PARADIŽNIKOVA ŠAKŠUKA
9
*b*SESTAVINE ZA 4 OSEBE*b*
*modra*Šakšuka z rakci:*modra*
1-2 šalotki
100 g brokolijevih cvetov
500 g špargljev
150 g paradižnika
česen v prahu Maestro
sol
mleti poper Maestro
mleta kumina Maestro
curry Maestro
600 g gamberov
nasekljan peteršilj
8 jajc
8 prepeličjih jajc
2 dl Radenske Classic
*modra*Paradižnikova omaka:*modra*
4 zreli paradižniki
1 manjše korenje
1-2 šalotki
mleti česen, origano Maestro
*modra*Konfiriran paradižnik:*modra*
oljčno olje
150 g mini paradižnika
vejica peteršilja
1-2 lovorjeva lista Maestro
poper v zrnju Maestro
sol
limonina lupinica in sok za marinado gamberov
*b*PRIPRAVA:*b*
Gambere očistimo. Nekaj očiščenih repkov pustimo na strani in jih popražene mariniramo z oljčnim oljem in limoninim sokom, soljo in poprom. Ostale repke uporabimo za peko.
Šalotko očistimo, drobno narežemo in prepražimo na oljčnem olju. Dodamo očiščeno in narezano zelenjavo ter popražimo. Primešamo še na krhlje narezan mini paradižnik, začinimo s kumino, curryjem, solimo in popramo. Pražimo še par minut, nato primešamo nasekljan peteršilj ter narezane očiščene gambere. Pražimo še minuto ter odstavimo.
Iz rakovih oklepov in ostankov zelenjave skuhamo jušno osnovo, s katero zalivamo paradižnikovo omako.
Zelenjavno mešanico nadevamo v modele za peko. Prelijemo jih z jajci, ki smo jih penasto umešali z Radensko da prekrijemo zelenjavo. Na vrhu okrasimo z rakcem in špargljem. Pečemo v pečici. Ko je skoraj pečena na vrh ubijemo prepeličja jajca ter pustimo, da zakrkne.
Večje paradižnike narežemo na kocke. Šalotko narežemo ter na oljčnem olju prepražimo, dodamo nasekljano korenje ter česen. Pustimo, da česen zadiši ter primešamo še narezan paradižnik in origano. Začinimo s soljo in poprom. Po potrebi zalivamo z rakovo jušno osnovo. Ko se omaka nekoliko pokuha jo s paličnim mešalnikom zmiksamo ter jo precedimo.
Mini paradižnike operemo ter dobro osušimo, pustimo jim peclje. Položimo jih v manjšo kozico ter prilijemo oljčno olje. Dodamo začimbe in limonino lupino ter pristavimo na nizkem ognju. Ko se temperature dvigne toliko, da začne brbotati vse skupaj odstavimo, oz. pustimo na nizkem ognju, da počasi mehča paradižnike. Narejene vzamemo iz olje ter jih nekoliko osušimo na kuhinjski brisački ter serviramo.
*b*DOBER TEK!*b*
*i*Recept sta pripravila Julija in Jakob iz OŠ Hruševec, Šentjur.*i*
*modra*Šakšuka z rakci:*modra*
1-2 šalotki
100 g brokolijevih cvetov
500 g špargljev
150 g paradižnika
česen v prahu Maestro
sol
mleti poper Maestro
mleta kumina Maestro
curry Maestro
600 g gamberov
nasekljan peteršilj
8 jajc
8 prepeličjih jajc
2 dl Radenske Classic
*modra*Paradižnikova omaka:*modra*
4 zreli paradižniki
1 manjše korenje
1-2 šalotki
mleti česen, origano Maestro
*modra*Konfiriran paradižnik:*modra*
oljčno olje
150 g mini paradižnika
vejica peteršilja
1-2 lovorjeva lista Maestro
poper v zrnju Maestro
sol
limonina lupinica in sok za marinado gamberov
*b*PRIPRAVA:*b*
Gambere očistimo. Nekaj očiščenih repkov pustimo na strani in jih popražene mariniramo z oljčnim oljem in limoninim sokom, soljo in poprom. Ostale repke uporabimo za peko.
Šalotko očistimo, drobno narežemo in prepražimo na oljčnem olju. Dodamo očiščeno in narezano zelenjavo ter popražimo. Primešamo še na krhlje narezan mini paradižnik, začinimo s kumino, curryjem, solimo in popramo. Pražimo še par minut, nato primešamo nasekljan peteršilj ter narezane očiščene gambere. Pražimo še minuto ter odstavimo.
Iz rakovih oklepov in ostankov zelenjave skuhamo jušno osnovo, s katero zalivamo paradižnikovo omako.
Zelenjavno mešanico nadevamo v modele za peko. Prelijemo jih z jajci, ki smo jih penasto umešali z Radensko da prekrijemo zelenjavo. Na vrhu okrasimo z rakcem in špargljem. Pečemo v pečici. Ko je skoraj pečena na vrh ubijemo prepeličja jajca ter pustimo, da zakrkne.
Večje paradižnike narežemo na kocke. Šalotko narežemo ter na oljčnem olju prepražimo, dodamo nasekljano korenje ter česen. Pustimo, da česen zadiši ter primešamo še narezan paradižnik in origano. Začinimo s soljo in poprom. Po potrebi zalivamo z rakovo jušno osnovo. Ko se omaka nekoliko pokuha jo s paličnim mešalnikom zmiksamo ter jo precedimo.
Mini paradižnike operemo ter dobro osušimo, pustimo jim peclje. Položimo jih v manjšo kozico ter prilijemo oljčno olje. Dodamo začimbe in limonino lupino ter pristavimo na nizkem ognju. Ko se temperature dvigne toliko, da začne brbotati vse skupaj odstavimo, oz. pustimo na nizkem ognju, da počasi mehča paradižnike. Narejene vzamemo iz olje ter jih nekoliko osušimo na kuhinjski brisački ter serviramo.
*b*DOBER TEK!*b*
*i*Recept sta pripravila Julija in Jakob iz OŠ Hruševec, Šentjur.*i*
Odgovori:
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Super!
A to NUJNO rabi bit Maestro?
A to NUJNO rabi bit Maestro?
0
Moj odgovor:
Fun-girl
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
Jaz sem v enega fanta
Hojjjj!
Jaz sem v enega fanta, ki je eno leto starejši. On me ne pozna. Sicer hodi na našo šolo in se ponavadi vidiva. Danes smo imeli plesni dan in smo plesali. In potem smo morali vsi 7.r pokazat ples in jaz sem ga vedno gledala on pa je mene parkrat pogledal. V bistvu sva izpostavila očesni stik. Nekaj dni nazaj, ko smo šli k drugemu predmetu sem se po pomoti zaletela v njega. Jaz sem se mu opravičevala on pa meni vredu je in se mi je nasmehnil. Prosim pomagajte. Kako naj vzpostavim čim boljši stik z njim. Strah me je tudi kaj bi mi na to rekli starši in sošolke.
Hvala za odgovore:innocent:
Jaz sem v enega fanta, ki je eno leto starejši. On me ne pozna. Sicer hodi na našo šolo in se ponavadi vidiva. Danes smo imeli plesni dan in smo plesali. In potem smo morali vsi 7.r pokazat ples in jaz sem ga vedno gledala on pa je mene parkrat pogledal. V bistvu sva izpostavila očesni stik. Nekaj dni nazaj, ko smo šli k drugemu predmetu sem se po pomoti zaletela v njega. Jaz sem se mu opravičevala on pa meni vredu je in se mi je nasmehnil. Prosim pomagajte. Kako naj vzpostavim čim boljši stik z njim. Strah me je tudi kaj bi mi na to rekli starši in sošolke.
Hvala za odgovore:innocent:
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
POSVOJI ŠNOFIJA!
Oglas
wowww, lovam temno čokolado, jogurt, cimet ...
Vsec mi je:clap::thumbsup::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes: