V prejšnjem delu izziva smo pripravili bolonsko omako. Če si tega dela nisi ogledal/a lahko klikneš tukaj:https://www.pil.si/pilov-blog/objava/kuharski-izziv . Bolonski omaki se prilegajo njoki(v italjanščini:gnocchi), zato jih bomo danes pripravili! Najprej pa seveda nekaj zanimivosti!
Njoki pripadajo regiji Furlanija Julijska Krajna(v italjanščini: Friuli Venezia Julia). Ker je ta regija najbližje Sloveniji, se slovenski in italjanski recept Furlanije Julijske Krajne v večini ne razlikujeta. Jaz sem seveda šla po italjanskem receptu.Pa preidimo na pripravo njokov.
Sestavine za 4. osebe:
-Sol
-1kg krompirja
-30dag moke(sproti jo še dodajamo, če je testo prevč lepljivo)
-3 jajca
-2 žici olja ali 40g masla
Priprava:
Krompir 30min kuhamo(odvisno od tipa krompirja, postati mora mehak) in ga nato odcedimo. Kar se, da vročega olupimo, pretlačimo in zabelimo z maslom ali oljem(jaz sem uporabila oboje pol, pol). Ko sem krompir ohladi mu dodamo še moko, jajca in sol ter na hitro zagnetemo. Nekaj testa si pridržimo na stran(cca. 250g). Ostalo testo pa razdelimo na svaklje in jih poševno zarežemo. V vodo, ki je osoljena in vre stresemo njoke in jih kuhamo cca. 3min oz. ko pridejo na površje jih ocedimo in postrežemo!
ZA PRIDRŽANO TESTO:
Z pridržanim testom bomo naredili cmoke z slivami. Ta jed je prav tako značilna za Furlanijo Julijsko Krajno in v receptih ni veliko razlik z slovenskimi cmoki.
Sestavine za 5 oseb:
-250g pridržanega testa(z pripravo testa smo bili že seznanjeni pri pripravi njokov)
-6 sliv(lahko so zmrnjene, suhe, sveže...)
Priprava:
Testo razvaljamo in oblikujemo v kvadrate na katere položimo slivo in oblikujemo krogle. V vodo, ki je osoljena in vre stresemo cmoke in jih kuhamo cca. 6min oz. ko priplavajo na površje jih odcedimo in postrežemo. Cmoke lahko popestrimo z omako. Prilagam še en slovenski video za pripravo cmokov(v tem videoposnetku je še postopek priprave malo bolj drugačnega testa za cmoke):https://www.youtube.com/watch?v=IbzjnwM_mPA .
Upam, da se boste najedli ali pa, da vas bo vsaj prijela lakot!
Lp,
Lovegirl

Odgovori:



























Moj odgovor:

Pilov blog

Svetovalnica
helpppnujnoo jee
BOLJSA PROMETNA POVEZANIST (lazji dostop do vecjih mest, kar pomeni vec miznosti za delo trgovino)
RAZVIJ TURIZMA- boljse ceste omogocajo lazji dostop turistom,, kar spodbuja razvoj kmeckega turizma nastamitev in gostinstvaa
Obvestila
DODATNE UGODNOSTI ZA NAROČNIKE
Naročniki revije Pil, pozor!
Na Pilovi spletni strani imate naročniki revije posebne ugodnosti. V klepetalnici lahko z drugimi naročniki klepetate v ločeni sobi klepetalnice, ustvarjate teste v Galaksiji testov ter na vseh forumih objavljate fotografije in risbe.
Vse, kar potrebujete za aktivacijo ugodnosti, je naročniška številka.
Naročniško številko dobiš na e-poštni naslov, ki si ga vpisal/a na naročilnico. Dostop do dodatnih vsebin za naročnike lahko aktiviraš tudi tako, da vpišeš ime in priimek plačnika naročnine (to je najverjetneje eden od staršev oz. skrbnikov). Če številke nikakor ne najdeš, piši na revije@mladinska-knjiga.si in ti bomo pomagali.
Kam vneseš naročniško številko? Klikni desno zgoraj na svoj vzdevek in izberi “Dostop za naročnike” ali pojdi direktno na povezavo https://www.pil.si/mojprofil/aktivacija.