Živjo!
V prejšnjem delu izziva smo pripravili bolonsko omako. Če si tega dela nisi ogledal/a lahko klikneš tukaj:https://www.pil.si/pilov-blog/objava/kuharski-izziv . Bolonski omaki se prilegajo njoki(v italjanščini:gnocchi), zato jih bomo danes pripravili! Najprej pa seveda nekaj zanimivosti!
Njoki pripadajo regiji Furlanija Julijska Krajna(v italjanščini: Friuli Venezia Julia). Ker je ta regija najbližje Sloveniji, se slovenski in italjanski recept Furlanije Julijske Krajne v večini ne razlikujeta. Jaz sem seveda šla po italjanskem receptu.Pa preidimo na pripravo njokov.
Sestavine za 4. osebe:
-Sol
-1kg krompirja
-30dag moke(sproti jo še dodajamo, če je testo prevč lepljivo)
-3 jajca
-2 žici olja ali 40g masla
Priprava:
Krompir 30min kuhamo(odvisno od tipa krompirja, postati mora mehak) in ga nato odcedimo. Kar se, da vročega olupimo, pretlačimo in zabelimo z maslom ali oljem(jaz sem uporabila oboje pol, pol). Ko sem krompir ohladi mu dodamo še moko, jajca in sol ter na hitro zagnetemo. Nekaj testa si pridržimo na stran(cca. 250g). Ostalo testo pa razdelimo na svaklje in jih poševno zarežemo. V vodo, ki je osoljena in vre stresemo njoke in jih kuhamo cca. 3min oz. ko pridejo na površje jih ocedimo in postrežemo!
ZA PRIDRŽANO TESTO:
Z pridržanim testom bomo naredili cmoke z slivami. Ta jed je prav tako značilna za Furlanijo Julijsko Krajno in v receptih ni veliko razlik z slovenskimi cmoki.
Sestavine za 5 oseb:
-250g pridržanega testa(z pripravo testa smo bili že seznanjeni pri pripravi njokov)
-6 sliv(lahko so zmrnjene, suhe, sveže...)
Priprava:
Testo razvaljamo in oblikujemo v kvadrate na katere položimo slivo in oblikujemo krogle. V vodo, ki je osoljena in vre stresemo cmoke in jih kuhamo cca. 6min oz. ko priplavajo na površje jih odcedimo in postrežemo. Cmoke lahko popestrimo z omako. Prilagam še en slovenski video za pripravo cmokov(v tem videoposnetku je še postopek priprave malo bolj drugačnega testa za cmoke):https://www.youtube.com/watch?v=IbzjnwM_mPA .
Upam, da se boste najedli ali pa, da vas bo vsaj prijela lakot!
Lp,
Lovegirl:heart:
V prejšnjem delu izziva smo pripravili bolonsko omako. Če si tega dela nisi ogledal/a lahko klikneš tukaj:https://www.pil.si/pilov-blog/objava/kuharski-izziv . Bolonski omaki se prilegajo njoki(v italjanščini:gnocchi), zato jih bomo danes pripravili! Najprej pa seveda nekaj zanimivosti!
Njoki pripadajo regiji Furlanija Julijska Krajna(v italjanščini: Friuli Venezia Julia). Ker je ta regija najbližje Sloveniji, se slovenski in italjanski recept Furlanije Julijske Krajne v večini ne razlikujeta. Jaz sem seveda šla po italjanskem receptu.Pa preidimo na pripravo njokov.
Sestavine za 4. osebe:
-Sol
-1kg krompirja
-30dag moke(sproti jo še dodajamo, če je testo prevč lepljivo)
-3 jajca
-2 žici olja ali 40g masla
Priprava:
Krompir 30min kuhamo(odvisno od tipa krompirja, postati mora mehak) in ga nato odcedimo. Kar se, da vročega olupimo, pretlačimo in zabelimo z maslom ali oljem(jaz sem uporabila oboje pol, pol). Ko sem krompir ohladi mu dodamo še moko, jajca in sol ter na hitro zagnetemo. Nekaj testa si pridržimo na stran(cca. 250g). Ostalo testo pa razdelimo na svaklje in jih poševno zarežemo. V vodo, ki je osoljena in vre stresemo njoke in jih kuhamo cca. 3min oz. ko pridejo na površje jih ocedimo in postrežemo!
ZA PRIDRŽANO TESTO:
Z pridržanim testom bomo naredili cmoke z slivami. Ta jed je prav tako značilna za Furlanijo Julijsko Krajno in v receptih ni veliko razlik z slovenskimi cmoki.
Sestavine za 5 oseb:
-250g pridržanega testa(z pripravo testa smo bili že seznanjeni pri pripravi njokov)
-6 sliv(lahko so zmrnjene, suhe, sveže...)
Priprava:
Testo razvaljamo in oblikujemo v kvadrate na katere položimo slivo in oblikujemo krogle. V vodo, ki je osoljena in vre stresemo cmoke in jih kuhamo cca. 6min oz. ko priplavajo na površje jih odcedimo in postrežemo. Cmoke lahko popestrimo z omako. Prilagam še en slovenski video za pripravo cmokov(v tem videoposnetku je še postopek priprave malo bolj drugačnega testa za cmoke):https://www.youtube.com/watch?v=IbzjnwM_mPA .
Upam, da se boste najedli ali pa, da vas bo vsaj prijela lakot!
Lp,
Lovegirl:heart:
Odgovori:
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Super:heart::heart::heart:
0
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
:thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup:
0
Moj odgovor:
cankarjevo tekmovanje
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
cankarjevo tekmovanje
a kdo ve približno do kdaj bojo objauljeni neuradni rezultati cankarjevga, pa do kdaj najkasnej bojo uradni??
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
POSVOJI ŠNOFIJA!
Priljubljene objave
Oglas
Zadnji odgovori
ahhh, to je tok lepo:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:. ...
če želite recept je tukaj
https://www.youtube.com/shorts/LSsufDsqpd4
pac ...
:ghost::ghost::ghost::ghost::ghost::ghost::ghost::ghost::ghost:woooooooooooooooooooooooooo