Tiramisu z čokolado
6
Tole je moj Tiramisu*:
Sestavine:
300-350g Savoiardi piškotov
5-6dl kave (brezkofeinske)
500g Mascarpone
3 jajca
1 bio pomaranča
50g temne čokolade
50g sladkorja
10g masla
2 žlici mleka
1 žlica konjaka (po želji)
1 vrečka vanilijevega sladkorja
Recept:
-Skuhamo dobrega pol litra brezkofeinske kave.
-Pripravimo vodno kopel in vanjo ubijemo 3 jajca ter mešamo, dokler niso temperirana (bolj bleda in gostejša). Pazimo, da jajca niso preblizu vrele vode, da ne bi zakrknila.
-Vse skupaj ohladimo.
-V mešalniku zmešamo temperirana jajca, 50 gramov belega sladkorja, eno vrečko vanilijevega sladkorja in mešamo približno 5 minut pri srednji hitrosti.
-Medtem naribamo lupinico bio pomaranče, dodamo dve žlici soka iste pomaranče, po želji žlico konjaka in vse skupaj dodamo v mešalnik. Mešamo še nekaj minut.
-Vmes v toplo kopel stresemo 50g temne čokolade, 10 gramov masla in 2 žlici mleka, ter čokolado razopimo.
-Ko je krema lepo penasta, zmanjšamo hitrost na minimalno in dodamo mascarpone (500g). Počasi in dobro premešamo.
-Vzamemo pravokotno (stekleno) posodo ali pekač velikosti približno 20x30cm
-Vanj zložimo eno plast Savoiardi piškotov in počasi prelivamo s polovico že skuhane brezkofeinske kave. Piškoti morajo biti dobro natopljeni, ne smejo pa plavati.
-Ko prelijemo, vzamemo čokolado iz vodne kopeli in z njo čisto natanko premažemo natopljene piškote.
-Polovico mascarpone kreme razporedimo po čokoladi in enakomerno razmažemo, nato pa položimo nanjo drugo plast piškotov.
-Počasi prelijemo piškote s preostankom kave (tako, da se sproti vpija) in na piškote zložimo kremo.
-Skozi drobno cedilo enakomerno potresemo z manj sladkim ali nesladkim kakavom.
-Prekrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 4-5 ur.
*nisem kopirala, čokolada je originalna ideja.
Sestavine:
300-350g Savoiardi piškotov
5-6dl kave (brezkofeinske)
500g Mascarpone
3 jajca
1 bio pomaranča
50g temne čokolade
50g sladkorja
10g masla
2 žlici mleka
1 žlica konjaka (po želji)
1 vrečka vanilijevega sladkorja
Recept:
-Skuhamo dobrega pol litra brezkofeinske kave.
-Pripravimo vodno kopel in vanjo ubijemo 3 jajca ter mešamo, dokler niso temperirana (bolj bleda in gostejša). Pazimo, da jajca niso preblizu vrele vode, da ne bi zakrknila.
-Vse skupaj ohladimo.
-V mešalniku zmešamo temperirana jajca, 50 gramov belega sladkorja, eno vrečko vanilijevega sladkorja in mešamo približno 5 minut pri srednji hitrosti.
-Medtem naribamo lupinico bio pomaranče, dodamo dve žlici soka iste pomaranče, po želji žlico konjaka in vse skupaj dodamo v mešalnik. Mešamo še nekaj minut.
-Vmes v toplo kopel stresemo 50g temne čokolade, 10 gramov masla in 2 žlici mleka, ter čokolado razopimo.
-Ko je krema lepo penasta, zmanjšamo hitrost na minimalno in dodamo mascarpone (500g). Počasi in dobro premešamo.
-Vzamemo pravokotno (stekleno) posodo ali pekač velikosti približno 20x30cm
-Vanj zložimo eno plast Savoiardi piškotov in počasi prelivamo s polovico že skuhane brezkofeinske kave. Piškoti morajo biti dobro natopljeni, ne smejo pa plavati.
-Ko prelijemo, vzamemo čokolado iz vodne kopeli in z njo čisto natanko premažemo natopljene piškote.
-Polovico mascarpone kreme razporedimo po čokoladi in enakomerno razmažemo, nato pa položimo nanjo drugo plast piškotov.
-Počasi prelijemo piškote s preostankom kave (tako, da se sproti vpija) in na piškote zložimo kremo.
-Skozi drobno cedilo enakomerno potresemo z manj sladkim ali nesladkim kakavom.
-Prekrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 4-5 ur.
*nisem kopirala, čokolada je originalna ideja.
Moj odgovor:
Vprašanje
Kako vam je všeč zgodba v Pilu?
Zelo mi je všeč.
(166)
Srednje.
(125)
Ni mi všeč.
(34)
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
POSVOJI ŠNOFIJA!
wowww, lovam temno čokolado, jogurt, cimet ...
Vsec mi je:clap::thumbsup::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes: