MAKRONI
9
Ojla!!!!!!!!!!!!!
Ker me je #amari prosila, naj napišem recept za makrone, sem tudi ga (pisala sm ga 2ure)
*zelena* RECEPT ZA MAKRONE *zelena*
Čas priprave testa: 40 minut
Čas peke: 15 minut
Skupni čas : 55 minut
*b*MANDLJEVO TESTO:*b*
-55g fine, ekstra mandljeve moke (ne mletih mandljev ker so pregrobo mleti)
-55 g sladkorja
-42g sladkorja v prahu
-42g jajčnih beljakov
*b*ČOKOLADNI GANASCHE*b*
-55g smetane
-50g črne ali bele čokolade (ne mlečne)
10g navadnega nesoljenega masla
*b*PRIPRAVA: *b*
To delamo po korakih:
-Najprej naredimo čokoladni ganache, nato pa meringo, ki ji nato dodamo mandlje (dobimo mandljevo testo).
GANACHE:
Tukaj lahko uporabimo črno ali belo čokolado, kar nam je ljubše. Ne priporočam mlečne, ker bodo piškoti preveč sladki.
1. Smetano damo v kozico in pustimo, da vre ob stalnem mešanju cca. 1minuto.
2. Na čokolado in maslo zlijemo smetano, ter mešamo toliko časa, da se čokolada in maslo stopita.
3. Čez posodo damo prozorno folijo in jo odrežemo. Folijo brez strahu pritisnemo na ganache in s tem iztisnemo ves zrak. To pomaga, da se na čokoladi ne naredi skorjica, ki je ne sme biti.
4. Ganache postavimo v hladilnik (ne zamrzovalnik!), medtem pa bomo naredili še testo.
*b*MANDLJEVO TESTO:*b*
1. V manjšo posodo damo 42g sladkorja v prahu in mandljevo moko.
2. Zmešamo, da ni grudic.
3. V drugo posodo damo beljake.
4. Začnemo stepati in na intervale 15 sekund povečujemo moč stepanja. Pri 3. štetju do 15 sekund počasi dodajamo sladkor. Štejemo 9x.Štetje je pomembno, ker se mora sladkor stopiti v beljake.
5. Ko končamo s štetjem in dodajanjem sladkorja, stepamo še 2minuti.
6. V meringo stresemo mešanico mandljev in sladkorja ter z lopatko naredimo naslednji postopek: Podrzamo, trikrat potlačimo. To naredimo desetkrat. Če želimo, da so makroni barvni, dodamo dva ščepca barvila v prahu ali 2 kapljici tekočega barvila. Lahko naredimo večbarvne makrone: od celotne mase vzamemo 40g in dodamo drugo barvo.
*b*PRIPRAVA »POKROVČKOV« ZA MAKRONE:*b*
1. Na A4 list narišemo 12 enako velikih krogom s polmerom približno 1,7cm. Pazimo, da niso preveč skupaj, ker se bodo drugače sprijeli. Šablone še prevlečemo s flomastrom, da se bolje vidijo.
2. Vzamemo dresirno vrečko in jo spodaj spnemo s ščipalko za perilo. To naredimo zato, da nam masa ne bo stekla ven iz vrečke, ko jo bomo dajali noter.
3. Vzamemo lopatko, s katero smo prej mešali maso in masi damo v dresirno vrečko.
4. Nato čez naše »šablone« damo papir za peko. Iz dresirne vrečke odstranimo ščipalko in začnemo s stiskanjem testa. Pazimo, da začnemo na sredini kroga in samo stiskamo, dokler testo ne doseže roba. »Pokrovček« zaključimo tako, da naredimo majhen krogec po njem, saj ne želimo, da se na vrhu vidi »repek«.
5. Pečico segrejemo na 145 stopinj. Medtem naše makrone prestavimo na pladenj.
6. Zdaj pa se moramo še znebiti zračnih mehurčkov. Vzamemo večjo leseno desko. Primemo pladenj in ga prbližno z višine 20-30cm vržemo na desko. Ko je pečica segreta, pa makrone pečemo 15minut.
*b*NADEVANJE:*b*
1.Takoj, ko so makroni v pečici, iz hladilnika vzamemo ganache in odstranimo folijo. Na foliji ne sme ostati skoraj nič čokolade.
2. Ganache damo v dresirno vrečko in počakamo, da pečica zazvoni.
3. »Pokrovčke« previdno odstranimo s pladnja in pustimo, da se rahlo ohladijo.
4. Dobljene piškote razvrstimo po parih.
Malo stran od roba naredimo »polžka«.
Če želimo, lahko v sredino dodamo
malce marmelade in makroni bodo
bolj okusni in imeli več svežine!
Na vrh dodamo drugi piškot in previdno stisnemo skupaj.
Makroni so končani! Hranimo jih v hladilniku in jih pojemo v roku 5 dni.
Ker me je #amari prosila, naj napišem recept za makrone, sem tudi ga (pisala sm ga 2ure)
*zelena* RECEPT ZA MAKRONE *zelena*
Čas priprave testa: 40 minut
Čas peke: 15 minut
Skupni čas : 55 minut
*b*MANDLJEVO TESTO:*b*
-55g fine, ekstra mandljeve moke (ne mletih mandljev ker so pregrobo mleti)
-55 g sladkorja
-42g sladkorja v prahu
-42g jajčnih beljakov
*b*ČOKOLADNI GANASCHE*b*
-55g smetane
-50g črne ali bele čokolade (ne mlečne)
10g navadnega nesoljenega masla
*b*PRIPRAVA: *b*
To delamo po korakih:
-Najprej naredimo čokoladni ganache, nato pa meringo, ki ji nato dodamo mandlje (dobimo mandljevo testo).
GANACHE:
Tukaj lahko uporabimo črno ali belo čokolado, kar nam je ljubše. Ne priporočam mlečne, ker bodo piškoti preveč sladki.
1. Smetano damo v kozico in pustimo, da vre ob stalnem mešanju cca. 1minuto.
2. Na čokolado in maslo zlijemo smetano, ter mešamo toliko časa, da se čokolada in maslo stopita.
3. Čez posodo damo prozorno folijo in jo odrežemo. Folijo brez strahu pritisnemo na ganache in s tem iztisnemo ves zrak. To pomaga, da se na čokoladi ne naredi skorjica, ki je ne sme biti.
4. Ganache postavimo v hladilnik (ne zamrzovalnik!), medtem pa bomo naredili še testo.
*b*MANDLJEVO TESTO:*b*
1. V manjšo posodo damo 42g sladkorja v prahu in mandljevo moko.
2. Zmešamo, da ni grudic.
3. V drugo posodo damo beljake.
4. Začnemo stepati in na intervale 15 sekund povečujemo moč stepanja. Pri 3. štetju do 15 sekund počasi dodajamo sladkor. Štejemo 9x.Štetje je pomembno, ker se mora sladkor stopiti v beljake.
5. Ko končamo s štetjem in dodajanjem sladkorja, stepamo še 2minuti.
6. V meringo stresemo mešanico mandljev in sladkorja ter z lopatko naredimo naslednji postopek: Podrzamo, trikrat potlačimo. To naredimo desetkrat. Če želimo, da so makroni barvni, dodamo dva ščepca barvila v prahu ali 2 kapljici tekočega barvila. Lahko naredimo večbarvne makrone: od celotne mase vzamemo 40g in dodamo drugo barvo.
*b*PRIPRAVA »POKROVČKOV« ZA MAKRONE:*b*
1. Na A4 list narišemo 12 enako velikih krogom s polmerom približno 1,7cm. Pazimo, da niso preveč skupaj, ker se bodo drugače sprijeli. Šablone še prevlečemo s flomastrom, da se bolje vidijo.
2. Vzamemo dresirno vrečko in jo spodaj spnemo s ščipalko za perilo. To naredimo zato, da nam masa ne bo stekla ven iz vrečke, ko jo bomo dajali noter.
3. Vzamemo lopatko, s katero smo prej mešali maso in masi damo v dresirno vrečko.
4. Nato čez naše »šablone« damo papir za peko. Iz dresirne vrečke odstranimo ščipalko in začnemo s stiskanjem testa. Pazimo, da začnemo na sredini kroga in samo stiskamo, dokler testo ne doseže roba. »Pokrovček« zaključimo tako, da naredimo majhen krogec po njem, saj ne želimo, da se na vrhu vidi »repek«.
5. Pečico segrejemo na 145 stopinj. Medtem naše makrone prestavimo na pladenj.
6. Zdaj pa se moramo še znebiti zračnih mehurčkov. Vzamemo večjo leseno desko. Primemo pladenj in ga prbližno z višine 20-30cm vržemo na desko. Ko je pečica segreta, pa makrone pečemo 15minut.
*b*NADEVANJE:*b*
1.Takoj, ko so makroni v pečici, iz hladilnika vzamemo ganache in odstranimo folijo. Na foliji ne sme ostati skoraj nič čokolade.
2. Ganache damo v dresirno vrečko in počakamo, da pečica zazvoni.
3. »Pokrovčke« previdno odstranimo s pladnja in pustimo, da se rahlo ohladijo.
4. Dobljene piškote razvrstimo po parih.
Malo stran od roba naredimo »polžka«.
Če želimo, lahko v sredino dodamo
malce marmelade in makroni bodo
bolj okusni in imeli več svežine!
Na vrh dodamo drugi piškot in previdno stisnemo skupaj.
Makroni so končani! Hranimo jih v hladilniku in jih pojemo v roku 5 dni.
Odgovori:
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Uh, si se pa res potrudila! Vidim, da je kr dela s peko makronov:grin::grimacing::grimacing: Če je tok dela, morjo bit pa pol res dobri!:heart::heart::blush:
1
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Bela, a so uspeli?
0
Moj odgovor:
NvmKakJeBilMojPrejšnjiVzdevek
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
Kaj pomeni?
Zdravo,
spet sem jaz. Danes me oa zaniam, kaj pomeni rizler. Nevem ce ima to kakšno vezo z rizzanjem, ker govorijo "*ime* ker rizler si" tudi tistim, ki nikoli ne govorijo rizzov, prav tako pa tistim, ki neprestanjo rizzajo. Zato me zanima kej poemni ce si rizler, kdaj se to uporablja?
Hvala za odgovore
spet sem jaz. Danes me oa zaniam, kaj pomeni rizler. Nevem ce ima to kakšno vezo z rizzanjem, ker govorijo "*ime* ker rizler si" tudi tistim, ki nikoli ne govorijo rizzov, prav tako pa tistim, ki neprestanjo rizzajo. Zato me zanima kej poemni ce si rizler, kdaj se to uporablja?
Hvala za odgovore
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
POSVOJI ŠNOFIJA!
Oglas
wowww, lovam temno čokolado, jogurt, cimet ...
Vsec mi je:clap::thumbsup::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes: