snofi
Naslednji Pil izide 4. februarja

Nova številka
Januar 2022

Revija
Izid: 7. 1. 2022
pepca oblacek

Deček v črtasti pižami

9789616630238 4.8 5 30

Dogajanje je postavljeno v obdobje druge svetovne vojne. Devetletnemu Brunu se zdi, da se mu zgodi velika krivica, saj se mora – nenapovedano in brez kakršne koli natančne obrazložitve (oče je pač dobil odgovorno službo!) – celotna družina tako rekoč čez noč preseliti iz Berlina, 'dlje kot kilometer proč', na Poljsko. Toda Bruno in njegova tri leta starejša sestra Gretel sta še lep čas prepričana, da je njihov novi dom nekje na nemškem podeželju. Njihova nova, neugledna hiša stoji – sredi ničesar. In tukaj naj bi brez družbe sovrstnikov (sestra Gretel ne šteje, saj je Brezupni primerek) ostal do nadaljnjega? Bruno, osamljen kot je, se poloti edine možne samostojne dejavnosti, raziskovanja.

Pa ne raziskovanja po hiši, saj je le-ta v primerjavi z njihovo prejšnjo naravnost majhna in nezanimiva, temveč raziskovanja okoli nje. Sledi šok: nedaleč od hiše naleti na visoko žičnato ograjo, ki se vleče v nedogled. Za ograjo pa ni ne trave, nikakršnega zelenja, le tla iz temno rdeče, pesku podobne snovi, nizke koče in velike pravokotne stavbe, v daljavi pa še ena ali dve stavbi s tovarniškim dimnikom ... In mravljišče ljudi, vsi z enakimi oblačili – sivo črtasto pižamo. Ko o tem povpraša očeta, mu ta odgovori: »Ah, tiste ljudi misliš. Tisti ljudje ... no, tisto sploh niso ljudje, Bruno. No, vsaj ne v tem pomenu besede, kot mi to razumemo.« Ta nenavadno pusti prostor je pravzaprav koncentracijsko taborišče, čeprav Bruno o tem ne ve ničesar.

Med raziskovanjem vzdolž taboriščne ograje naleti na židovskega dečka Šmuela, ki ima rojstni dan natanko na isti dan kot on . Osamljeni Bruno se sovrstnika razveseli in med njima se sčasoma razvije pristno otroško prijateljstvo. Toda njuno prijateljevanje je prepovedano in mora ostati skrito, saj sta vsak na svoji strani bodeče žice: Bruno je sin komandanta uničevalnega taborišča, s katerim ima Furer, kot ga imenuje Bruno, še velike načrte, Šmuel pa zgolj številka v taistem taborišču …

Bruno želi prijatelju Šmuelu pomagati pri iskanju pogrešanega očeta, zato se preoblečen v črtasto pižamo splazi pod ograjo v taborišče. Le tako se lahko nevpadljivo sprehaja po njem. Toda dečka se, z roko v roki, znajdeta v skupini, ki jo vojaki zgnetejo v dolgo prazno sobo. In za seboj zaprejo težka železna vrata …

Avtor/ica: John Boyne
Leto izida: 2007

Mnenja:

Super knjiga, a ne za tiste, ki ne prenesejo jokanja in žalosti. Predlagam, da si jo preberete, ko že veste, kaj je to holokavst ipd.
Starost v času mnenja: 13 let
 
vsebina je super, edino kar me moti je to da Bruno nekako ne ve o stvareh za tisto žico. vidi se da je malo razvajen, ker pričakuje da se bosta igrala v njegovi hiši,ki ima premalo nadstropij in da ima deček tam na oni strani kolo.
to me je motilo drugače mi je pa kniga bila všeč
Starost v času mnenja: 11
 
Ena izmed najboljših in razmišljujočih knjig, meni osebno:thumbsup:
Starost v času mnenja: 13 let
 
Pretresljiva...žalostna...
Starost v času mnenja: 14 let
 
Knjiga je bila izjemna!
Film imam že v čakalni vrsti na partisu...Drugače je pa to bila moja druga knjiga o vojni (takoj za v morju zrnce soli) in mi je bila v poseben nauk, hkrati pa sem jo brala kot nek požrešnež :sweat_smile:
Starost v času mnenja: 13
 
Oh!:sparkles:Knjiga je čudovita, ampak meni je ful žalostna!:cry:Obstaja tudi film.:sob:Meni je ful žalostna knjiga, ampak je pa za oceno 5!:cry:
Starost v času mnenja: 11 let
 
Brala sem knjigo ter gledala film.:blush: Vem, da je bilo vse tako žalostno, a je tudi to del življenja in se take reči dogajajo.:cry:
Starost v času mnenja: 13 let
 
Žalostna zgodba... Mogoče celo preveč zame.
Starost v času mnenja: 13
 
Tole pa ravno berem! Zdi se mi super!
Starost v času mnenja: 13 let
 
Knjiga je res lepa in lepo napisana vendar pa je neizmerno žalostna in pravzaprav grozna
Starost v času mnenja: 16
 
Mnenja o knjigi lahko vnesejo le registrirani uporabniki.

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Mnenja

Sk8er girl je objavila/a mnenje za:
Zelo dobra!!!
 

puppy lover je objavila/a mnenje za:
Eden mojih naj pisateljev! Nekatere njegove ...
 

Golmanka je objavila/a mnenje za:
Zelo zabavna, smešna in kul knjiga:joy::joy:!!
 

puppy lover je objavila/a mnenje za:
mam že dolgo časa doma:slight_smile:
 

Mišička je objavila/a mnenje za:
ta knjiga je tako dobra, da ti vzame sapo! ...
 

Mišička je objavila/a mnenje za:
res lepa ampak tudi zahtevna knjiga:slight_smile:
 

Mišička je objavila/a mnenje za:
Meni je bila ta knjiga kar malo grozljiva...
 

Mišička je objavila/a mnenje za:
reeeeeeees smešne zgodbe. Priporočam:grinning:
 

Rainbow_dog je objavila/a mnenje za:
dobro :thumbsup:
 

Rainbow_dog je objavila/a mnenje za:
odlično
 

Oglas