sm sam workoutala pa vseen sm jedla, sam pol pri 11 sem začela spuščat sladke stvari in se nikol nezavedno nisem najedla (pač vedno sm mal pojedla) . Pr dvanajstih sem začela s starving: začela sm ispušat obroke če me noben ni prsilu da jem. In to se se zdej nadaljuje. Pač nikol nisem threw upala, ampak se poutm guilty pol k jem, pa k vidm hrano takoj razmišljam o kalorijah....pa zvečer mi je slabo in se gledam v ogledalo in idk ampak občutek da sem lačna me pomirja
*i* A JE MOŽNO DA MAŠ EATING DISORDER TUT ČE NIMAŠ LOW WEIGHT? DA MAŠ NORMALNO TEŽO AMPAK VSEEN?
POL, ZANIMA ME KAKO ZGLEDA PREGLED ZA EATING DISORDER, PAČ DA TI POTRDIJO DA GA MAŠ?
KAKO ZGLEDATA,,ZDRAVLJENJE"??
PA A MOŽNO DA MAM EATING DISORDER? *i*
PAČ I DUNNO AMPAK JS MAM FUL LOW SAMOPODOBO IN SE HEJTAM IN MAM VEČKRAT MISLI O TEM DA BI SAM UMRLA AMPAK POL MISLM O MOJIH PRJATLIH PA TO...PA RES SE FREAKAM OUT K VIDM KKSNO BRITVICO (NEKAK SE SE NISEM SELFHARMALA) AL PA DOBIM PANIC ATTACK K KEJ POJEM IN TAK OBČUTEK JE DA SE VSA TA HRANA TRANSFORMA V FAT....PA JS RATAM TOK ANXIOUS K MI GDO REČE DA MORM JEST....PAČ HELP, VSI K MI KARKOLI LOHK POVESTE SM VAM THANKFUL
*i* A JE MOŽNO DA MAŠ EATING DISORDER TUT ČE NIMAŠ LOW WEIGHT? DA MAŠ NORMALNO TEŽO AMPAK VSEEN?
POL, ZANIMA ME KAKO ZGLEDA PREGLED ZA EATING DISORDER, PAČ DA TI POTRDIJO DA GA MAŠ?
KAKO ZGLEDATA,,ZDRAVLJENJE"??
PA A MOŽNO DA MAM EATING DISORDER? *i*
PAČ I DUNNO AMPAK JS MAM FUL LOW SAMOPODOBO IN SE HEJTAM IN MAM VEČKRAT MISLI O TEM DA BI SAM UMRLA AMPAK POL MISLM O MOJIH PRJATLIH PA TO...PA RES SE FREAKAM OUT K VIDM KKSNO BRITVICO (NEKAK SE SE NISEM SELFHARMALA) AL PA DOBIM PANIC ATTACK K KEJ POJEM IN TAK OBČUTEK JE DA SE VSA TA HRANA TRANSFORMA V FAT....PA JS RATAM TOK ANXIOUS K MI GDO REČE DA MORM JEST....PAČ HELP, VSI K MI KARKOLI LOHK POVESTE SM VAM THANKFUL