Naloga za #sedmošolka
Palačinka je jed pripravljena iz mleka, moke, jajc in soli. Namažemo jo z različnimi nadevi. Najpogosteje je to marmelada, čokoladni in lešnikovi namazi ali javorjevim sirupom. Veliko jedcev ameriških palačink pa nanje polijejo tudi napol stopljeno maslo. Po vsej verjetnosti beseda palačinka izhaja iz Francoščine, nekateri pa tudi verjamejo, da beseda palačinka izvira iz romunščine in ima svoj koren v latinski besedi placenta, ki pomeni pecivo. Podobno kot čehi in hrvati, smo tudi slovenci besedo prevzeli preko madžarov, kjer jim poravijo palasnita. Palačinke spečemo v ponvi, debelina pa je odvisna od gostote mase in živil, ki so v njej. V Angleščini pancakes so tako imenovane, saj naj bi bile cakes (torte) spečene v pan (ponvi). Thomas Jefferson je ljubil palačinke tako močno, da je poslal poseben recept iz same Bele hiše v Washingtonu (zvezne države v Združenih Državah Amerike - ZDA) v njegov rojstni kraj. Ameriške palačinke pogosto vsebujejo tudi pecilni prašek, da se ustvari ta mehak, puhast in gost videz. Ponavadi so servirane z javorjevim sirupom in napol stopljenim maslom. Zraven pa so postreženi še slanina, klobase in popečen kruhek poznan kot toast. Takšen zajterk je v Združenih državah Amerike zelo pogost in priljubljen. Originalne palačinke izhajajo vse tja do antične Grčije, ko je o njih pisal nek filozof. Grške palačinke so narejene iz njihove posebne moke, domačega meda in olivnega olja ter mleka. Besedo Pancake (palačinka) pa so začeli uporabljati v 15 stoletju našega štetja, standardna beseda pa je postala šele v 19. stoletju našega štetja. Včasih so palačinke klicali tudi Indian cakes (Indijske palačinke), hoecakes, buckwheat cakes, journey cakes, johnnycakes, griddle cakes ter flapjacks. Izraz flapjacks se upotablja še danes, predvsem v Veliki Britaniji. Palačinke so bile omenjene tudi v Sheakspearjevi uspešnici: Vse je dobro, kar se konča dobro. V Ameriki so palačinke začele postajati popularne v 1870 ih. Čez približno desetletje pa so jim začeli dodajati še javorjev sirup. V letih 1700 so kuhinjski mojstri pred iznajdbo pecilnega praška ali sode bikarbone uporabljali kar svež sneg, ki je naredil palačinke videti svetlejše in bolj mehke oziroma puhaste. V letu 1966 je urednik Ameriškega zelo znanega in vplivnega časopisa New York Times delil recept za palačinke, ki ga je dobil, ko je obiskal svojega starega prijatelja v Honolulu.
Moj odgovor:

Svetovalnica
Šola
Obvestila
DODATNE UGODNOSTI ZA NAROČNIKE
Naročniki revije Pil, pozor!
Na Pilovi spletni strani imate naročniki revije posebne ugodnosti. V klepetalnici lahko z drugimi naročniki klepetate v ločeni sobi klepetalnice, ustvarjate teste v Galaksiji testov ter na vseh forumih objavljate fotografije in risbe.
Vse, kar potrebujete za aktivacijo ugodnosti, je naročniška številka.
Naročniško številko dobiš na e-poštni naslov, ki si ga vpisal/a na naročilnico. Dostop do dodatnih vsebin za naročnike lahko aktiviraš tudi tako, da vpišeš ime in priimek plačnika naročnine (to je najverjetneje eden od staršev oz. skrbnikov). Če številke nikakor ne najdeš, piši na revije@mladinska-knjiga.si in ti bomo pomagali.
Kam vneseš naročniško številko? Klikni desno zgoraj na svoj vzdevek in izberi “Dostop za naročnike” ali pojdi direktno na povezavo https://www.pil.si/mojprofil/aktivacija.