snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Vera

5
nova v veri
pozdravljeni nisem vedela kam nej to napišem pa sem rekla da bom pol kar sem napisla

nisem še zasledila veliko tem o tem zato pišem tole objavo drugače je niti nebiokej no imam tako situacijo da pač pri meni doma je mama verna (kristjanka je) sicer oče tudi ampak je musliman in sta se potlej odločla da jaz pa sestrica ne bova verne. Kar razumem ker se šač nista hotela odločit za sam eno vero. Sicer sta se par let nazaj ločla amoak to nima neke veze trenutno. Uglavnem mene je nekaj cajta nazaj začela zanimat vera in pač sklepam da je kdo tu veren tak da bi mi lahk pomagal.

Naložila sem si aplikacijo za sveto pismo ker ga nimamo doma, molim vsak dan večkrat (to kar sem se do sedaj naučila pa kar se še učim), poslušam maše preko spleta ker bi blo mami verjetno čudno da pač kar od enkrat hodim v cerkev pač ja verjetno ste tak zakaj ji sam ne poveš in pač nevem nekak ne morem ker tud ona ni neki nevem kaj verna nevem če je šla v zadnjih desetih letih kdaj k maši. Ampak ja no zanima me kako bi se približala bogu in kak bi mela bolši odnos z njim ter z jezusom.
Potem zanima me kakšne so kere pomembne stvari ki ste se jih recimo na verouku al pa kje drugje učili da bi jih usak kristjan moral vedeti. pa tudi katere molitve so najbol pomembne da jih mora vsak poznati


Zanima me kakšne krščanske pesmi poslušate in ker bi priporočali prav tak katere filme pa serije (krščanske seveda) bi priporočali.Kako se lahko krstiš pa opraviš te zakramente če nisi hodil k verouku pa bil krščen kot dojenček.No ja to je to se mi zdi, upam da boste lahko pomagali če boste želeli seveda. Pa lepo se mejte še naprej
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
hej!
jaz sem verna zato ti jom z veseljem pomagala.

1. Odnos z Bogom/ Jezusom lahko zbiližaš z molitvijo in obiskovanjem/poslušanjem/gledanje svete maše.
2. Tako rečene pomembne stvari za kristjane so križev pot (kako je Jezus umrl, cela pot), ki se moli predvsem okoli velike noči. Pomemben mesec za kristjane je tudi oktober. Takrat se veliko moli rožni venec (predvidevam da si že vsaj slišala za to). Če te še kaj o rožnem vencu zanima lahko poguglaš ali pa me vprašaš. Pomembne molitve so Oče naš, Zdrava Marija ter za otroke (prva ki se jo učiš) Sveti angel.
3. Svete zakramente lahko opraviš kadarkoli. Sveti krst lahko opraviš tudi pri 30letih, tako kot Jezus Kristus. Naslednji zakramenti so Sveto obhajilo ( takrat prvič prejmeš sveto hostijo (to je tista bela zadevica, ki jo duhovnik med mašo deli)), Sveta birma (takrat postaneš kot "apostol" (Jezusov učenec)). To sta osnovna sveta zakramenta. Neobvezni pa so še sveto mašniško posvetenje (postaneš duhovnik), sveti zakon (poroka)...
4.Jaz osebno hodim k cerkenemu pevskemu zboru in tam pojemo cerkvene pesmi.

Upam, da si izvedela kar si želela!
Če te še kaj zanima mi lahko pišeš. :wink:

Lepo drugo polovico tedna in vrjamem vate, da ti bo uspelo postati verna.

Zvezdica11
3
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Živjo,
res se mi zdi lepo, da začenjaš z verskim življenjem.
Predvidevam, da govoriš o krščanstvu - katolištvu, kar sklepam na podlagi objave.

V kolikor imaš kakšno možnost, da bi si kupila Sveto pismo bi ti ga jaz definitivno priporočila v fizični obliki, ker aplikacije... je res, da najbrž je vse potrebno tam, ampak odlično je, če imaš popolnoma svoje Sveto pismo (v obliki knjige), v katerega si lahko tudi zapišeš kakšne misli ob branju, razmišljanja ali karkoli meniš, da tja - povezanega z vsebino - spada.
Zdi se mi čudovito, da poslušaš tudi sv. maše preko interneta, čeprav je tudi tukaj popolnoma drugačen občutek, če si dejansko tam. Lahko sodeluješ v živo in recimo poiščeš v kakšni pridigi, Božji besedi... kaj, kar lahko poistovetiš in primerjaš s svojim življenjem.
Če boš imela kdaj toliko moči, da boš mami vseeno povedala za svojo odločitev držim pesti zate in verjamem, da te bo podprla in ti pomagala na tvoji poti <3
Odnos z Bogom lahko vsak dojema nekoliko drugače. Jaz recimo se mu poizkušam približati predvsem z molitvami, spet kdo drug se tudi pogovarja z Njim. Najbolje, da najdeš popolnoma tvoj, edinstven način, ki ti bo ustrezal.
Pomembnih stvari, ki smo se jih učili pri verouku je resnično ogromno, zato je praktično nemogoče našteti vse ali vsaj večino.
Lahko mi pod ta komentar napišeš še kakšno podrobnejše vprašanje in ti bom poizkusila odgovorit, a žal ne moram našteti ravno vsega, saj bi to trajalo precej časa.
Molitve, ki se mi zdijo res med pomembnejšimi so: Oče naš (moli se pri praktično vsaki sveti maši), Sveti angel varuh moj, Zdrava Marija, Tebe ljubim stvarnik moj,...
Lahko tudi v brskalnik vpišeš 'katoliške molitve' in sem ravnokar na Wikipedi-i našla seznam raznoraznih molitev. (https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_katoli%C5%A1kih_molitev)
Nekatere molitve (na primer Verujem v enega Boga, očeta vsemogočnega, Stvarnika nebes in zemlje,...) se naučimo tudi tekom obiskovanja sv. maš, saj se jih sčasoma navadimo in nam pridejo v neke vrste rutino.
Za začetek je definitivno dobro, da znaš Sveti angel varuh moj, Zdravo Marijo in Oče naš, saj so to res tri izmed pogostejših molitev.
Lepih pesmi je res ogromno, ti jih bom pa nekaj tudi priporočila:
~ Sveta noč
~ Darujem ti ljubezen
~ Nebeški Jeruzalem
~ Kraljica venca rožnega
~ Pričeval ljubezen bom
~ Ko dvigneš me
~ Daj mi roko, brat
~ Angeli
~ Ti si ta luč
~ Moje imaš srce
~ Mladost je kot vihar
~ Danes je dan, ki ga dal je Gospod
~ Vsi, ki ste žejni
~ Velik si Bog
~ Pridi sveti duh...
Za filme žal nimam nobenih idej... imam nekje v spomniu, da smo kdaj zagotovo tudi pri verouku kaj gledali, ampak se trenutno žal ne spomnim naslova.
Zakramente lahko opraviš pri katerikoli starosti. Obstajajo tudi ljudje (jih poznam v živo), ki so se krstili kot odrasli.
Sicer ne vem, koliko si ti stara, ampak mi smo pri verouku letos (8.r) dobili eno novo učenko, ki je bila samo krščena, župnik pa ji je pomagal, da se je pripravila še na prvo sv. obhajilo in bo šla lahko zdaj spomladi z nami k sv. birmi. Najbolje bi bilo, da se o možnostih za to pogovoriš s svojo mami, skupaj pa se lahko pogovorite tudi z duhovnikom v vaši cerkvi. Želim ti vso srečo <33
Če se ti poroji še kakšno vprašanje sem ti z veseljem pripravljena pomagati, le zastavi ga ;)
Hvala enako, tudi ti se lepo imej,
Sophie Donna
3
 
Sophie je tko lepo use napisala, da nimam besed. Js lahko dodam samo se nekaj krščanskih filmov, ki so se me res dotaknili.
- Heaven is for real: zgodba po resnicnem.dogodku, ki govori o decku ki je pri 4 letih nekako 'dozivel' smrt in prisel v nebesa. Kasneje so ga zdravniki v bolnici uspeli oziveti, on pa je o vsem priceval svoji druzini. No, u resnic film ni cist krscanski kr so oni protestantje, ampak Bog je pa za use enak ane :)

Fatima: 3 pastirckom se je v fatimi prikazala marija in jih prosila naj molijo za svet, ki jo s svojimi grehi prizadane. Rekla je da naj se rusija posveti njenemu srcu, drugace ji bodo sledile vojne. Rusija se se do danes ni posvetila... Marija je pastirckom pokazala razlicna videnja, med njimi kako izgledajo vice. Doma so zelo trpeli saj (vsaj eni od njih) starsi in pa drugi ljudje niso vrjeli. Marija jim je zato obljubila da bo ljudem pokazala da res je. Tistega dne se je zbralo na stotine ljudi in naenkrat se je na nebu prikazalo gorece sonce ki se jim je zacelo priblizevati z veliko hitrostjo. Obstajajo tudi slike od takrat.

The nativity story - zgidba o Jezusovem rojstvu. Imas tudi veliko filmov o njegovi smrti in vstajenju.

Love and mercy: Faustina: favstina je bila redovnica ki se ji je prikazoval jezus in ji zapovedal naj ljudje zacnemu castiti bozje usmiljenje. Kot zanimivost ti lohka povem da ravno v tem casu poteka devednevnica bozjega usmiljenja. Lahko si jo poisces na internetu in zmolis. :)

Don Bosko: se ena zgodba o svetniku ki je skrbel za otroke iz cest in ustanovil oratorij

Bakhita- dekle iz Afrike, ki je postala suznja in sprejela vero v Kristusa.

Se velik krscanskih filmov obstaja, ampak ush zou ne morm nastet.. :)

Rada bi samo se povedala da se ti z Bogom ni treba nujno zblizati z molitvijo in temi 'uradnimi' besedili. Pogovarjaj se z njim na svoj nacin, zaupaj se mu kakor da bi biu tvoj oce, kar v resnici tudi je.
Lahko tudi pogledas in se prijavis na oratorij ki/ce bo v vsai zupniji. Tm bos spoznala velik svojih vrstnikov, ki jih vera zanima tako kot tebe :)
 
Wow, veliko idej 13letnica :)
Si še meni kakšno dala, hehe.
Se pa strinjam z zadnjim odstavkom <3
 
PRIDI SVETI DUH PRIDI LUČ SRCA sori to je tk dobra pesmmmm<33
pa mislm da je tud neka serija the chosen?
 
V sinovi ljubezni vžgi duha... (sj je tk an?) hahah
 
Nekaj takega ja... jaz ne znam celega besedila, ampak pesem je res top, ko jo slišiš <3
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
dej to v svetovalnico
0
 
Gvch
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Filmi o svetnikih,
Drgač pa knjige o svetnikih
0
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Ojla,
tudi jaz že 8 let obiskujem verouk. Predlagam ti, da morda malo pogooglaš o Svetem pismu. Zdi se mi zelo dobro da se sama tako zanimaš za vero Nekatere zgodbe so zelo poučne, druge pa te ob učenju zgodovine in geografije znajo zmesti - npr. stvarjenje sveta v 7. dneh.
Na televiziji imaš na nekaterih programih prenose maše v živo. Če se boš kdaj odločila iti v cerkev - k maši v živo, pa moraš za prejem hostije opraviti sveto obhajilo (vsaj v katoliški cerkvi)
Lahko se tudi odločiš in obiščeš sveto spoved. Verjamem da bodo tvoji starši razumevajoči če izraziš željo za obisk cerkve.
Molitve; oče naš, zdrava Marija, Sveta Marija, O gospa moja, sveti angel...
Predlagam ti tudi da si poiščeš 10 zapovedi (veruj v enega boga, ne ubijaj, ne kradi, spoštu svoje starše...). Upam da ti bo to kaj pomagalo.

Lp Loons
1
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Prepričaj se, da na spletu ne objavljaš svojih osebnih podatkov in ne žališ drugih uporabnikov.

Smetišnica


Objava:

ideje/requesti za risanje anyone?

Ogledov: 8 Odgovorov: 0
 
1
Objava:

Napovednik za zgodbo: Šestina resnice

Ogledov: 28 Odgovorov: 1
 
5
Nekdo pacccc
Objava:

Helppp

Ogledov: 12 Odgovorov: 0
 
0
Nikikiki
Objava:

𝕆𝕛

Ogledov: 28 Odgovorov: 0
 
0
Dovolj imam
Objava:

Vseeno mi je kaj si mislite a to bom dala iz sebe

Ogledov: 107 Odgovorov: 13
 
27
Objava:

STAYC (K-POP)

Ogledov: 28 Odgovorov: 2
 
2
Objava:

Priročniki za najstnice

Ogledov: 101 Odgovorov: 3
 
15
Objava:

Test

Ogledov: 47 Odgovorov: 1
 
1
................. potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

prosim hitro pomagajte

HEj

Js sm ful občutljiva še posebi tam kjer mam popek. In zdj sm opazla da mam znotraj popka tak mal rumen kot da bi mela umazan al pa kej. pa sm probala potipat ampak nemorm kr mi to ful ni fajn. nevem kaj nej nardim, pa ful me je strah če bi blo kej narobe...
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(10)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(50)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(9)

POIŠČI PILOVCA/KO

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

Zadnji odgovori

bujo mi je zlo všeč, pa ful lepe nohte maš. ...
 
Ne ukini ugani pasmo konja plis:pray::pray::pray::pray:
 
Rada bi kupila hišo :house:
 
1234m
živijo zanima me a kdo ve kako se še enkrat ...
 
ful kjuut :heart::heart::heart::heart:
 
Kok je to lepo:relaxed::relaxed::relaxed ...
 
Ooo, kok lep blog, ki mi je pokepšal dan ...
 
FUUUUUUUULLLL LEPOOO OMG :stuck_out_tongue::stuck_out_tongue::stuck_out_tongue::stuck_out_tongue::stuck_out_tongue::stuck_out_tongue: Lp ...
 
woww...tko veliko dobrih receptovvv...lih ...
 
a okk od kje pa jenalepkica bubble tea?
 
Evo ga: https://www.youtube.com/watch?v=HNcmCKTWd6w
 
hej! jaz mam valeto letos. torej: obleka ...